Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [skrypt] PHP Hypercacher - nowy cacher do skryptów PHP
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
Stron: 1, 2
SoofMan
uwaga: wiadomość została wysłana po konsultacji z administracją forum
------------------------------------------------------

Witam radośnie wszystkich forumowiczów.

Chciałbym Wam zaproponować do oceny mój program, MODa, czy jak to nazwać - o nazwie PHP Hypercacher. Proszę w zasadzie nie tylko o ocenę, ale o konstruktywną krytykę i (ewentualnie) dorzucenie swojego kodu/swoich zmian do projektu i zmienianie tego co Wam się nie podoba.

Pamiętajcie - to jest wolne oprogramowanie (GPL). Nie podoba się ? Masz pełną wolność używania, modyfikacji, dostosowywania do siebie.

Do czego służy ? Do przyśpieszania wszelakiego rodzaju witryn napisanych w PHP. Skrypty PHP Hypercachera zostały tak zaprojektowane, aby zmaksymilizować kompatybilność z różnymi skryptami PHP, czego dowodem może być to, że działa z następującymi CMSami :

* PHP Fusion wersja 6.0.5
* MediaWiki 1.8.2 (WikiPedia)
* PHPBB 2.0.22
* Joomla! wersja 1.0.11 (popularny w komercyjnych kręgach otwarty CMS - oparty na Mambo)
* Mambo wersja 4.6.1
* PHP Nuke wersja 7.9
* Wordpress wersja 2.0.5 (do blogów)
* BtitTracker 1.4 By BitTeam
* [dopisz tutaj jakiego CMSa chcesz - po niewielkiej modyfikacji powinien na 100% zadziałać]

Co robi ten mod ? Przyśpiesza działanie każdego z CMSów i witryn WWW.

Każdy skrypt z rodziny PHP-Hypercacher :
- Zmniejsza obciążenie serwera HTTP
- Zmniejsza obciążenie bazy MySQL
- Jest bardzo prosty w konstrukcji i bardzo prosty w instalacji.

Zachęcam gorąco do pobierania i zabawy z moim programem oraz przyłączenia się do rozwoju mojego projektu.

Strona wyjaśniająca czym jest PHP Hypercacher:
http://tinyurl.com/2stq4j

Adres bezpośredni do ściągnięcia PHP-Hypercachera:
http://tinyurl.com/2thp6t

Paczka do pobrania zawiera nie tylko PHP-Hypercachera, ale i PEŁNĄ DOKUMENTACJĘ w formacie ODF (wymagane OpenOffice). Jak mówiłem, instalacja tego MODa jest banalna, więc NIKT z was nie będzie miał z tym problemów. Instalacja polega najczęściej na wklejeniu dwóch fragmentów kodu w dwóch różnych miejscach w waszym serwisie. Nie trzeba kopiować żadnych plików, nie trzeba grzebać w bazie, żadnych includów, żadnych obiektów - nic.

Paczka zawiera też instrukcje instalacyjne do najpopularniejszych CMSów wymienionych powyżej.

Jeżeli ktoś chce zobaczyć jak działa PHP-Hypercacher GZIP z PHP-Fusion, Joomlą, PHPBB, MediaWiki oraz moją stroną domową (będzie tego więcej), to zapraszam też na stronę testową CMSów:

http://tinyurl.com/2j9fr4

Zapraszam też na stronę http://tinyurl.com/3xn792 (200.000 unikalnych użytkowników i kilka milionów odsłon miesięcznie), gdzie moje skrypty z rodziny PHP Hypercacher działają już nieprzerwanie od 5 miesięcy na hostingu współdzielonym (!).

Moje forum zawiera też FAQ do najczęściej zadawanych pytań:

FAQ ogólne:
http://tinyurl.com/2gr29k

FAQ developerskie:
http://tinyurl.com/37lnz4

Gorąco pozdrawiam.
SoofMan aka Kamil Sofowora
devnul
wszystko fajnie ale po co pytasz o nazwisko i imie na tej pierwszej ze stron które podałeś? po drugie to strasznie nieczytelny kod - jak już udostepniasz to jako GPL to mógłbyś to troche skomentować, porobić wcięcia itp.

//edit:
w kodzie masz cos takiego:
  1. <?php
  2. $b="qwertyuioplkjhgfdsamnbvcxzQWERTYUIOPASDFGHJKLZXCVBNM1234567890";
  3. $c=strlen($b);
  4. ?>

skoro to ma przyspieszać to imho powinno być troche inaczej (zmienna c powinna mieć stałą wartość liczbową taką jak długość stringa wyżej)- bo cenne milisekundy lecą winksmiley.jpg

//edit2: powyższe zaobserwowane na wersji developerskiej - nie wiem czy różni się czymś od zwykłej - po tym co widziałem moje zainteresowanie się skończyło
SoofMan
Cytat(devnul @ 20.04.2007, 20:30:20 ) *
wszystko fajnie ale po co pytasz o nazwisko i imie na tej pierwszej ze stron które podałeś?

Uuuuuups. Wersja bez reklam była robiona "na szybko" na potrzeby tego forum.

UPDATE: Już to poprawiłem

po drugie to strasznie nieczytelny kod - jak już udostepniasz to jako GPL to mógłbyś to troche skomentować, porobić wcięcia itp.

1. Wersja developerska jest trochę bardziej czytelna - moim dążeniem jest zrobić ją maksymalnie czytelną. Ale obecnie nie mam tyle czasu - muszę rozwijać kod. Już niedługo nowa wersja z upgrade'ami.

1a) Kod jest tak złożony, że komentowanie go zajmie mi dużo czasu - uwierz mi. Ja wiem że wydaje się prosty. Ale ja naprawdę spędziłem nad nim setki godzin.

2. Kod jest tak nieczytelny po to, żeby szybko działał (był najkrótszy - im mniej bajtów tym lepiej: taka mała mania biggrin.gif). Żeby rozczytać się w kodzie jest wersja DEVELOPERska, którą dopiero rozwijam.

//edit:
w kodzie masz cos takiego:
  1. <?php
  2. $b="qwertyuioplkjhgfdsamnbvcxzQWERTYUIOPASDFGHJKLZXCVBNM1234567890";
  3. $c=strlen($b);
  4. ?>

skoro to ma przyspieszać to imho powinno być troche inaczej (zmienna c powinna mieć stałą wartość liczbową taką jak długość stringa wyżej)- bo cenne milisekundy lecą winksmiley.jpg

Zapomnij o tym. Ta funkcja wylatuje w następnej wersji.

Robiłem benchmarki i MD5 okazało się szybsze. Wcześniej używałem funkcji SF_HASH "sf_qhsx()", bo stare benchmarki wykazały że jest szybsza. Ale okazały się błędne - widocznie mój komp był obciążony czy coś, że MD5 i SHA1 działały wolniej.

Funkcja haszująca może wróci w przyszłości, ale w BINARNEJ wersji jako rozszerzenie PHP - tylko taka wersja będzie wystarczająco szybka. PHP ma bowiem dziwny nawyk zwalniania kodu. Gdybym skompilował funkcje MD5, SHA1 i sf_qshx do np. C++, to ta ostatnia byłaby 10 razy szybsza od tych poprzednich, gdyż używa tylko dodawania i odejmowania (a nie potęgowania/mnożenia/dzielenia/liczb pierwszych/innych skomplikowanych działań jak MD5/SHA1).

//edit2: powyższe zaobserwowane na wersji developerskiej - nie wiem czy różni się czymś od zwykłej - po tym co widziałem moje zainteresowanie się skończyło

Wersja developerska jest po to żeby mieć bardziej czytelny kod. Patrz wyżej.
phpion
Cytat(SoofMan @ 20.04.2007, 21:07:53 ) *
im mniej bajtów tym lepiej: taka mała mania

Mały OT:
  1. <?php
  2. for ($i=0; $i<count($array); $i++) {
  3. // rob cos
  4. }
  5. ?>

1. <?php
  2. for ($i=0, $count=count($array); $i<$count; $i++) {
  3. // rob cos
  4. }
  5. ?>

Według ciebie pierwsze rozwiązanie będzie lepsze? Bo ma mniej kodu?
SoofMan
Cytat(phpion.com @ 20.04.2007, 21:23:15 ) *
Według ciebie pierwsze rozwiązanie będzie lepsze? Bo ma mniej kodu?

Nie chodzi tylko o to żeby było mniej kodu. Musi być szybsze, prostsze (mniej złożony algorytm który wykonuje się w jak najmniejszej ilości milisekund) i mieć mniej kodu jednocześnie, wykonując przy tym dokładnie tę samą pracę.

Co do zużycia pamięci, to nie jest tutaj akurat maksymalnym priorytetem, bo i tak jest dość niskie.

