Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wykorzystywanie danych zapisanych w pliku. POMOCY !
Forum PHP.pl > Forum > PHP
winnetu
Witam,

Chce aby osoba, ktorej prowadze strone miala mozliwosc czesciowo samodzielnie ja aktualizowac. Strona poswiecona jest tenisowi stolowemu. "Klient" ma we wlasnym sakresie aktualizowac klasyfikacje generalna. Zrobilem formularz do przesylania danych i skrypt zapisujacy te dane w pliku *.txt
Pytanie brzmi:
"Jak teraz wstawic poszczegolne dane (imie i nazwisko oraz ilosc zdobytych punktow) w odpowiednie komorki tabeli wynikow ? "

Sa stworzone oddzielne zmienne dla imienia i nazwiska ( $nazw1, $nazw2 etc. ) oraz oddzielne dla punktacji ( $pkt1, $pkt2 etc. ) W pliku kazda zmienna zapisywana jest w oddzielnym wierszu:

$nazw1
$pk1
$nazw2
$pkt2
.
.
.
$nazwn
$pktn

Wiem, ze można odczytywac dane wiersz po wierszu, ale nie bardzo wiem jak to wykorzystac w tym przypadku. Poniewaz tanela ma dwie olumny: Zawodnik i Punkty

Ma ktos jakis pomysl jak umiescic poszczegolne dane w odpowiednich komorkach ?

Pzdr smile.gif
venomz
Funkcja file()" title="Zobacz w manualu php" target="_manual zczytujesz zawartosc pliku do tablicy.

1. <?php
  2. sizeof($tablica) / 2
  3. ?>

tyle roznych wpisow bedzie znajdowac w pliku.
pozniej juz tylko lecisz pętl i wyswietlasz dane
thornag
Wydaje mi sie ze lepszym sposobem bedzie inne zapisywanie tego w pliku.

Kod
Janek;Kowalski;1pt;4pt
Iksik;Iksinski;3pt;5pt
itp

A pozniej zczytujesz linie pliku chociazby przez fget() i do zastosowanej lini stosujesz explode().

Poczytaj o obydwu funkcjach w manualu php.net
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.