Cytat
Pyatnie 1.
Mam stornke powitalna o nazwie index.php i stornke wlowna o nazwie index1.php. Jak i co zrobic, zeby dostep do stornki glownej (index1.php) byl mozliwy TYLKO I WYLACZNIE ze stronki powitalnej (index.php)?
Z prostszych rozwiązań możesz sprawdzić w manualu zmienną REQUEST_URI - jeśli w podanym ciągu wystąpi index1.php to przekieruj na index.php. Inny sposób... gdyby np. na stronie index.php tworzona byłaby zmienna sesyjna - unikatowa dla danego wejścia np. losowy ciąg znaków pomieszany z aktualnym czasem etc. etc. zapisana gdzieś na pliku na serwerze (server-side-cookie

) oraz jako zmienna sesji. Plik na serwerze to jednak nie ten sam plik, w którym są zapisane zmienne sesji tylko jakiś niezależny - a następnie w index1.php sprawdzałbyś czy te wartości wogóle istnieją i czy ta wartość z pliku i zmienna sesyjna zgadzają się. Ale zapewne jest prostszy sposób.
Cytat
Pytanie 2.
Ktos przeglada moja stronke i sie loguje na niej. Tworzona jest sesja z jego user_id. Nie wylaczajac przegladarki i nie wylogowujac sie, koles wpisuje w przegladarce inny adres www (opuszcza moja strone). - ale sesja nadal istnieje. Czy jest mozliwosc, aby w takiej sytuacji jak opisalem wyzej zlikwidowac sesje?

Nie wiem czy to coś da, ale może będziesz mógł użyć akcji JScriptu onUnload - dzięki, której mógłbyś usunąć ciastko sesji.