Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Źle dopisuje do zmiennej..
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Luke_Star
Mam kod kontrolera strony ktory generuje mi strone. Prze switchem dałem header strony ($this->output="jakis header ztitlami i metami") a takze na końcu funkcje wyswietlania outputa. Problem polega na tym że... pierw wciska kod strony ktora ma wyswietlic (jest nim wlasnie showIndex()) a jest ina w formie $this->output.=showIindex();
a header strony wciska na koniec :/ dlatego tez słodko mi krzaczy strona i style później sie doładowują. Jak widać wywołanie headera jest przed swithem :/ wiec powinno dopisywac na poczatku. Ale jest inaczej...
http://www.emysli.pl sami kuknijcie :/
  1. <?php
  2. $this->header();
  3. switch ($method['m']) {
  4. //
  5. case 'main':
  6.  
  7. if(!isset($method['newsID'], $method['event']) && $method['newsID'] == '')
  8. {
  9. $this->showIndex();
  10. }
  11. if (isset($_GET['newsID'])) {
  12. //ustanowienei nowej zmiennej o wartosci ID
  13. $newsData=$method['newsID'];
  14. $this->viewNewsData($newsData);
  15.  
  16. }
  17. //sprawdzenie czy istnieje "newsID" i rodzaj wydarzenia w tym wypadku działanie do "comment"
  18. if (isset($method['newsID']) && isset($method['event']) && $method['event']='comment') {
  19.  
  20.  
  21.  
  22. }
  23.  
  24. if (isset($method['newsID']) && isset($method['event']) && $method['event']='viewComments') {
  25.  
  26. }
  27.  
  28. $this->footer();
  29. break;
  30. }
  31. $this->footer();
  32. ?>
Cysiaczek
hmm... za mało danych - ciężko coś powiedzieć, bo w teorii to powinno działać normalnie, czyli jeśłi w $this->header() printuje jakiś tekst (sekcję head),. to niemożliwe jest, aby zostało to wyświetlone poniżej ciała strony. Więcej informacji poproszę, zwłaszcza i zawartości metod.

Pozdrawiam.
Luke_Star
Weszłes moze na adres strony która podałem?
Cysiaczek
Tak wszedłem : ) Co to ma do rzeczy? Widziałem też :
  1. <head>
  2. <title>Emysli.pl - Portal Literacki</title>
  3. <link rel="stylesheet" href="styles/portal.css" type="text/css">
  4. <meta http-equiv=Content-Type content="text/html; charset=iso-8859-2">
  5. </head>
  6. <body></body></html>

Co mam z tego wywnioskować? Jedyni, że gdzieś czegoś brakuje, że strona jest niewłaściwie sklejona. Twój kod podany wczśniej tego nie wyjaśnia. : )
Luke_Star
chyba znalzłem poód problemu smile.gif

dołaczenie danych do $this->output wyglądało tak:
  1. <?php
  2. $this->output.=showIndex;
  3. ?>

Jednak w funkcji showIndex popełniłem spory bład ponieważ dałem tak:
  1. <?php
  2. function showIndex() {
  3. echo 'costam'; // chciałem podzielic kod indexu na moduły
  4. ?>

To własnie to musiało spowodowac że zmienna była źle dopisywana smile.gif Dzieki Cysiaczek naprowadziłes mnie na mój bład smile.gif Jednak nadal jestem noobem biggrin.gif Strona juz trybi odpowiednio
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.