Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wyświetlanie kategori i podkategori
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania > Systemy szablonów
bodes
Witam.
Ktoś kiedys napisł stronę w oparciu o szablony smarty. Działa ok ale pojawił się problem z listą działów i podkategiri. Aktualnie wyśwyetlane są w taki sposób:
Dział 1
Dział 2
Dział 3
kliknięcie na dział wyświetla podkategorie w ten sposób:
Dział 1
Dział 2
Dział 3
Kategoria 1 (działu 2)
Kategoria 2 (działu 2)
Chciałbym to zmienić bo po wprowadzeniu do bazy większej ilości działów kategorie pojawiają się na samym dole i czasem ucikają ze strony. Mogłoby to wygjśdac tak:
Dział 1
Kategoria 1
Kategoria 2
Dział2
itd.
Niestety nie moge zmienić struktury bazy danych. Nie mogę zmienić też funkcji w szablonach.
Struktura bazy działy: Struktura bazy kategorie:
działy_id kategoria_id
nazwa działy_id
opis nazwa

szablon tpl wyświetlający działy:
{load_departments_list assign="departments_list"}
{section name=i loop=$departments_list->mDepartments}
<a href="{$departments_list->mDepartments[i].onclick}">&raquo; {$departments_list->mDepartments[i].nazwa}
</a><br />
{/section}
szablon tpl wyświetlający kategorie:
{load_categories_list assign="categories_list"}
{section name=i loop=$categories_list->mCategories}
<a class="{$class_d}"
href="{$categories_list->mCategories[i].onclick|escape:"html"}">
&raquo; {$categories_list->mCategories[i].nazwa}
</a>
<br />
{/section}
{/section}

Próbowałem to zapętlać na kilka sposobów ale nic to nie dało. Jakieś sugestie?
Dzięki za ewentualną odpowiedź
Sh4dow
Nie rozumiem po co utrudniac sobie zycie. Po piersze to przygotowac sobie tablice po wyciagnieciu z bazy danych. W jakies pętli, poprzez funkcje, to jest dowolne. Pozniej przeniesc do smarty i wyswietlac jako dwie petle w sobie wyswietlajac dzialy i kategorie w nich lub tez w jednej petli gdzie tablica jest 2 wymiarowa i posiada flagi opisujace czy to jest dzial czy kategoria i odpowiednio to wyswietlac. Wybur i sposob implementacji pozozstawiam tobie. Jesli chodzi o przykłady, to jedynie wieczorem jesli tobie nie bedzie wogole szło.
I plizz uzywaj bbcode lepiej sie to czyta, chodzi mi o przyklad szablonow. guitar.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.