moim założeniem jest żeby plik index.php do którego dowiązany jest index.tpl includował plik conversion.php (z nim z kolei komunikat.tpl) a ten plik conversion.php generował by plik xls.php... tak aby ten wygenerował zawartość tabeli dla excela, korzystając z szablonu (excel.tpl)... Zrobiłem nawet coś takiego bez Smarty i działa...ale z przełożeniem na smarty nie moge sobie poradzić.. oto kod conversion.php
założenie na początku jest takie ze do systemu szablonów przekazywane są pełne wiersze tabeli łącznie z <tr> i </tr> --- to chciałbym poprawić w dalszej kolejności... Oraz plik excel.tpl:
<?php include "smart_config.inc"; $n_plik = $_GET['plik']; if (!$plik2) die ("Nie można utworzyć pliku.");//plik tylko do zapisu, wskaźnik na jego początek, obcięcie do zerowej długości header("Content-Type: application/vnd.ms-excel"); header("Content-Disposition: attachment; filename=filename.xls"); header("Pragma: no-cache"); header("Expires: 0");"); for ($i=1; $i<10; $i++) { $dane[$i-1] = ("<tr><td colspan="5">{$dane[$i-1]}</td></tr>"); } $dane[$i] = ("<tr class="highlight"><td style="text-algin:right;">SYMBOL</td><td>NAZWA TOWARU</td><td>ILOŚĆ</td> <td>CENA Z</td><td>WARTOŚĆ Z</td></tr>"); $pom1 = "<tr>"; $pom2 = ""; $pom2 .= "<td>{$wers[$k]}</td>"; } $dane[$i] = $pom1.$pom2."</tr>"; } $dane[$i+1] = "<tr class="highlight"><td style="text-algin:right;" colspan="4">{$wers[0]}</td><td>{$wers[1]}</td></tr>"; $smarty->display('excel.tpl'); ?>'); $komunikat = '<a href="xls.php"> POBIERZ WYGENEROWANY PLIK!! </a>'; } else { $komunikat = "Brak pliku do konwersji"; } $smarty->assign('komunikat', $komunikat); $smarty->display('komunikat.tpl'); ?>
Z góry dziękuje bardzo za pomoc... jeśli przyjąłem jakieś złe założenia lub coś jest w ten sposób nie wykonalne, prosiłbym o wytłumacznie gdyż to jest moja pierwsza strona w SMARTY..
Pozdrawiam