BTW.
Jeżeli masz jakieś konkretne uwagi, to zapraszam do rozwoju projektu. Tak jak mówiłem - jestem otwarty na wszelkie sugestie i jeżeli zaproponujesz coś co będzie szybsze, to napewno to dodam i umieszczę informację o tym że to Twoje rozwiązanie w changelogach.
devnul
Cytat
Wersja developerska jest po to żeby mieć bardziej czytelny kod. Patrz wyżej.

właśnie wersje developerską przeglądałem i jeśli jest ona bardziej czytelna to się ciesze że nie przeglądałem wersji zwykłej - porażka totalna. Tak jak phpion.com napisał, Twój kod wcale nie będzie szybszy od tego samego napisanego z komentarzami z wcięciami itp - tym zajmuje się preprocesor php i tak czy inaczej on działa i usuwa te wszystkie rzeczy z kodu właściwego - a wcale takim kodem go nie przyspieszysz. Czytelny kod zapewnia za to łatwość rozwijania go itp a jeśli kod ma być dla ludzi to powinien być czytelny. No chyba że wbrew temu co piszesz chcesz go rozwijać samotnie - a tak to wygląda patrząc na te skupisko liter w Twoim kodzie.
SoofMan
Cytat(devnul @ 20.04.2007, 22:11:12 ) *
właśnie wersje developerską przeglądałem i jeśli jest ona bardziej czytelna to się ciesze że nie przeglądałem wersji zwykłej - porażka totalna. Tak jak phpion.com napisał, Twój kod wcale nie będzie szybszy od tego samego napisanego z komentarzami z wcięciami itp - tym zajmuje się preprocesor php i tak czy inaczej on działa i usuwa te wszystkie rzeczy z kodu właściwego - a wcale takim kodem go nie przyspieszysz. Czytelny kod zapewnia za to łatwość rozwijania go itp a jeśli kod ma być dla ludzi to powinien być czytelny. No chyba że wbrew temu co piszesz chcesz go rozwijać samotnie - a tak to wygląda patrząc na te skupisko liter w Twoim kodzie.

OK OK.

1. Wersja "nie developerska" to po prostu zbitek literek. Ma zadanie zajmować jak najmniej miejca. Ta wersja powstaje poprzez wycięcie komentarzy, spacji i wcięć z wersji DEVELOPERSKIEJ.

2. Spokojnie. Jak tylko znajdę czas (a teraz go nie mam, bo idę na FREECON biggrin.gif) to rozwinę ten kod, dodam wcięcia i większą ilość komentarzy i tłumaczeń. To na 100% mi zajmie cały dzień lub dwa, więc naprawdę nie ma żartów.

3. Mniejsza ilość bajtów do odczytania przez kompilator PHP to też większa szybkość. Mówiłem przecież że mam manię na tym punkcie. Tylko proszę nie mów mi, że skrypt który ma 60 KB (bo zawiera tysiące niepotrzebnych spacji, wgłębień i końców linii) odczytuje się w kompilatorze tak samo szybko jak ten sam skrypt bez niepotrzebnych znaków, który ma 30KB. Przecież każdy odczyt każdego bajtu z dysku na serwerze to cenne milisekundy.

4. PHP Hypercacher był najpierw projektowany jako produkt KOMERCYJNY, dopiero na samym końcu (3 tygodnie temu) pomyślałem o GPL. To jest całkiem niedawno, zważywszy że PHP Hypercachera rozwijam już od prawie 6 miesięcy exclamation.gif Stąd nie pomyślałem też o tym że to jest takie ważne.

Ale mimo wszystko dzięki za cenną uwagę

------------------------------------
Ogólnie to chill out, spokojnie, bez nerwów i obaw - będą wcięcia, będą komenty, będzie wszystko. Projekt jest otwarty/GPL i taki już pozostanie. Decyzja nieodwołalna i niedyskusyjna.

Jestem konsekwentnym człowiekiem.

Jakby ktoś jeszcze miał wątpliwości:

Kocham Linuksa, nie cierpię Billa i Ballmera, brzydzę się DRM, TCPA, windowsem VISTA, i jestem zafascynowany GPLem i możliwościami które daje. Gdyby jutro Bill G. przyszedł do mnie, pokazał mi 100 mln. dolarów i powiedział "zamknij ten projekt i napisz wersję pod ASP.NET", to powiedziałbym mu "spadaj na drzewo, koleś".

Mam nadzieję że wątpiącym wystarczy takie wytłumaczenie.
devnul
Cytat
Kocham Linuksa, nie cierpię Billa i Ballmera, brzydzę się DRM, TCPA, windowsem VISTA, i jestem zafascynowany GPLem i możliwościami które daje. Gdyby jutro Bill G. przyszedł do mnie, pokazał mi 100 mln. dolarów i powiedział "zamknij ten projekt i napisz wersję pod ASP.NET", to powiedziałbym mu "spadaj na drzewo, koleś".
przesadny radykalizm. I myślę ze nawet jakby dał ci 10k $ to byś zrobił co by chciał.

Cytat
1. Wersja "nie developerska" to po prostu zbitek literek. Ma zadanie zajmować jak najmniej miejca. Ta wersja powstaje poprzez wycięcie komentarzy, spacji i wcięć z wersji DEVELOPERSKIEJ.
tyle że tam praktycznie tego nie ma :|
SoofMan
Cytat(devnul @ 20.04.2007, 23:00:14 ) *
przesadny radykalizm. I myślę ze nawet jakby dał ci 10k $ to byś zrobił co by chciał.

Zakład questionmark.gif

Od razu widać że mnie nie znasz. Dla mnie pieniądze nie mają takiej wartości, ponieważ ja mam inny system wartości

To że 99,9999% ludzi goni za kasą, to nie znaczy że ja też. Na pewno nie zrobiłbym niczego co by mnie upodliło za kasę. Mogę za kasę zrobić tylko takie rzeczy, które nie są sprzeczne z moją godnością, moralnością i poglądami. Jeżeli dasz mi 1 MLD $$$ żebym zrobił coś co nie jest zgodne z moimi poglądami/moralnością, to UWAGA: nie zrobiłbym tego.

Co z tego że miałbym 100 MLN $ jak byłbym zwykłą szmatą ? Miałbym problemy z sumieniem po czymś takim i nie mógłbym tak żyć.

Moim zdaniem człowiek różni się od zwierząt m.in. tym to że ma poglądy i sztywny szkielet wartości. Kiedy dasz głodnemu lwu ochłap mięsa, to on na pewno się na niego rzuci, bo jest bliżej MASZYNY - jest tak zaprogramowany i nie może się oprzeć. Ale ja nie jestem zwierzęciem, więc mam wolną WOLĘ żeby się oprzeć takim "ochłapom". Mogę zawsze powiedzieć TAK lub NIE.

WOW, ale żeśmy zeszli z tematu... mały OT się robi

Cytat(devnul @ 20.04.2007, 23:00:14 ) *
tyle że tam praktycznie tego nie ma :|

OMG... daj żyć !

Wszystko będzie...
kriqs
zgadzam sie z devnul'em ( jak cos zle to sorki ). Przesadny radykalizm i ta walka o milisekundy.

w dzisiejszych czasach gdzie zawsze mozna dolozyc kolejny procesor i nie mow mi ze to jest tansze ( zmiana kodu ) ale pomysl teraz o tym jak bys chcial cos dodac cos zmienic, przeciez to masakra. a tak jak kogos stac na utrzymanie serwera z duza ogladalnoscia to moze go rozbudowac i nie tracic na czytelnosci. Moim zdaniem lepiej jest wiedziec gdzie co jest niz zyskiwac milisekundy smile.gif. czymze jest ta milisekunda do kilkunastu sekund szukania czegos w kodzie ??jak mi sie strona laduje te 2 czy 3 sekundy to co questionmark.gif ta 1 sekunda mnie nie zbawi smile.gif.

pozdrawiam
devnul
Cytat
Od razu widać że mnie nie znasz. Dla mnie pieniądze nie mają takiej wartości, ponieważ ja mam inny system wartości

To że 99,9999% ludzi goni za kasą, to nie znaczy że ja też. Na pewno nie zrobiłbym niczego co by mnie upodliło za kasę. Mogę za kasę zrobić tylko takie rzeczy, które nie są sprzeczne z moją godnością, moralnością i poglądami. Jeżeli dasz mi 1 MLD $$$ żebym zrobił coś co nie jest zgodne z moimi poglądami/moralnością, to UWAGA: nie zrobiłbym tego.
ależ dałeś się poznać bardzo dobrze smile.gif samo to że chciałeś projekt za kase robić (komercyjnie jak sam wcześniej wspomniałeś) to świadczy o tym że wziołbyś te pieniadze i nie mówił nic o szmaceniu itp. Człowiek jest bardziej dzikim zwierzęciem niż większość tzw drapieżników.

Cytat
OMG... daj żyć !

Wszystko będzie...

będzie ale nie ma. Piszesz że wersja dev jest czytelniejsza - nie jest - zamotane na maksa. A projekt upadnie. Mówisz że tak stoisz za wolnym oprogramowaniem. Widziałeś jakiś projekt OS od strony kodu? chyba nie. Tam wszystko jest pokomentowane do tego stopnia że czasem to o przesade się ociera. Twój guru Linus Torvalds (z całym szacunkiem dla niego) płodząc pierwsze jądro linuxa mimo iż napisał je w assemblerze to komentował kod tak że nie tylko on nie miał później problemu z jego zrozumieniem. I było to daawno temu. Tak samo jest z praktycznie wszystkimi projektami OS - i nie ma tu znaczenia czy projekt się kompiluje czy parsuje. A skoro przygotowujesz osobną wersje użytkową a osobną dev, do chyba powinny się jakoś bardziej różnić niż kilkoma spacjami? A skoro poświęciłeś na projekt tyle czasu - to chyba dzień czy dwa z puszczeniem go w świat by nie zbawił - a zrobiłbyś dużo lepsze wrażenie puszczjąc świetnie udokumentowany kod - przynajmniej w wersji dev. A tak - sory - ale nie wróże Ci z tym przyszłości.

Pozdr.
SoofMan
Cytat(devnul @ 21.04.2007, 01:02:19 ) *
ależ dałeś się poznać bardzo dobrze smile.gif samo to że chciałeś projekt za kase robić (komercyjnie jak sam wcześniej wspomniałeś) to świadczy o tym że wziołbyś te pieniadze i nie mówił nic o szmaceniu itp. Człowiek jest bardziej dzikim zwierzęciem niż większość tzw drapieżników.

