Dzięki kriqs.
Ale dalej nie rozwiązałem mojego problemu. Ma malutki serwis na ramkach i chcę z tym skończyć. Z różnych powodów. Cały serwis napisany jest w php. Do czego dążże.
Na głównej stronie serwisu (index2.php) mają być 3 divy. Standardowy układ. Góra-> logo, lewo->linki, prawo-> różnie raz tabela z wynikami raz formularz wszystko w zależności od linka którego wybierze user.Wygląda to tak:
<meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=ISO-8859-2" /> <link rel="stylesheet" href="styl.css" type="text/css" /> LOGO
LINKI
różna treść raz tabela raz formularz zależny od linka (np: ten powyższy formularz)
I moje sakramentalne pytanie:
Jak zrobić by formularze załadowane do <div id="con"> zwracały swoją "wartość" do tego samego <diva>.
Jak zauważysz na stronie index2.php mam już <body onload="load()"> a funkcja load() to ( w pliku funkcje.js:
function load() {
advAJAX.setDefaultParameters({
onInitialization : function(obj) { document.getElementById(obj.tag).innerHTML = "Preparing..."; },
onLoading : function(obj) { document.getElementById(obj.tag).innerHTML = "Loading..."; },
onSuccess : function(obj) { document.getElementById(obj.tag).innerHTML = obj.responseText; },
onError : function(obj) { document.getElementById(obj.tag).innerHTML = "Error..."; }
});
advAJAX.get({ url: "test1.php", tag:"divg" });
advAJAX.get({ url: "test2.php", tag:"divd" });
advAJAX.get({ url: "t1.html", tag:"con" });
advAJAX.setDefaultParameters({});
}
czy każdy formularz ładowany do <div id="con"> mają mieć taką postać jak podałeś wyżej

?
Ja osobiście wymyśliłem (odnosząc się analogicznie jak w php) że funkcje będą ładowane z pliku. Jednakże jak tak zrobiłem to d...a zbita. Nie działało wogóle nic. Więc zacząłem powoli sprawdzać i doszedłem do wniosku iż funkcja advAJAX.assign coś nie tak. tyle że w tym momencie naprawde nie wiem jak to rozwiązać. Znam podstawy java script ale nie zabardzo to rozumiem. Powyższy przykład napisze brzydko zerżnąłem z strony Pana Łukasza Lach. Za przykład posłużył mi formularz logowania. Ale u mnie to w ogóle nie działało. tzn. nie formularz tylko to co sam stworzyłem.
Zapytam jeszcze tak. Czy taka forma jest poprawna (chodzi o wykorzystanie do innych formularzy)
function cze(id_formularza, zaladuj_do)
{advAJAX.assign( document.getElementById(id_formularza), {
onSuccess: function(obj) { document.getElementById(zaladuj_do).innerHTML = obj.responseText; },
onError : function(obj) { document.getElementById(zaladuj_do).innerHTML = "Error..."; }
})}
Przepraszam że tak meczę. Jeszcze raz dziękuję.
Po części znam odp. na moje powyższe. Z tego co wyczytałem to funkcja advAJAX.assign nie działa jeżeli formularz jest ładowany za pomocą Ajaxa.
Zna ktoś może rozwiązanie tego problemu.
Może zastosować Xhtml

? (nie znam go dlatego pytam zanim coś kolejnego będę się uczył )