Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jaki framework? Jaki cms?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
ymir
Nauka konkretnej platformy to duża inwestycja czasu, chciałbym by była przemyślna. Żadne porównania, ani marketingowe teksty z domowych stron projektów nie są tak pomocne, jak doświadczenia użytkowników, dlatego pytam was o zdanie. Jaki framwork? Czynniki istotne dla mnie (od najważniejszego):
  1. Flexible. Dowolność, nieograniczoność. Wszak w swoich projektach nie chcę tylko powielać powszechnych koncepcji, nie chcę, żeby f. mnie do tego zmuszał.
  2. Blisko kodu. Łączy się z powyższym. Mimo wszystko najbardziej komfortowo czuję się w czystym php, wiem, że będę mógł zrobić prawie wszystko. Chce, żeby można było łatwo dodawać własne funkcje, żeby zmiana tych bibliotecznych była możliwie prosta, nie wymagała mozolnego prześledzenia setek linii kodu (żeby moduły były dość niezależne), bo mam wrażenie, że to może się często zdarzać.
  3. Dokumentacja. Nie same tutoriale, ale (e-)książka, która w podręcznikowy sposób opisuje całą sprawę. Nie chce szukać helperów do zrobienia każdej rzeczy, z których będę kopiował kod nawet go nie rozumiejąc. Screencast jak zrobić silnik blogowy w 3 sekundy to nie jest podręcznik.
  4. Stroma krzywa uczenia się. Jestem niecierpliwy, chce szybko widzieć jak umiem raptownie developować.
  5. Automatyzacja. Zwłaszcza formularzy. Choć pewnie większość f. umie o wiele więcej.
Moimi kandydatami są w tej chwili Cake i Code Igniter. Ciacho, ze względu na support, community i mam przeczucie, że skrypt bakery dużo potrafi. Podpalacz, ze względu na prostotę, lekkość, szybkość, łatwość modyfikacji, niezależność modułów. Drugie pytanie, czy warto uczyć się jakiegoś CMS ? Czy przyspieszy to produkcję aplikacji zakładając znajomość frameworka? Pamiętając, że tu również chodzi o trochę niestandardowe rozwiązania (powiedzmy, że chodzi mi po głowie sieć społeczna, oczywiście z kilkoma ficzersami, których nie ma na gronie ani spinaczu ;o) ). Utrzymując warunki z powyższej listy, waham się między Joomlą i Drupalem. Joomla wydaje mi się silnikiem do portali, Drupal zdradza ogromne możliwości, ale też duże skomplikowanie i konieczność inwestycji sporej ilości czasu zanim stworzę przy jego pomocy stronę, które będzie wyglądała i działała dokładnie tak jak tego chcę, to prawie jak nauka nowego języka.
pawel_k
co do drugiej czesci to tylko nie joomla!!! tragedia, czegos tak zlego nie widzialem:/
a co do frameworkow to jesli chcesz pisac we frameworkach z ery php4 to dobrze wybierasz. ja bym tego nie zrobil...
Strzałek
To ja może krótko. To co wybierzesz zależy od Ciebie. Co będzie dla Ciebie wygodne i najlepsze.

Temat już był wałkowany, tu i na pro.

Frameworki: Symfony, Agavi

A jeżeli chodzi o CMS pod grono, to zapomnij. Lepiej napisz na ww. frameworku dobrą aplikację.
sf
Ja nie rozumiem ludzi, którzy chcą się uczyć, a patrzą na starocie... jeśli już się uczyć to tylko PHP5 :/ Inaczej to kicha.

@Strzałek: popieram winksmiley.jpg
mike
~ymir proszę na przyszłość zapytać najpierw wyszukiwarkę.
Jak już wspomnieli poprzednicy temat był poruszany już klika razy i omawiany naprawdę dokładnie.

Ja ze swojej strony mogę polecić najnowocześniejszy, napisany tylko i wyłącznie pod PHP5: Symfony.
Framework trudny i wymagający ale dający gigantyczne możliwości, których na próżno szukać gdzieś indziej.
Żaden inny framework nie da Ci takich narzędzi jak Symfony. Mówię tu przede wszystkim o sfControlPanel plugin oraz o całej gamie innych bardzo przydatnych pluginów ułatwiających pracę twórcy strony oraz oferujących wiele ciekawych bajerów.
Ogromnym plusem jest to że projekt jest bardzo żywy a jego developerzy aktywni.
W chwili obecnej jest bardzo stabilna wersja 1.0 beta4 a pod koniec obecnego tygodnia jest zapowiadana pierwsza wersja release-candidate. RC ma być ok dwie/cztery a potem wersja 1.0.0 stable najlepszego frameworka dla PHP5.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.