1. Moja firma oferowała mi że weźmie ode mnie ten projekt za dużą kasę na wyłączność... nie zgodziłem się. Powiedziałem im "nie ma w ogóle takiej opcji".

2. Poza tym pomińmy ten temat, bo będzie MEGA OFFTOP na 10 stron A4 jak zacznę pisać o moich przekonaniach moralno religijnych...

Cytat(devnul @ 21.04.2007, 01:02:19 ) *
będzie ale nie ma. Piszesz że wersja dev jest czytelniejsza - nie jest - zamotane na maksa. A projekt upadnie. Mówisz że tak stoisz za wolnym oprogramowaniem. Widziałeś jakiś projekt OS od strony kodu? chyba nie. Tam wszystko jest pokomentowane do tego stopnia że czasem to o przesade się ociera. Twój guru Linus Torvalds (z całym szacunkiem dla niego) płodząc pierwsze jądro linuxa mimo iż napisał je w assemblerze to komentował kod tak że nie tylko on nie miał później problemu z jego zrozumieniem. I było to daawno temu. Tak samo jest z praktycznie wszystkimi projektami OS - i nie ma tu znaczenia czy projekt się kompiluje czy parsuje. A skoro przygotowujesz osobną wersje użytkową a osobną dev, do chyba powinny się jakoś bardziej różnić niż kilkoma spacjami? A skoro poświęciłeś na projekt tyle czasu - to chyba dzień czy dwa z puszczeniem go w świat by nie zbawił - a zrobiłbyś dużo lepsze wrażenie puszczjąc świetnie udokumentowany kod - przynajmniej w wersji dev. A tak - sory - ale nie wróże Ci z tym przyszłości.

Pozdr.

OK exclamation.gif

Litości exclamation.gif Poddaję się. PRZEPRASZAM że nie miałem wolnego czasu żeby dodać komentarze.

Pytanie do Ciebie:

Co chcesz żebym zrobił ?
- Mam WYCOFAĆ wersje developerskie w ogóle czy jak questionmark.gif
- Mam napisać te komentarze w wolnym czasie którego w tej chwili nie mam questionmark.gif

--------------------------------------
OK, skoro jesteś taki uparty, to jak wrócę dzisiaj z FREECONu, postaram się dopisać komenty do wersji DEVELOPERSKIEJ PHP Hypercachera Standard.

Posiedzę do nocy i się nie wyśpię, ale co tam - przecież inaczej zamordujesz mnie tymi postami exclamation.gif
Nigger
Sam skrypt może i jest w miarę dobry, ale styl tragiczny. Zamiast rozwijac ten kod to skomentuj go !
Pozatym wcale mniejszy kod nie oznacza szybszego - wręcz przeciwnie. Porównaj sobie różne algorytmy sortowania. Myślisz, że jak cały kod będzie napisany jednym ciągiem to będzie działał szybciej questionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gif?
Wolałbym już żeby to gorzej działało niż czytaj coś tak strasznego.
Kod wcale nie jest trudny - wydaje Ci się tak tylko bo myślisz, że jesteś dobrym programistą ...
Riklaunim
jak ktoś chce optymalizować kod PHP to ma APC, Xcache czy narzędzia zenda. Jak ktoś chce inteligentny i wydajny system cache to wybiera np. memcached (slashdot, wikipedia).

Zabawa w jak najmniejszy rozmiar pliku z kodem poprzez usuwanie wszystkich komentarzy i wolnych spacji to głupota bo niczego nie zyskasz. Celujesz w optymalizację wysoce obciążonych serwerów, ale aministratorzy ich wolną już istniejące bardziej zaawansowane, stabilne i działające rozwiązania, na których mogą polegać. Nie interesuje ich jednolinijkowe keszowanie do pliku.
phpion
Pozwolę sobie nieco poszerzyć OT:
Cytat(SoofMan @ 20.04.2007, 23:09:35 ) *
Co z tego że miałbym 100 MLN $ jak byłbym zwykłą szmatą

Może to, że mógłbyś nakarmić swoje dzieci i zapewnić swojej rodzinie lepszy byt. Czy warto być aż tak zaślepionym i upartym? Mógłbyś wtedy powiedzieć przykładowo córeczce: 'Córeczko, dziś nie zjesz obiadku bo tatuś nie lubi pana Billa. Na kolacje też nie możesz liczyć.'? Wiem, że przykład mocno przekontrastowany no ale...
Zajec
Hm, czy PHP nie ma jakiegoś cache w rodzaju systemu, który stosuje polecenie make? Przy pierwszym wywołaniu skryptu oczyszcza jego kod z komentarzy i umieszcza w swoim cache. Przy kolejnym wywołaniu skryptu sprawdza tylko, czy zmieniła się data modyfikowania. Jeśli nie, to wykonuje oczyszczony skrypt ze swojego cache.
starach
Przestańcie tak na niego najeżdżać a Pan, panie SoofMan niech się przestanie irytować. Nikt nie mówi że pomysł jest zły ale nikt nie włoży swojego czasu w coś czego nie może rozczytać. Zmień wersję developerską na czytelną.
Pododawaj wcięcia komentarze i inne fajerwerki umilające czytanie kodu.
Na phpclasses.org są tysiące bardzo fajnych klas. Problem w tym że kod jest strasznie zaśmiecony przez 'fanatyzm wydajnościowy'. (już nie wspominając o komentarzach po hiszpańsku lub francusku)
Jako że leniwe ze mnie stworzenie nie chciało mi się samemu pisać klasy cache (na razie), a biorąc pod uwagę twój zapał może się z twojego projektu wykluć coś fajnego, tylko nie irytuj się jak ktoś ci radzi żebyś dodał komentarze.
@Zajec: Czy to nie ma zostać dodane w 6tce ?
SoofMan
Cytat(Nigger @ 21.04.2007, 10:02:08 ) *
Sam skrypt może i jest w miarę dobry, ale styl tragiczny. Zamiast rozwijac ten kod to skomentuj go !
Pozatym wcale mniejszy kod nie oznacza szybszego - wręcz przeciwnie. Porównaj sobie różne algorytmy sortowania. Myślisz, że jak cały kod będzie napisany jednym ciągiem to będzie działał szybciej questionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gif?
Wolałbym już żeby to gorzej działało niż czytaj coś tak strasznego.

Cicho exclamation.gif

Już robię wersję developerską. A kod w wersji NIE-developerskiej i tak będę obcinał, bo kod który jest MNIEJSZY (tzn bez spacji i komentów), ZAWSZE jest szybszy i basta.

Po prostu FIZYCZNIE nie ma takiej możliwości, żeby kod który zawiera dodatkowe spacje i końce linii był tak samo szybki jak kod bez niepotrzebnych dodatkowych znaków.

Cytat(Nigger @ 21.04.2007, 10:02:08 ) *
Kod wcale nie jest trudny - wydaje Ci się tak tylko bo myślisz, że jesteś dobrym programistą ...

A tobie się wydaje że łatwo było go napisać, bo sam nie spędziłeś nad jego rozwojem setek godzin...

Pewnie, to co widać wydaje się łatwe, ale wcale nie było tak łatwo na to wpaść ?

------------------------------
BTW. Skoro to takie, proste i wręcz infantylnie banalne to czemu sam na to nie wpadłeś ?

Skoro takie banalne, to przez 8 lat rozwoju PHP każdy mógł na to wpaść. Czemu NIKT z milionów ludzi zajmujących się PHP na to nie wpadł questionmark.gif - odpowiedz na to pytanie.

Ale każdy nie wpadł, tylko JA wpadłem.

Więc sorry, ale WCALE nie uważam żeby to było tak banalne jak mówisz.

Cytat(Riklaunim @ 21.04.2007, 13:32:42 ) *
jak ktoś chce optymalizować kod PHP to ma APC, Xcache czy narzędzia zenda. Jak ktoś chce inteligentny i wydajny system cache to wybiera np. memcached (slashdot, wikipedia).

Zabawa w jak najmniejszy rozmiar pliku z kodem poprzez usuwanie wszystkich komentarzy i wolnych spacji to głupota bo niczego nie zyskasz. Celujesz w optymalizację wysoce obciążonych serwerów, ale aministratorzy ich wolną już istniejące bardziej zaawansowane, stabilne i działające rozwiązania, na których mogą polegać. Nie interesuje ich jednolinijkowe keszowanie do pliku.

No tak. Znowu ty ze swoimi opiniami.

Ja ci powiem tak: zobaczymy co wybiorą ludzie, kiedy będą mieli do wyboru

1) rozwiązanie wymagające zatrudniania dodatkowych informatyków, kupowaniem droższej opcji hostingowej ze SHELLEM, konfigurowania serwera, działania przez SSH - razem dużo kasy i jeszcze więcej czasu

2) Zainstalowanie PHP Hypercachera - 15 minut roboty, nawet informatyka do tego nie potrzeba

I tu i tu efekty są podobne, ale w opcji 2) następuje oszczędność czasu i kasy.
nospor
ale OT....
no to i ja sie dołącze smile.gif

Cytat
Robiłem benchmarki i MD5 okazało się szybsze. Wcześniej używałem funkcji SF_HASH "sf_qhsx()", bo stare benchmarki wykazały że jest szybsza. Ale okazały się błędne - widocznie mój komp był obciążony czy coś, że MD5 i SHA1 działały wolniej.

