Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Delete pliku
Forum PHP.pl > Forum > PHP
icetab
Witam robie upload i nie wiem jak zrobic mam funkcje ze jak ktos uploduje to dostanie unikalny link do usuniecia pliku z upladu jak to zrobic prosze o pomoc wskazowki
pr0kt0r
Daj mu link do pliku w którym wykona się unlink(), tylko sprawdz czy to on umieścił ten plik.
icetab
haha a zes walna wtedy jak bedzie znac nazwe pliku to spokojnie usunie plik
pr0kt0r
Cytat(icetab @ 23.04.2007, 13:53:26 ) *
haha a zes walna wtedy jak bedzie znac nazwe pliku to spokojnie usunie plik

Przecież napisałem, zeby sprawdził czy osoba która chce usunąć plik jest tą która go dodała blinksmiley.gif
icetab
lol czytaj uwaznie wiem jak mam to bacy jak ty mowisz o to mi chodzi jak pisalem wyzej pytam sie tylko jak to zrobic exclamation.gif ?
Cienki1980
Cytat(icetab @ 23.04.2007, 14:37:38 ) *
lol czytaj uwaznie wiem jak mam to bacy jak ty mowisz o to mi chodzi jak pisalem wyzej pytam sie tylko jak to zrobic exclamation.gif ?

Ale czego nie wiesz questionmark.gif Nie znasz funkcji unlink" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual czy czegoś innego nie wiesz ?
icetab
funkcje unlink znam ale mam problem ze zrobieniem funkcji:

gdy uploduje plik pokazuja sie linki do fotki na uploadzie a chce aby pokazal sie link z funkcja usun p[lik ze gosciu wpisuje link i usuwa jego zdjecie
Cienki1980
Skoro generujesz linki po uploadzie wygeneruj link do strony z funkcja UNLINK a obok generuj kod. Jeżeli ktoś chce usunąć plik, musi wejść na stronę podaną w linku i wpisać kod wygenerowany podczas uploadu.

Nie wiem czy potrzebujesz koncepcji czy brak umiejętności na zrobienie takiego systemu.
icetab
tak ale gdy ktos przypisze ina nazwe pliku do id to usunie ze serwera plik jaki chce :/
Cienki1980
Cytat(icetab @ 23.04.2007, 15:23:36 ) *
tak ale gdy ktos przypisze ina nazwe pliku do id to usunie ze serwera plik jaki chce :/

No to musisz się przed tym zabezpieczyć. Czyli podczas uploadu pliku jak zapisujesz go do bazy ( a chyba to robisz biggrin.gif ) zapisujesz tam też wygenerowany kod ( np część md5 z nazwy pliku i część md5 z czasu uploadu ).

Podczas usuwania sprawdzasz czy usuwany plik ma w bazie taki przypisany kod. Jeżeli tak to plik usuwasz, jeżeli nie to nie robisz nic.
icetab
niestety moj upload nie korzysta z bazy danych
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.