Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: js compressor
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
nospor
Hejka, znalazłem dość ciekawą rzecz do kompresji js:
http://shaneosullivan.wordpress.com/2006/1...cker-announced/
Wiem, iż jest to już od dawna, ale ja dopiero to odkryłem (jestem stary to i opóźniony winksmiley.jpg )
No i mam pytanie do ludzi co to tego używali tudzież są w temacie:
Czy są jakieś minusy tego?
Bo plus jest jeden i to duży: kilkukrotnie potrafi zmniejszyć KB kodu.

Jednak taki skrypt to jeden wielki eval. Czy nie wiąże sie to zkolei z opóźnieniem załadowania strony, bo takiego evala trzeba wykonac? Tudzież czy nie wykrzaczy sie równo skrypt/przeglądarka bo cos tam?
Zauważylem jednak, ze juz co poniektóre projekty, jak np. jquery, wydają swoje kody tak właśnie skompresowane i chyba im to jakos dziala.
devnul
opóźnienia są liczone w milisekundach, działa elegancko, jedyny minus to chyba debugowanie - bo po takiej kompresji (jak gdzies oryginał wetnie) to kod strasznie nieczytalny, a błąd pokazuje zawsze w lini 1
siemakuba
Mi osobiście nigdy nie zdarzyło się, żeby tak skompresowany kod JS powodował jakiekolwiek problemy.
Jedna uwaga - jeżeli dobrze pamiętam, gdzieś coś widziałem, że przy pisaniu kodu JS, który ma zostać potem potraktowany taką pakowaczką, dobrze wyrobić sobie nawyk kończenia deklaracji funkcji średnikiem:

Kod
function test()
{

};

Jeżeli chodzi o narzędzie, to polecam ten packer. Dostepny online, dostępna wersja na win (potrzebny .net fw), dostępna wersja dla php (z tej nie korzystałem, ale brzmi kusząco - praca na normalnym kodzie, pakowanie + cache w locie, hmmm ;)).

pozdr.
yaro
Ja proponuję też spróbować ECMAScript Cruncher (ESC)
Dość dobrze kompresuje, ma kilka poziomów kompresji. Potrafi 'inteligentnie' pozmieniać nazwy zmiennych itp. na któtsze.
nospor
Cytat
Jedna uwaga - jeżeli dobrze pamiętam, gdzieś coś widziałem, że przy pisaniu kodu JS, który ma zostać potem potraktowany taką pakowaczką, dobrze wyrobić sobie nawyk kończenia deklaracji funkcji średnikiem:
Hehe, wlasnie dzis sie o tym przekonalem. Juz myslalem ze ten kompresor ma buga, bo plula mi sie przeglądarka jak glupia, dopóki nie dolukalem ze on wlasnie pozjadal wszelkie spacje i bez srednika kod byl poprosu bledny smile.gif

Cytat
opóźnienia są liczone w milisekundach, działa elegancko,
hmm, tez mi sie tak wydawalo, ale wolalem sie upewnic

Cytat
Ja proponuję też spróbować ECMAScript Cruncher (ESC)
Dość dobrze kompresuje, ma kilka poziomów kompresji. Potrafi 'inteligentnie' pozmieniać nazwy zmiennych itp. na któtsze.
Jutro poteszcze.

Dzieki za opinie. Jak cos jeszcze ciekawego macie to walcie smialo smile.gif

edit: no i poteścilem ten ECMAScript Cruncher (ESC). Myslalem ze on tez pakuje, a on tylko usuwa biale znaki, komenty i zmienia zmienne. Ale to rowniez moze robic tamten skrypt co linka podrzucilem (custom_rhino.jar). No i do ESC trzeba miec windowsowe rzeczy (ble winksmiley.jpg )
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.