Oj, nieladnie tak... "Robilem"... a ja widzialem na takim jednym forum, jak to ci pare osob pomoglo w tym "Robilem" ze juz nie wspomne o wyprowadzeniu z bledu winksmiley.jpg
SoofMan
Cytat(nospor @ 21.04.2007, 20:23:35 ) *
ale OT....
no to i ja sie dołącze smile.gif
Oj, nieladnie tak... "Robilem"... a ja widzialem na takim jednym forum, jak to ci pare osob pomoglo w tym "Robilem" ze juz nie wspomne o wyprowadzeniu z bledu winksmiley.jpg

Eeeemmm....

Czytaj ze zrozumieniem człowieku. Tamte STARE benchmarki robiłem z 3 miesiące temu !. I wtedy nie pisałem jeszcze nic na żadnym forum.

A do tych nowych benchmarków z tamtego forum o którym mówisz napisałem całkiem nowy skrypt... I robiłem je zaledwie parę dni temu...

W ogóle nie rozumiem o co ci chodzi.
nospor
tja....
Ino, ze najpierw byles swiecie przekonany ze twoje tzw. Benchmarki sa ech i och zarabiste a co za tym idzie Twoja ech i och funkcja na ktorą san wymysliles "patent". Dopiero jak ciebie uswiadomili ze jednak jest na odwrot, pokazano ci testy (inne "benchamrki") dowodzące ze Twoja funkcja jest na samym koncu, to dopiero napisales nowy "Benchmark" i stwierdziles ze faktycznie jestes w bledzie (oczym wszyscy juz dawno wiedzieli).
Juz zrozumiales? Przeczytales ze zrozumieniem? winksmiley.jpg
PiotrLegnica
Cytat
Po prostu FIZYCZNIE nie ma takiej możliwości, żeby kod który zawiera dodatkowe spacje i końce linii był tak samo szybki jak kod bez niepotrzebnych dodatkowych znaków.

Parser PHP jest na tyle wolny, że te kilkanaście nanosekund różnicy nie robi...

Co do skryptu - czy var_export'owanie tablic _GET i _POST i sprawdzanie czy parametr został przekazany przez strpos jest wydajniejsze od isset? Lol.
Riklaunim
Cytat(SoofMan @ 21.04.2007, 19:56:11 ) *
1) rozwiązanie wymagające zatrudniania dodatkowych informatyków, kupowaniem droższej opcji hostingowej ze SHELLEM, konfigurowania serwera, działania przez SSH - razem dużo kasy i jeszcze więcej czasu

2) Zainstalowanie PHP Hypercachera - 15 minut roboty, nawet informatyka do tego nie potrzeba

I tu i tu efekty są podobne, ale w opcji 2) następuje oszczędność czasu i kasy.

Jeżeli mówimy o stronkach w jPortalu czy Mambo to ok, ale myślisz że duże serwisy trzymają swoje strony na tanihosting.xyz ? onet.pl na yoyo.pl ? Nie, mają własne serwery lub też wykupiony serwer dedykowany/wirtualny u odpowiedniego dostawcy. Przy dużych produkcyjnych rozwiązaniach nie interesują nikogo półśrodki - SSH to podstawa, gdyż codziennie admin zarządza serwerem.
Twoje argumenty nie są argumentami dla dużych projektów tongue.gif
ActivePlayer
dobra, ale jak dziala ten skrypt? bo ja tam widze jakieś setcookie, i nawet jak bym go chciał przetestowac to chciałbym poznać zasade działania
SoofMan
Cytat(ActivePlayer @ 21.04.2007, 21:06:03 ) *
dobra, ale jak dziala ten skrypt? bo ja tam widze jakieś setcookie, i nawet jak bym go chciał przetestowac to chciałbym poznać zasade działania

Jezu. Spokojnie.

Jestem w trakcie pisania wersji DEV ze wszystkimi możliwymi komentami.

Cytat(PiotrLegnica @ 21.04.2007, 20:57:07 ) *
Parser PHP jest na tyle wolny, że te kilkanaście nanosekund różnicy nie robi...

No widzisz. Dla mnie robi. Dlatego też wersje zwykłe (nie DEV) będą zawsze obcięte tak jak się tylko da.

Cytat(PiotrLegnica @ 21.04.2007, 20:57:07 ) *
Co do skryptu - czy var_export'owanie tablic _GET i _POST i sprawdzanie czy parametr został przekazany przez strpos jest wydajniejsze od isset? Lol.

Eeeee. Nie wiesz o co chodzi.

Może wytłumaczę. Kiedy wysyłasz parametr "dontdocache" lub "reloadcache" lub "cachewalker" to możesz go dodać GDZIE CHCESZ - taka jest przewaga var_export() nad isset().

Możesz nawet zrobić w HTMLu coś takiego:
Kod
<input type="hidden" name="iscached" value="dontdocache">

Lub:

Kod
<input type="hidden" name="iscached" value="reloadcache">

I też będzie działać.

Cytat(ActivePlayer @ 21.04.2007, 21:06:03 ) *

Pobierz i czytaj dokumentację. Tam jest wyraźnie i przejrzyście napisane jak to działa i co robi.

Cytat(Riklaunim @ 21.04.2007, 21:05:57 ) *
Jeżeli mówimy o stronkach w jPortalu czy Mambo to ok, ale myślisz że duże serwisy trzymają swoje strony na tanihosting.xyz ? onet.pl na yoyo.pl ? Nie, mają własne serwery lub też wykupiony serwer dedykowany/wirtualny u odpowiedniego dostawcy. Przy dużych produkcyjnych rozwiązaniach nie interesują nikogo półśrodki - SSH to podstawa, gdyż codziennie admin zarządza serwerem.
Twoje argumenty nie są argumentami dla dużych projektów tongue.gif

To co mówisz jest zupełnie bez znaczenia. Ponieważ PHP Hypercacher jest rozwiązaniem WEWNĄTRZ - skryptowym to można go świetnie stosować w tandemie ze wszystkimi innymi przyśpieszaczami.

A ponieważ jego instalacja zajmuje 15 minut, to każdy może pobrać, przetestować i zobaczyć jak będzie działać.
PiotrLegnica
Cytat
dobra, ale jak dziala ten skrypt?

Z tego co udało mi się rozszyfrować - standard - ob_start, ob_get_contents, ob_end_clean, odczyt/zapis do pliku (bez flock).

BTW dokumentacja w ODT? Nikt nie będzie ściągał ~100MB OpenOffice'a żeby 3 dokumenty przeczytać. To powinien być czysty tekst, HTML albo w ostateczności PDF.

edit:
Cytat
to możesz go dodać GDZIE CHCESZ

Rofl. O tablicy $_REQUEST słyszałeś?
SoofMan
Cytat(nospor @ 21.04.2007, 20:39:27 ) *
tja....
Ino, ze najpierw byles swiecie przekonany ze twoje tzw. Benchmarki sa ech i och zarabiste a co za tym idzie Twoja ech i och funkcja na ktorą san wymysliles "patent". Dopiero jak ciebie uswiadomili ze jednak jest na odwrot, pokazano ci testy (inne "benchamrki") dowodzące ze Twoja funkcja jest na samym koncu, to dopiero napisales nowy "Benchmark" i stwierdziles ze faktycznie jestes w bledzie (oczym wszyscy juz dawno wiedzieli).
Juz zrozumiales? Przeczytales ze zrozumieniem? winksmiley.jpg

Ale moje benchmarki są OK exclamation.gif To z moim komputerem, apachem lub czymś innym musiało być coś nie tak.

Przecież NOWE benchmarki które zrobiłem na IDENTYCZNEJ zasadzie jak te poprzednie również poprawnie pokazały że moja funkcja jest gorsza !

A co do mojej funkcji, to KONCEPCYJNIE jest szybsza od każdej innej funkcji haszującej - dlatego właśnie ją stworzyłem. Tyle, że kiedy ją tworzyłem, to nie wiedziałem jeszcze że PHP nienaturalnie zwalnia kod "niebinarny".

Cytat(PiotrLegnica @ 21.04.2007, 21:46:23 ) *
Z tego co udało mi się rozszyfrować - standard - ob_start, ob_get_contents, ob_end_clean, odczyt/zapis do pliku (bez flock).

Niestety. Nie jest to żaden "standard".

BTW dokumentacja w ODT? Nikt nie będzie ściągał ~100MB OpenOffice'a żeby 3 dokumenty przeczytać. To powinien być czysty tekst, HTML albo w ostateczności PDF.

1. OK. Będzie PDF
2. Nie wiesz że M$ Office wyszło już z mody questionmark.gif Jak używasz MSO to jesteś passe i masz wewnętrzne fuj biggrin.gif

edit:

Nie może być $_REQUEST. na początku (w wersjach starszych niż 1.3.0) był REQUEST, ale to nie jest dobre.

Musi być POST i GET osobno, bo inaczej rozróżnienie poszczególnych stron może być niemożliwe.

A nie może być ISSET, bo dodanie parametrów wszędzie gdzie ci się podoba, tak jak podałem w powyższym przykładzie też będzie niemożliwe.

