Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Globalne cookies w obrębie domeny
Forum PHP.pl > Forum > PHP
lutecki
Witam serdecznie,
Na stronie głównej sprawdzam czy cookies istnieje, jeśli nie to tworzy z domyślnymi wartościami. Napisałem prostu skrypt który poprzez zmienne GET zmienia zawartość ciasteczek. Problem w tym, że ciasteczka ze strony głównej są widziane oddzielnie od tych które zapisuję/zmieniam w drugim skrycie. Ten skrypt znajduje się w innym katalogu. Czy da się zrobić tak, aby ciastka były widziane globalnie w obrębie domeny, czyli ustawienie ciastka z podkatalogów działały na stronie głównej? Chciałbym zrobić później poprzez mod_rewrite łdny URL do zmiany w stylu www.domena.pl/ciastko/wartosc1/wartosc2

Kod na str. głównej:
  1. <?php
  2. if (isset($_COOKIE['sortby'])) {}
  3. else {
  4. $cookiexpires = mktime(0,0,0,1,1,2020);
  5. setcookie('sort_by', 'number', $cookiexpires);
  6. setcookie('up_or_down', 'up', $cookiexpires);
  7. }
  8. ?>

Skrypt znajdujący się w katalogu:
  1. <?php
  2. // Wyłapywanie danych przesyłanych metodą GET
  3. $sort_by = $_GET['sort_by'];
  4. $up_or_down = $_GET['up_or_down'];
  5.  
  6. // Ustawianie ciastka
  7. $cookiexpires = mktime(0,0,0,1,1,2020);
  8. setcookie('sort_by', $sort_by, $cookiexpires);
  9. setcookie('up_or_down', $up_or_down, $cookiexpires);
  10.  
  11. // Przekierowanie na stronę główną
  12. header("Location: <a href="http://www.moja-domena.pl");" target="_blank">http://www.moja-domena.pl");</a>
  13. ?>
siemakuba
A co na ten temat mówi manual (setcookie" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual), którego nie wstydzimy się czytać?

Hint: sprawdź jakie parametry przyjmuje funkcja setcookie. Dokładnie zbadaj 4 parametr, którego u ciebie zabrakło. A potem sprawdź jaką wartość mu podać, żeby osiągnąć zamierzony efekt ;)

Na przyszłość - manual dużo wie, wystarczy go zapytać :)

pozdr.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.