Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [xhtml/css] wysrodkowanie w pionie :P
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
phpion
Hej!
Wlasnie wstawiam stronke w divy (pierwszy raz tongue.gif) i mam problem. Wiem, ze przewijal sie on juz kilkakrotnie jednak zaden post nie dal mi konkretnej odpowiedzi. Otoz oto link:
http://phpworkstation.com/medica.pl/public...l/template.html
Chcialbym aby menu Start Zdrowie Uroda... bylo wysrodkowane w pionie. Czytalem, ze mozna to zrobic jako text-align wzgledem obrazka, tyle tylko ze w tym elemencie nie ma zadnego obrazka. Czy jedynym sposobem bedzie ustawienie padding-top czy moze jest jakis inny myk na to?
Ponadto prosilbym o spojrzenie w kod (CSS troszke nie poukladany ale docelowo poukladam go w miare sensownie) i ewentualne doradzenie co jest zle (niezalecane), czy w dobrych miejscach stosuje div, p, hx etc.
Na szczescie kod jest poprawnie walidowany zarowno jako xhtml strict 1.0 strict jak i css - od pierwszego podejscia smile.gif
Z gory dzieki za pomoc.

PS: oczywiscie stronka nie jest skonczona... prosze o pomoc na tym etapie.
Kamil J.
W div'ach już nie ma tak jak w tabelkach, że ustawiasz coś w pionie. Tak jak mówisz nadaj div'owi w którym to się znajduje jednolity padding:; z wszystkich stron, nie używając przy tym własności height (bo tutaj w takim pasku padding'iem sobie kontrolujesz wysokość, bo jak dasz height to div Ci w dół zjedzie i tekst już nie będzie po środku).

Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.