Może jeszcze raz wytłumaczę:

Kiedy użyjesz var_export() to możesz równie dobrze wrzucić komendę do formularza w ten sposób

Kod
<input type="hidden" name="iscached" value="dontdocache">

jak i w ten sposób:

Kod
<input type="hidden" name="dontdocache" value="1">
nospor
Cytat
Przecież NOWE benchmarki które zrobiłem na IDENTYCZNEJ zasadzie jak te poprzednie również poprawnie pokazały że moja funkcja jest gorsza !
Ale ja nie mowie, ze Twoje nowe benchmarki tego nie pokazuja. Ja mowie, ze zmieniles swoja funkcje na md5() nie dlatego ze to ty wpadles iz jest gorsza, ale dlatego ze ci powiedzieli ze jest gorsza, ze cie poprawili w Twojej nieswiadomosci. Do tego wlasnie zmierzam, ze powrocenie do lepszej funkcji nie bylo dzieki Tobie (co by sugerowal tamten tekst co wczesniej przytaczalem) ale dzieki spostrzegawczosci innych userow. Tyle, kropka. Koniec OT smile.gif

ps: nie uwazasz ze troche skromnosci z Twojej strony by sie przydalo? Postawa jakę prezentujesz,przynajmniej mnie, od razu zniecheca do Tego projektu. Nie mowie ze jest zly czy dobry, nie wiem, nie przygladalem mu sie. Poprostu juz na starcie, poprzez takie samochwalcze teksty,ktore juz przekraczaja granice zdrowego rozsądku, zniechecasz.
Nie mowie tego bo jestem zazdrosny, ze to ty wpadles na Ten "genialny" projekt smile.gif
SoofMan
Cytat(nospor @ 21.04.2007, 22:01:11 ) *
Ale ja nie mowie, ze Twoje nowe benchmarki tego nie pokazuja. Ja mowie, ze zmieniles swoja funkcje na md5() nie dlatego ze to ty wpadles iz jest gorsza, ale dlatego ze ci powiedzieli ze jest gorsza, ze cie poprawili w Twojej nieswiadomosci. Do tego wlasnie zmierzam, ze powrocenie do lepszej funkcji nie bylo dzieki Tobie (co by sugerowal tamten tekst co wczesniej przytaczalem) ale dzieki spostrzegawczosci innych userow. Tyle, kropka. Koniec OT smile.gif

100% racji. To trzeba było tak od razu. Ja nie załapałem poprzednio o co chodzi.

Cytat(nospor @ 21.04.2007, 22:01:11 ) *
ps: nie uwazasz ze troche skromnosci z Twojej strony by sie przydalo? Postawa jakę prezentujesz,przynajmniej mnie, od razu zniecheca do Tego projektu.

Znowu 100% racji.

Widzisz. Ja jestem trochę inny. Ludzie mnie nie rozumieją i nie rozumieją tego co mam do przekazania, bo ja myślę trochę inaczej.

Co nie zmienia faktu, że mam głęboki szacunek i pokorę wobec wszelkich innych ludzi.

A mój pozorny "brak skromności" wynika raczej z tego że ja się strasznie podniecam wszystkimi nowymi fajnymi rozwiązaniami - Linuxem, Berylem, fajną grą.... wszystkim.

A teraz też PHP Hypercacherem. Jestem impulsywny i hurra-optymistyczno-wyskokowy a ludzie zwykle to odbierają że się popisuję i mówię "ooo jaki to ja jestem zajjjj".

Chyba jestem trochę aspołecznym typem. Nie umiem się porozumiewać (przynajmniej na forach internetowych).

Za to w realu z każdym się dogadam.
PiotrLegnica
Cytat
2. Nie wiesz że M$ Office wyszło już z mody questionmark.gif Jak używasz MSO to jesteś passe i masz wewnętrzne fuj

Nie używam żadnych Officów, czy to Open czy to Microsoft, bo są mi całkowicie zbędne.
Cytat
A nie może być ISSET, bo dodanie parametrów wszędzie gdzie ci się podoba, tak jak podałem w powyższym przykładzie też będzie niemożliwe.

Nieco nie doczytałem, przepraszam, już wiem o co ci chodzi, ale poświęcanie wydajności po to, żeby użytkownik mógł sobie name z value zamienić to DUŻA przesada, szczególnie, że skrypt podobno "Jest naprawdę szybki." i szkoda ci "cennych milisekund".
Cytat
Niestety. Nie jest to żaden "standard".

Wybacz, ale tak działa każdy cache. To, że ty umieściłeś to na początku skryptu nie czyni z ciebie geniusza. W Pythonie to się nazywa middleware.
SoofMan
Cytat(PiotrLegnica @ 21.04.2007, 22:08:24 ) *
Nie używam żadnych Officów, czy to Open czy to Microsoft, bo są mi całkowicie zbędne.

Jezu. pakietu biurowego w domu nie masz ? Tym bardziej że są darmowe !

No to masz człowieku problem.

Nieco nie doczytałem, przepraszam, już wiem o co ci chodzi, ale poświęcanie wydajności po to, żeby użytkownik mógł sobie name z value zamienić to DUŻA przesada, szczególnie, że skrypt podobno "Jest naprawdę szybki." i szkoda ci "cennych milisekund".

Nie szkoda. Chcę żeby skrypt zachował też pewną funkcjonalność... ale pomyślę nad zmianą. Dzieki za sugestię.

Wybacz, ale tak działa każdy cache. To, że ty umieściłeś to na początku skryptu nie czyni z ciebie geniusza. W Pythonie to się nazywa middleware.

OK ok. Zgadzam się w 100%. Koniec tematu.
ActivePlayer
czyli dziala to tak ze pierw generuje daną stronę i zapisuje do cache, a potem jak ktos inny jej potrzebuje to zwraca juz wygenerowany obraz tak?
SoofMan
Cytat(ActivePlayer @ 21.04.2007, 22:47:18 ) *
czyli dziala to tak ze pierw generuje daną stronę i zapisuje do cache, a potem jak ktos inny jej potrzebuje to zwraca juz wygenerowany obraz tak?

Dokładnie.

I właśnie dlatego jest prawie tak szybkie jak statyczny HTML (oczywiście WIEM, że dla kogoś takie stwierdzenie może być przesadą).

BTW.
Jest już profesjonalna wersja developerska tak skomentowana że nawet DEVNULL nie będzie narzekał. Zapraszam do ściągania.

Narazie tylko do wersji Standard. Do wersji Refresher nie miałem już czasu zrobić.

(Wybierzcie z listy pobierania (DEV) Hypercacher Wszystkie Wersje Developerskie [2007-04-21])

http://hypercacher.com/download_pl.html
ActivePlayer
a co sie stanie jak po wygenerowaniu "cache" strona się zmieni (np zapytanie z bazy zwraca różne dane - np. losowe produkty)?
SoofMan
Cytat(ActivePlayer @ 21.04.2007, 23:12:17 ) *
a co sie stanie jak po wygenerowaniu "cache" strona się zmieni (np zapytanie z bazy zwraca różne dane - np. losowe produkty)?

Strona będzie wyświetlać jeden zestaw produktów przez cały czas jak cache będzie nieodswieżone. Chyba że użytkownik wyśle formularz - wtedy zobaczy zmiany.

Żeby odświeżyć widok strony dla danego użytkownika, wystarczy podrzucić mu dodatkowe ciasteczko (widoki stron zmienią się tylko dla tego użytkownika który to ciasteczko ma), LUB użyć modyfikacji - PHP Hypercacher Refresher i wykonać w skrypcie który losuje produkty PHP polecenie @touch("katalog_cache/ctrl/.mt", time()) - widok wszystkich stron odświeży się jednocześnie dla wszystkich użytkowników.

Tyle że drugie rozwiązanie dużo bardziej obciąża server.

Jeżeli masz BOX wyświetlający losowe produkty, to TRZECIM, najlepszym chyba rozwiązaniem byłoby użyć do tego skrypt AJAX, który będzie pobierał inny zestaw produktów bezpośrednio ze specjalnie przygotowanego skryptu PHP.

-------------------------------
Ale ogólnie jest to bardziej skomplikowane. Widzisz - ten jeden użytkownik może widzieć jeden zestaw losowych produktów przez cały czas "cache time", ale inny użytkownik z innymi ciastkami może już widzieć inny. To nie jest tak, że wszyscy widzą dokładnie ten sam BOX z dokładnie tymi samymi produktami.

--------------------------------
EDIT:
Poza tym tylko ta jedna podstrona będzie wyświetlać akurat ten jeden zestaw produktów. Każda inna podstrona, po kliknięciu na jakikolwiek inny link jest już dla Hypercachera zupełnie inną stroną, więc produkty będą tam wylosowane od nowa (i cała strona będzie wygenerowana od nowa).
devnul
Cytat(SoofMan)
Jest już profesjonalna wersja developerska tak skomentowana że nawet DEVNULL nie będzie narzekał. Zapraszam do ściągania.

no to Cię zasmuce - będe narzekał - na siłę wstawiłeś komentarze do wszystkiego co się dało - a jak dla mnie to wcale czytelny kod się nie stał
np takie coś
Kod
//If yes, then...
wstawiane pod warunek to chyba kpina - chyba każdy programista umiałby sobie poradzić z odczytaniem tego że jeśli warunek jest spełniony to... bez tego komentarza.

tak jak mówili koledzy wcześniej troche pokory Ci się przyda a Twoja wypowiedź

Cytat(SoofMan)
Widzisz. Ja jestem trochę inny. Ludzie mnie nie rozumieją i nie rozumieją tego co mam do przekazania, bo ja myślę trochę inaczej.

Co nie zmienia faktu, że mam głęboki szacunek i pokorę wobec wszelkich innych ludzi.

A mój pozorny "brak skromności" wynika raczej z tego że ja się strasznie podniecam wszystkimi nowymi fajnymi rozwiązaniami - Linuxem, Berylem, fajną grą.... wszystkim.

A teraz też PHP Hypercacherem. Jestem impulsywny i hurra-optymistyczno-wyskokowy a ludzie zwykle to odbierają że się popisuję i mówię "ooo jaki to ja jestem zajjjj".

Chyba jestem trochę aspołecznym typem. Nie umiem się porozumiewać (przynajmniej na forach internetowych).

