Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JS][php][HTML] <div>
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX
woolf864
Ze względu na bardzo duże zużycie transferu postanowiłem napisać moją strone w oparciu o <div>
narazie jest to mało komunikatywne ale o co mi chodzi zaprezentuje na przykładzie:

tak wygląda zawartość która się pokazuje:

1. ...
  2. <div id="strona">123<? include_once('glowna.php'); ?></div>
  3. ...

tak wygląda menu:

1. ...
  2. <a href="java script:adres('glowna.php')">Panel</a>
  3. <a href="java script:adres('CzasDojscia.php')">Kalkulator</a>
  4. ...

i tak wygląda skrypt który zmienia stronke:
  1. <script LANGUAGE="JavaScript">
  2. function adres(adres)
  3. {
  4.  
  5. advAJAX.setDefaultParameters({
  6. onInitialization : function(obj) { document.getElementById(obj.tag).innerHTML = "Preparing..."; },
  7. onLoading : function(obj) { document.getElementById(obj.tag).innerHTML = "Loading..."; },
  8. onSuccess : function(obj) { document.getElementById(obj.tag).innerHTML = obj.responseText; },
  9. onError : function(obj) { document.getElementById(obj.tag).innerHTML = "Error..."; }
  10. });
  11. advAJAX.get({ url: adres, tag: "strona" });
  12. advAJAX.setDefaultParameters({});
  13. }

stwożyłem sobie formularz w jednej z podstron:
  1. <form method="post" action="java script:adres('CzasDojscia.php')">
  2. <input type="hidden" name="Szukaj" value="Ok">
  3. <tr>
  4. <td>z (X|Y) <input class="fm fm40" type="text" name="X1" value="" maxlength="5"><input class="fm fm40" type="text" name="Y1" value="" maxlength="5"></td>
  5. </tr>
  6. <tr>
  7. <td>do (X|Y) <input class="fm fm40" type="text" name="X2" value="" maxlength="5"><input class="fm fm40" type="text" name="Y2" value="" maxlength="5"></td>
  8. </tr>
  9. <tr>
  10. <td>Predkość
  11. <input class="fm fm40" type="text" name="Speed" value="" maxlength="5"></td>
  12. </tr>
  13. <tr>
  14. <td> </td>
  15. </tr>
  16. <tr>
  17. <td><input type="image" value="ok" border="0" name="s1" src="http://s1.travian3.pl/img/pl/b/ok1.gif" width="50" height="20"></td>
  18. </tr>
  19. </table>
  20. </form>

i wszystko było by dobrze ale nie chce mi przesyłać danych metodą POST... i teraz pytanie jak to zrobić??
teoretycznie mugłbym dac to w iframe i dać action="" ale plik css zabiera mi sporo transferu i chciałem aby ładował się tylko przy pierwsym otwarciu strony a potem aby poprostu był w pamięci przeglądarki...

pytanie więc jak to zrobić...
z góry dziękuje za wszelką pomoc
Fallout
a nie lepiej użyć cachowania?
woolf864
może lepiej... tylko powiedz jak tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.