To jest mój pierwszy post w php Pro i nie wiem czy pasuje, jeśli nie, to przepraszam moderatorów.
Wiem, że wiele frameworków stosuje "podobne" rozwiązania, lecz ja chce stworzyć ten "systemik" w celach ćwiczebnych i opanowania obiektowości.
Przejdę wieć do właściwej treści:
Zastanawiam się jak połączyć bazę danych, formularze i nie natrudzić się przy tym. Moim zdaniem to bezsensu jest, że za każdym razem robimy oddzielny formularz do każdej tabeli w bazie.
Chce osiągać ten efekt: skrypt tworzy formularz na podstawie tabeli - gdzie zawarte są też elementy walidacji. Ale jest problem. Jeśli zapisze te wszystkie właściwości pól w bazie danych to ją przecież zarżnę! Przy np: rejestracji potrzebne będą 3 połączenia z bazą danych. Jedno z pobraniem właściwości formularzy, drugie w czasie wysyłania i walidacji, trzecie w czasie wysyłania danych rejestracji. Gdzie zapisać te właściwości tabel? Można by zrobić tak, że skrypt cacheuje właściwości tabeli i zapisuje je np. w pliku - ale w jakim formacie najlepiej? SQLite? Zwykłym plikowym?
Potem - po stworzeniu formularza i wysłaniu przez użytkowników - Reflecion ma przechytywać te dane i na podstawie danych walidacji - sprawdzać dane i zapisywać do odpowiedniej tabeli o prawidłowych wartościach. To wiem jak rozwiązać (mam php Solutions

Jak rozwiązać ten problem przechowywania?
A może użyć jeszcze do tego AJAXa, który by wysyłał dane rejestracji?
Co do walidacji nie chce używać JavaScript bo jakoś zaufania nie mam