Za to w realu z każdym się dogadam.

zdaje się tylko to potwierdzać. Jaki inny jesteś? Nogi Ci z uszu wyrastaja? Porozumiewasz się tym samym językiem co my. Masz tylko problemy z własnym wielkim EGO. Jeśli kilka(naście) osób mówi Ci że jesteś w błędzie - to zamiast się irytować i obrażać - bo przecierz wszyscy są fuj i bee bo nie używają pakietu biurowego (przecierz to podstawa) i śmią twierdzić że nie odkryłeś amertyki swoimi zamotanymi rozwiązaniami. Dobry programista - to nie tylko znajomość języków programowania, algorytmów itp ale też pokora i umiejętność przyjęcia krytyki własnych rozwiązań a także zastosowanie czyichś podpowiedzi - a nie tak jak w Twoim wypadku zadufany w sobie samozachwyt. Nikt nie wie wszystkiego a człowiek całe życie się uczy. Przyznanie się do błędu świadczy o dojżałości a w Twoim przypadku czytając te wszystkie posty mam wrażenie że czytam coś co napisał 13 latek któey zachwycił się nową zbawką w postaci parsera php i próbuje podbić świat kilkoma liniami kodu twierdząc że jest to kod genialny i absolutnie przełomowy - wręcz historyczny, który zaważy na losach świata (internetowego). Nie zaważy - przynajmniej jeśli nie zmienisz podejścia i będziesz uważał własne rozwiązania za jedyne słuszne.

Zmiany światopoglądu i zmniejszenia EGO życze - wyjdzie Ci to na dobre
Pozdr.
SoofMan
Cytat(devnul @ 22.04.2007, 12:14:54 ) *
np takie coś
Kod
//If yes, then...
wstawiane pod warunek to chyba kpina - chyba każdy programista umiałby sobie poradzić z odczytaniem tego że jeśli warunek jest spełniony to... bez tego komentarza.

Myślałem że komentarze mają być jak najbardziej MAKSYMALNIE łopatologiczne. Wcześniej ktoś z was to napisal. Więc uczyniłem komentarze naprawdę SUPER - łopatologicznymi (żeby nawet maksymalnie początkujący programista je przeczytał), tak jak tylko mogłem. Starałem się. Nie wyszło.

I tak zajęło mi to kilka godzin. Ale nie, ty znowu marudzisz.

No więc sorry, nie umiem pisać komentarzy. Jakieś sugestie ? Skoro ci nie pasuje, może poprawisz to sam ? Co do tych idiotyzmów - wywalę to za chwilę

tak jak mówili koledzy wcześniej troche pokory Ci się przyda a Twoja wypowiedź
zdaje się tylko to potwierdzać. Jaki inny jesteś? Nogi Ci z uszu wyrastaja?

Może nie aż tak źle, ale coś podobnego w pewnym aspekcie. W każdym razie jestem inny i myślę inaczej. Nic więcej nie powiem na ten temat - Koniec tematu.

bo przecierz wszyscy są fuj i bee bo nie używają pakietu biurowego (przecierz to podstawa)

Ja nie wiem jak tak można, ale ja nie mogę zyć bez pakietu biurowego.

i śmią twierdzić że nie odkryłeś amertyki swoimi zamotanymi rozwiązaniami.

Nigdzie nie napisałem że odkryłem amerykę... Odpisałem tylko komuś kto twierdzi że ten kod jest banalny. A banalny nie jest, bo spędziłem nad nim setki godzin. Jego długość wcale o niczym nie mówi.

Porozumiewasz się tym samym językiem co my.
Masz tylko problemy z własnym wielkim EGO.
(...)
Dobry programista - to nie tylko znajomość języków programowania, algorytmów itp ale też pokora i umiejętność przyjęcia krytyki własnych rozwiązań a także zastosowanie czyichś podpowiedzi - a nie tak jak w Twoim wypadku zadufany w sobie samozachwyt.

Człowieku. Teraz to już mnie obrażasz nie na żarty !

1. Nie jestem zadufany w sobie !

2. Zachwycam się WSZYSTKIM co jest fajne na około mnie, a nie tylko własnymi rozwiązaniami.

Jak coś mi się podoba i uważam że jest ZAJEFAJNE, to się tym podniecam jak cholera - to jest dla mnie UWAGA: NORMALNE.

3. To raczej ty masz poważny PROBLEM - nie potrafisz zrozumieć mojego toku myślenia i oceniasz innych swoimi kategoriami. Ale to nie twoja wina - bo jak już napisałem ja jestem inny.

4. Dlaczego uważasz że wiesz lepiej co ja myślę, co ja czuję, jaki ja jestem ? Napisałem że mam szacunek do innych, chociaż nie potrafię się komunikować. I BASTA.

5. Jeszcze jedno. Nie kłamię. A na potrzeby tego forum możemy spokojnie założyć, że NIGDY nie kłamię, ponieważ nigdy tutaj nikogo nie okłamałem i nie mam NIGDY zamiaru tego zrobić.

Więc łaskawie przestań mnie oceniać swoimi kategoriami, bo tobie się wydaje że wszystko wiesz o MNIE i o LUDZIACH i o ŚWIECIE lepiej. Ale mylisz się. Bo
- JA jestem inny
- JA nie kłamię
- MNIE nie można przekupić, bo
- DLA MNIE pieniądze nie mają takiej wartości jak dla innych
- JA MYSLĘ INACZEJ
- JA nie potrafię się komunikować poprawnie i ludzie tacy jak TY mnie źle odbierają

Ponimaju, czy wytłumaczyć jakoś bardziej łopatologicznie questionmark.gif

w Twoim przypadku czytając te wszystkie posty mam wrażenie że czytam coś co napisał 13 latek któey zachwycił się nową zbawką w postaci parsera php i próbuje podbić świat kilkoma liniami kodu twierdząc że jest to kod genialny i absolutnie przełomowy - wręcz historyczny, który zaważy na losach świata (internetowego)

Jak byś widział ile razy przyśpieszył serwis nowebiuro.pl z 200k unikalnych użytkowników i kilku milionami odsłon miesięcznie, to też skakałbyś z radości i podniecał się. Gwarantuję.

Różnica była dla mnie wprost NIEWYOBRAŻALNA - 10-krotny skok jakościowy. Kazda strona zaczęła się ładować 10-razy szybciej, a obciążenie bazy MYSQL spadło prawie do ZERA.

Czy to niewystarczający powód żeby się podniecać questionmark.gif

Zmiany światopoglądu i zmniejszenia EGO życze - wyjdzie Ci to na dobre
Pozdr.

Kiedy ty nawet nadal NIE WIESZ ( lub nie chcesz wiedzieć) jaki jest mój światopogląd !

Nie przyjmujesz tego do wiadomości. Zaciąłeś się na swoim i basta.
fridek
Polecam:
Riklaunim
Cytat(fridek @ 22.04.2007, 20:39:02 ) *
Polecam:

Dobre smile.gif

SoofMan gdybyś jeszcze nie zauważył swoim zachowaniem pogrążasz swój skrypt. Nie motaj się za każdym razem, gdy ktoś ci odpisze.

Cytat
Różnica była dla mnie wprost NIEWYOBRAŻALNA - 10-krotny skok jakościowy. Kazda strona zaczęła się ładować 10-razy szybciej, a obciążenie bazy MYSQL spadło prawie do ZERA.

Czy to niewystarczający powód żeby się podniecać questionmark.gif

Nie. Ma to większość lepszych aplikacji www. Niektóre jeszcze lepsze keszują w bazie czy RAMie co ma znaczenie gdy przy ogromnych ruchu dysk nie będzie wyrabiał z otwieraniem plików twojego systemu Cache winksmiley.jpg
devnul
Cytat
Nigdzie nie napisałem że odkryłem amerykę... Odpisałem tylko komuś kto twierdzi że ten kod jest banalny. A banalny nie jest, bo spędziłem nad nim setki godzin. Jego długość wcale o niczym nie mówi.
sory za szczerość ale ten kod nie wygląda na więcej niż kilka godzin pracy. Skoro zajoł Ci on tak dużo czasu - to nie dziwie się że tak się nim ekscytujesz.

No i podpisuje się obiema rękoma i nogami pod tym co napisał wyżej Riklaunim - Twój kod jest kolejnym sposobem na zrobienie serwerowi dobrze - ot co - w dodatku niezachwycającym.

Pozdr.
SoofMan
Cytat(Riklaunim @ 22.04.2007, 21:05:35 ) *
Dobre smile.gif

SoofMan gdybyś jeszcze nie zauważył swoim zachowaniem pogrążasz swój skrypt.

Nie motaj się za każdym razem, gdy ktoś ci odpisze.

A co mam odpisać ? Ja nie umiem inaczej rozmawiać jak bezpośrednio, szczerze i bez zastanawiania się wylewać wszystkiego co myślę prosto na klawiaturę...

No przecież mówiłem że jestem inny...

Cytat(Riklaunim @ 22.04.2007, 21:05:35 ) *
Nie. Ma to większość lepszych aplikacji www. Niektóre jeszcze lepsze keszują w bazie czy RAMie co ma znaczenie gdy przy ogromnych ruchu dysk nie będzie wyrabiał z otwieraniem plików twojego systemu Cache winksmiley.jpg

Dobra. Niech ci będzie.

Jak ktoś chce to niech używa, a jak ktoś chce to niech nie używa. Jego sprawa. Może Hypercacher jest skierowany bardziej do MNIEJSZYCH stron i serwisów niż do większych.

