Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Stary DOS'owy (Clipper'owy) program pod Windows'em
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
czezz
Mam sobie stary dosowy program napisany w Clipperze. Używam go do tej pory choć teraz uruchamiam go pod Windowsem (XP). To co zwróciło moją uwagę to fakt, że gdy program jest uruchomiony (a jest w zasadzie uruchomiony przez 24/7) wysyca on całkowicie zasoby procesora.

Pod DOS'em tego problemu oczywiście nie było. Eksperymentowałem nawet ze znakomitym DOSbox'em, ale z pewnych względów nie mogę go używać (NIE chodzi licencje).

W związku z powyższym zwracam się do Was z zapytaniem czy macie jakieś swoje patenty, rozwiązania do uruchamiania starych DOS'owych programów, tak aby działały one troszkę lepiej niż uruchomione "na żywca" pod Windą?
sztosz
To że program zżera 100% pracy procesora, to nie znaczy że tak jest w rzeczywistości. W DOS'ie nie można było mówić o wielozadaniowości, a co za tym idzie uruchamiany program dostawał 100% mocy procka, choć nie koniecznie to wykorzystywał. W Windowsie program domaga się 100% mocy procka, więc system daje my tyle ile ile zostaje, po prostu zamiast procesu bezczynności moc dostaje ten DOS'owy program. A jeżeli program rzeczywiście zamula całego kompa to ustaw mu priorytet na "Below Normal", albo "Idle" bo to wina raczej kiepsko napisanego programu niż niekompatybilności z XP.
czezz
  1. To że program zżera 100% pracy procesora, to nie znaczy że tak jest w rzeczywistości.

Chcesz powiedzieć, że zajmuje 100% ale nie zajmuje ?

Nie zmienia to faktu, że procesor rozgrzewa się do białości.
Co jeszcze istotne - przy wykorzystaniy DOSBox'a (którego jednak nie mogę stosować) wartość zajętości procesora zleciała poniej 10%.

Tak więc musi być jakis sposób (aplikacja) do uruchamiania DOS;owych programów.
sztosz
No jest właśnie dosbox winksmiley.jpg Powiedz czemu nie możesz używać, może coś poradzimy.

z tym zajęciem całej mocy procka, to zauważ że procek jest wykorzystywany zawsze w 100% proces bezczynności to są "puste przebiegi" procka. Procesor nie może stanąć czy zwolnić bez zmiany mnożnika albo FSB, pracuje cały czas.
czezz
DOSBox - brak TCP/IP + SMB + sterowniki do karty sieciowej.

Co do procka: 100% proces bezczynności - ale i tak grzeje procesor tak samo jak by obciążał go inny proces
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.