----------------------------------
My tu gadu gadu a już późno się zrobiło. Idę spać, a tym czasem jest nowa paczka DEV, która zawiera już komentarze poprawione zgodnie z uwagami DEVNULLA

http://hypercacher.com/download_pl.html

Paczka z dnia [2007-04-22] zawiera dwie nowe wersje DEV Hypercachera:
- PHP Hypercacher Standard v1.906
- PHP Hypercacher Refresher Standard v0.9996 (pierwsza wersja z komentarzami)

Wszystko ładnie skomentowane, i (raczej) działające. Zapraszam do testowania. (Te wersje jeszcze nie mają wersji OBCIĘTYCH - nie miałem czasu zrobić exclamation.gif)

Tymczasem idę spać.
Miłych snów panowie (i panie, jeżeli jakieś tutaj są)

----------------------------------

Dobra, jeszcze tylko to.

Cytat(devnul @ 22.04.2007, 22:07:05 ) *
sory za szczerość ale ten kod nie wygląda na więcej niż kilka godzin pracy. Skoro zajoł Ci on tak dużo czasu - to nie dziwie się że tak się nim ekscytujesz.

Jezu.

Skoro to takie banalne jest, to czemu tego sam nie napisałeś w przerwie między jednym wykładem a drugim / w przerwie w pracy ?

Czemu połowa polskich programistów PHP tego nie napisała ? Czemu nie ma w necie 150 różnych PHP Hypercacherów (Jak się mylę to niech mnie ktoś poprawi), ani nawet podobnych rozwiązań, tylko jest JEDEN - mój questionmark.gif

No czemu - ja się pytam ? Może odpowiesz ?.

Cytat(devnul @ 22.04.2007, 22:07:05 ) *
No i podpisuje się obiema rękoma i nogami pod tym co napisał wyżej Riklaunim - Twój kod jest kolejnym sposobem na zrobienie serwerowi dobrze - ot co - w dodatku niezachwycającym.
Pozdr.

1. Zapomniałeś o jednym "DROBNYM" drobiazgu... Mianowicie, jeżeli server musi odczytać TYLKO ten jeden plik cache dla jednego użytkownika, to nie musi już robić ŻADNYCH includów innych plików PHP... więc obciążenie jeszcze spada a nie rośnie bo występuje efekt :

JEDEN użytkownik wchodzi na stronę - server odczytuje dla niego TYLKO dwa pliki (jeden to wykonywany plik PHP, a drugi to plik zawierający zawartość HTML cache).

W przypadku innych cacherów, użytkownik łączy się z serverem, ale ten i tak musi wykonać WSZYSTKIE możliwe includy (które co prawda są zcache'owane, ale zawsze to kilkanaście odczytów plików - po jednym na każdy include/require).

No chyba że się mylę. Jak się mylę to niech mnie ktoś poprawi.
tuner
Skrypt bardzo mi się nie podoba. Dobre (stare) pomysły, kiepskie wykonanie.

OT: Jedyny temat na tym forum przy którym tarzałem się ze śmiechu na każdej kolejnej stronie smile.gif
devnul
Cytat
A co mam odpisać ? Ja nie umiem inaczej rozmawiać jak bezpośrednio, szczerze i bez zastanawiania się wylewać wszystkiego co myślę prosto na klawiaturę...

No przecież mówiłem że jestem inny...
to nie zwalnia z odrobiny szacunku do innych forumowiczów. Pamiętaj że pokorne ciele dwie matki ssie winksmiley.jpg
Cytat
Jezu.

Skoro to takie banalne jest, to czemu tego sam nie napisałeś w przerwie między jednym wykładem a drugim / w przerwie w pracy ?

Czemu połowa polskich programistów PHP tego nie napisała ? Czemu nie ma w necie 150 różnych PHP Hypercacherów (Jak się mylę to niech mnie ktoś poprawi), ani nawet podobnych rozwiązań, tylko jest JEDEN - mój questionmark.gif

No czemu - ja się pytam ? Może odpowiesz ?.

Hmm, czemu nie napisałem. To bardzo proste - bo nie sądze żeby to było potrzebne. Są dużo wydajniejsze rozwiązania - bo binarne (!). Bo uważam że małym projektom nie potrzeba takiego czegoś jak Twój Hypercacher, a duże projekty stawia się na odpowiednim sprzęcie gdzie nie ma problemu doinstalowania binarek, Bo nie uważam żeby 2 milisekundy mnie zbawiły - użytkownik i tak ich nie zauważa. Bo takie rozwiązanie jak Twoje ma wiele wad. Ot choćby wyświetlanie na każdej (!) podstronie informacji o tym kto jest zalogowany - tak jak to się dzieje na tym forum? Jakoś Wątpie żeby dało się to zrobić przy pomocy Twojego kodu. Dlatego wolę cachować we własnym zakresie - wyniki zapytań i np fragmenty wygenerowanego kodu - jest to IMHO bardziej funkcjonalne. Myśle też że z podobnych powodów nikt przed Tobą nie pofatygował się by napisać taki cudowny skrypt w przerwie na kawe. Widać nikt nie lubi pisać rzeczy aż tak bezużytecznych.

Cytat
1. Zapomniałeś o jednym "DROBNYM" drobiazgu... Mianowicie, jeżeli server musi odczytać TYLKO ten jeden plik cache dla jednego użytkownika, to nie musi już robić ŻADNYCH includów innych plików PHP... więc obciążenie jeszcze spada a nie rośnie bo występuje efekt :

JEDEN użytkownik wchodzi na stronę - server odczytuje dla niego TYLKO dwa pliki (jeden to wykonywany plik PHP, a drugi to plik zawierający zawartość HTML cache).

W przypadku innych cacherów, użytkownik łączy się z serverem, ale ten i tak musi wykonać WSZYSTKIE możliwe includy (które co prawda są zcache'owane, ale zawsze to kilkanaście odczytów plików - po jednym na każdy include/require).

No chyba że się mylę. Jak się mylę to niech mnie ktoś poprawi.
no chyba się mylisz - bo to IMHO jest akurat kwestia konfiguracji.

//EDIT:
Cytat
OT: Jedyny temat na tym forum przy którym tarzałem się ze śmiechu na każdej kolejnej stronie

@tuner:coś czuje że nie Ty jeden dobrze się bawiłeś winksmiley.jpg
SoofMan
Cytat(devnul @ 23.04.2007, 00:31:47 ) *
to nie zwalnia z odrobiny szacunku do innych forumowiczów. Pamiętaj że pokorne ciele dwie matki ssie winksmiley.jpg

Kiedy piszę że mam do kogoś szacunek, to znaczy że faktycznie mam do kogoś szacunek. Nie wiem jak tam jest u ciebie, ale ja właśnie tak mam.

Więc nie rozumiem skąd wyciągnąłeś wnioski że nie mam do kogoś szacunku. To jest właśnie ten problem - BRAK POROZUMIENIA.

Ja coś piszę, wiem co myślę i rozumiem to dokładnie tak jak jest napisane, ale nie -ty masz problem ze zrozumieniem co się do ciebie mówi, więc kiedy ja napiszę "MAM DO WSZYSTKICH SZACUNEK" to dla ciebie znaczy "KOMPLETNIE WAS OLEWAM, GŁUPIE ĆWOKI".

No ale widać że chyba każdy sądzi według siebie.

no chyba się mylisz - bo to IMHO jest akurat kwestia konfiguracji.

Chyba ty też się mylisz. Bo widzisz. Jak masz SHELLA, to możesz zrobić coś takiego

1. Za pomocą odpowiedniego narzędzia tworzysz sobie RAMDISK o rozmiarze 512MB w wolnym obszarze pamięci.

2. mount /dev/jakiś ramdisk /home/(...)/public_html/_cache

I masz PHP Hypercachera z użyciem RAMu do zapisywania obrazów cache, co jest już naprawdę PIEKIELNIE SZYBKIE

//EDIT:
@tuner:coś czuje że nie Ty jeden dobrze się bawiłeś winksmiley.jpg

Miło mi że się dobrze bawiliście.

Zawsze chciałem być programistą - komikiem. Teraz widzę że mam przed sobą świetlaną karierę.

Hmm, czemu nie napisałem. To bardzo proste - bo nie sądze żeby to było potrzebne. Są dużo wydajniejsze rozwiązania - bo binarne (!). Bo uważam że małym projektom nie potrzeba takiego czegoś jak Twój Hypercacher, a duże projekty stawia się na odpowiednim sprzęcie gdzie nie ma problemu doinstalowania binarek, Bo nie uważam żeby 2 milisekundy mnie zbawiły - użytkownik i tak ich nie zauważa. Bo takie rozwiązanie jak Twoje ma wiele wad. Ot choćby wyświetlanie na każdej (!) podstronie informacji o tym kto jest zalogowany - tak jak to się dzieje na tym forum? Jakoś Wątpie żeby dało się to zrobić przy pomocy Twojego kodu. Dlatego wolę cachować we własnym zakresie - wyniki zapytań i np fragmenty wygenerowanego kodu - jest to IMHO bardziej funkcjonalne. Myśle też że z podobnych powodów nikt przed Tobą nie pofatygował się by napisać taki cudowny skrypt w przerwie na kawe. Widać nikt nie lubi pisać rzeczy aż tak bezużytecznych.

Dobra. Napiszę to tak, bo widzę że się nie odczepisz.

[INVERSION MODE]

PHP Hypercacher, to KOMPLETNIE BEZUŻYTECZNY SHIT, do niczego się nie nadaje i nie mam pojęcia po co to g**** napisałem. Kompletna tragedia - kod jest brzydki, zasyfiony, zabałaganiony i wolny jak cholera. Do tego serwer który go używa pada od ciągłych odczytów plików cache, co w większych projektach kompletnie mija się z celem. Jak by było mało, to każda strona na której zainstaluje się PHP Hypercachera zwalnia uruchamianie kodu PHP o 500%, a po kilku godzinach PADA, bo nie wyrabia z żądaniami odczytu cache.

A na serwisie Nowebiuro.pl wcześniej każda strona ładowała się w ciągu maksymalnie 0.0001 sekundy, a teraz po zainstalowaniu PHP Hypercachera ten czas wzrósł STUKROTNIE exclamation.gif A do tego serwer jest non-stop przeciążony (ledwo daje radę biedaczysko - 99% procesora zajęte) i co drugi dzień PADA, bo nie wyrabia się z odczytami plików cache.

Normalnie jak szanujący się programista może napisać tak badziewny, beznadziejny i bezsensowny kod questionmark.gif

A to moje zachowanie na forum to kompletna ŻENADA. Normalnie jak można być takim patafianem i promować jakieś swoje chore, PATOLOGICZNE benadziejne rozwiązanie w taki wieśniacki sposób. I jakby było mało to jeszcze BEZCZELNIE KŁAMIĘ, że okazuję wszystkim innym szacunek, podczas gdy w rzeczywistości traktuję ich jak debilów, a sam mam poważny PRZEROST EGO. Ba, ale żeby tylko przerost EGO - uważam się za Króla, BA ! Nawet BOGA programistów PHP na świecie !

A z tą stroną główną to już w ogóle nie wiadomo o co chodzi. Jakiś śmierdzący komercyjny SHIT, który ma na celu przyciągnięcie jakiś totalnych FRAJERÓW żeby zainteresowali się tym BADZIEWNYM BEZSENSOWNYM rozwiązaniem jakim jest PHP Hypercacher.

[/INVERSION MODE]

biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif

I jak ? Wszyscy zadowoleni questionmark.gif

--------------------------------

Bo takie rozwiązanie jak Twoje ma wiele wad. Ot choćby wyświetlanie na każdej (!) podstronie informacji o tym kto jest zalogowany - tak jak to się dzieje na tym forum? Jakoś Wątpie żeby dało się to zrobić przy pomocy Twojego kodu.

No właśnie że znowu się mylisz. Po to napisałem modyfikację PHP Hypercachera - nazywa się PHP Hypercacher Refresher i ma za zadanie odświeżać content za każdym razem, kiedy nastąpi jakakolwiek zmiana.

Odświeżenie cache jest w tym przypadku natychmiastowe.
nospor
Chwalisz sie tak ze spedziles kilkaset godzin na optymalizacje skryptu, ze wszystko badales tyle razy a tu takie klocki:
  1. <?php
  2. $cr="$dr/_ctrl"; 
  3. $mf="$cr/.mt"; 
  4.  
  5. $sf_cidx="9v/e:Ona"; 
  6. $c2="Ej9A%&Q3"; 
  7.  
  8. $m="INFO: Cache outdated - generating new (10)";
  9.  
  10. //i wiele innych :)
  11. ?>

Ekspertom od optymalizacji chyba nie musze mowic ze mozna to bylo zapisac szybciej winksmiley.jpg

Kolejny przyklad bys tak nie podniecal sie swoim kodem i nie pisal ile to godzin poswieciles na jego optymalizacje. Bo jesli ty tyle czasu siedziales i takie kwiatki pozostawiales to kiepisko to o Tobie swiadczy (oczywiscie odnosze to do faktu jak opisywales skrypt i siebie samego. jakbys zrobil to jak normalny czlowiek bez przechwalek, to pewnie bym nawet nie zwrocil na to uwagi).
SoofMan
Cytat(nospor @ 23.04.2007, 09:14:38 ) *
Chwalisz sie tak ze spedziles kilkaset godzin na optymalizacje skryptu, ze wszystko badales tyle razy a tu takie klocki:
  1. <?php
  2. $cr="$dr/_ctrl"; 
  3. $mf="$cr/.mt"; 
  4.  
  5. $sf_cidx="9v/e:Ona"; 
  6. $c2="Ej9A%&Q3"; 
  7.  
  8. $m="INFO: Cache outdated - generating new (10)";
  9.  
  10. //i wiele innych :)
  11. ?>

Ekspertom od optymalizacji chyba nie musze mowic ze mozna to bylo zapisac szybciej winksmiley.jpg

No widzisz. Ja nie jestem ekspertem od optymalizacji, bo nie wiem jak to skrócić. Jestem zwykłym programistą PHP.

Cytat(nospor @ 23.04.2007, 09:14:38 ) *
Kolejny przyklad bys tak nie podniecal sie swoim kodem i nie pisal ile to godzin poswieciles na jego optymalizacje. Bo jesli ty tyle czasu siedziales i takie kwiatki pozostawiales to kiepisko to o Tobie swiadczy (oczywiscie odnosze to do faktu jak opisywales skrypt i siebie samego. jakbys zrobil to jak normalny czlowiek bez przechwalek, to pewnie bym nawet nie zwrocil na to uwagi).

1. Ja się podniecam WSZYSTKIM co jest fajne... A że serwis przyśpieszył 10 razy to był dla mnie wystrarczający powód żeby się podniecać. A jak jeszcze przetestowałem to z różnymi CMSami i zadziałało, to już w ogóle - EKSTAZA

2. Powaga: może lepiej od razu załóżmy że PHP Hypercacher to SHIT a ja jestem największym programistycznym DEBILEM świata i będziemy traktować poprawianie tego SHITu jako development / rozwój projektu ?

Chyba przy takim założeniu łatwiej będzie mi się z Wami rozmawiać, bo widzę że inaczej się nie da.

A więc zakładamy, że tren skrypt to SHIT, który trzeba poprawić a ja jestem totalnym kretynem.

Może macie jakieś konkretne sugestie co do poprawy jakości mojego kodu questionmark.gif
nospor
Ja nie mowie ze to jest shit, bo nie wiem, nie sprawdzalem. Mowie tylko, ze sposob w jaki go dajesz pod ocene baaaaaardzooooooo zniecheca do tego projektu. Jak pisalem te teksty o tej kilkusetgodzinnej optymalizazji w polaczeniu z kwiatkami co ci pokazalem daja nieciekawy obraz Twoich przechwalek.

Cytat
Może macie jakieś konkretne sugestie co do poprawy jakości mojego kodu questionmark.gif
Juz ci podalem. A jesli nie wiesz oco chodzi, to polecam manual i poczytaniu cos o różnicy miedzy ' a " winksmiley.jpg
menic
No ze skrajnosci w skrajnośc... Na początku maczkiem bez komentarzy i enterów, teraz dalej maczkiem z komentarzami i enterami. Taka moja małą rada...Uzywaj troche więcej spacji nie przesadzaj z komentarzami.

A sam skrypt jak juz to przyda sie do mało dynamicznych stron, gdzie zawartosc rzadko sie zmienia. Jak wczesniej devnull zauważył cacheowanie wszystkiego mija sie z celem.
SoofMan
Cytat(nospor @ 23.04.2007, 09:34:00 ) *
Ja nie mowie ze to jest shit, bo nie wiem, nie sprawdzalem.

To może dla bezpieczeństwa założymy że to SHIT, OK ?

Ja nie umiem znaleźć "złotego środka". Dla mnie albo coś jest fajne, albo jest SHITem. Więc jeżeli mówisz że mój skrypt nie jest fajny, to widocznie jest SHITem.

Jak masz jakieś inne pomysły jak poprawić mój beznadziejny badziewny kod, to zapraszam też na moje forum.

Ja jestem debilem i nie umiem skryptów pisać. Napisałem coś co mi się wydaje fajne, więc mówię że jest fajne. Może to jest fajne tylko z mojego poziomu rozumowania - w końcu jestem niedorozwinięty intelektualnie i takie małe rzeczy mnie naprawdę cieszą, co nie zmienia faktu że to nadal jest SHIT.

Cytat(nospor @ 23.04.2007, 09:34:00 ) *
Juz ci podalem. A jesli nie wiesz oco chodzi, to polecam manual i poczytaniu cos o różnicy miedzy ' a " winksmiley.jpg

Chodzi ci o SINGLE QUOTES ? Już w paru miejscach je pozamieniałem... - patrz CHANGELOG:

Kod
--------------------------------------------
Version 1.905 (2007-04-20)

FIXED:
- Because of the new minimum cache filesize parameter, all of the PHP Hypercacher's BUGs when working with MediaWiki should now be removed.
- Mediawiki should now be fully functional even without using EXCLUDE STRINGS array parameter.

CHANGED:
- SF_HASH [sf_qhsx()] hashing function is replaced by faster MD5 function which was proven by Javascript/PHP benchmarks. Change was suggested by user "slawekneo" at php-fusion.pl forum - here:
[url=http://php-fusion.pl/forum/viewthread.php?forum_id=7&thread_id=12045&rowstart=40]http://php-fusion.pl/forum/viewthread.php?...amp;rowstart=40[/url]
- When a cache file is smaller than number of bytes specified in a special parameter ($sm), PHP Hypercacher won't load content from cache - it will start the whole script normally instead, and save result to cache afterwards.
- Major code size decrease
- Some double quotes "" were changed to single quotes '' which are faster to compile/execute in PHP.

ale tutaj zapomniałem o tym akurat. W następnej wersji postaram się uwzględnić.

Cytat(menic @ 23.04.2007, 09:35:50 ) *
Jak wczesniej devnull zauważył cacheowanie wszystkiego mija sie z celem.

No dokładnie. Przecież cały czas piszę że to SHIT.
menic
Czemu wybierasz tylko "smaczki" z postów?
Cytat
A sam skrypt jak juz to przyda sie do mało dynamicznych stron, gdzie zawartosc rzadko sie zmienia. Jak wczesniej devnull zauważył cacheowanie wszystkiego mija sie z celem.
...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.