Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Oświadczenie
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
empathon
Zapewne wielu z Was słyszało dziś w wiadomościach o petycji wyrażającej zaniepokojenie o stan demokracji w Polsce. Treść jej dostępna jest pod adresem http://www.rrd.org.pl/content/view/43/30/.
Podpisać ja można wysyłając maila z imieniem i nazwiskiem na adres podany poniżej jej treści.
Nie wiąże się to z żadnymi deklaracjami politycznymi czy partyjnymi więc jeśli zgadzacie się z jej treścią proszę Was o wsparcie tej jak mi się zdaje słusznej inicjatywy. I robię to od siebie nie w czyimś imieniu.

( By topic nie został uznany za reklamę i dla pewności iż zgodny jest on z zasadami forum spytałem o to członka zarządu (Sabistika) który nie widział w tym nic złego - to na wypadek nadgorliwej moderacji winksmiley.jpg )
NuLL
I po kiego grzyba takie bzdury organizowac ? Co to obchodzi blizniakow, Romana i innych ? Toc oni to maja w d....
acztery
null oni odpowiadaja na kazdego maila przeca
TomASS
Niektórzy ludzie to tak mają, że podpisują wszystko...

Np. petycję o nierozprzestrzenianiu tlenku wodoru biggrin.gif
Albo widziałem petycję o zniesienie POMYSŁU na jakąś tam ustawę biggrin.gif
O sławetnej Rospuście już nie wspomnę

Każdy ma swój mózg i wie co podpisuje.... ja nie podpisuje (prawie) niczego... skoro rządzący (i wybierających ich) mają mnie w d... to ja mam ich. Niech robią co chcą przez te 4 lata - może to akurat będzie dobre - dajmy im szanse, a ocenimy ich swoją kartką do głosowania. Na koniec przypomniała mi zbiórka podpisów o okręgi jednomandatowe - argumentacja ludzi mi którzy mi ją proponowali była błyskotliwa - "bo teraz Polacy wybierają głupio" - na moje pytania - "głupio, bo inaczej niż Wy byście chcieli" zamilkli - oczywiście nie podpisałem....ale każdy robi jak chce - to jest właśnie demokracja! smile.gif

Jakby nie było demokracji to byś za takiego posta miał obcięte obie ręce zaraz przy pępku albo jeszcze niżej tongue.gif Przecież na prawdę nie jest źle, ja się nie czuje w jakikolwiek sposób skrępowany.

Jako, że mam chwilkę czasu to się szerzej rozpiszę, pozwolicie, że będę Advocatus diaboli:

Pisząc "Was" "Ty", "możesz" (w pierwszej osobie liczby mnogiej lub pojedynczej) itp.. mam na myśli osoby ze "stowarzyszenia" (a nie konkretną osobę) i bardzo proszę niemieć mi za złe sceptycyzmu - ja już tak mam tongue.gif

[quote]Obecnie rządzący mają zasadniczo inną wizję państwa i jego roli,[/quote]
Mają inną wizję od Waszej - mają takie prawo - to akurat dobrze, że ludzie różnie myślą.
[quote]nie rozumieją zasad demokracji[/quote]
Dlaczego?
[quote]lekceważą zasady państwa prawa[/quote]
Jakie? Jeśli naruszają prawo - zawsze, każdy to może zgłosić odpowiednim służbom
[quote]Próbują osłabić i zdezawuować istotne dla funkcjonowania demokratycznego państwa instytucje, takie jak Trybunał Konstytucyjny, niezawisłe sądy, wolne media.[/quote]
Media mają się dobrze, nie zauważyłem jakichś wybitnych nacisków na sądy, a TK często podejmuje decyzję sprzeczne z interesami Rządu.
[quote]Dzielą je, skłócają, niszczą autorytety, próbują wypchnąć na margines życia obywatelskiego całe grupy społeczne. [/quote]
Mnie z moimi kolegami nie podzieliło, nadal mam te same autorytety i nikt mnie nigdzie nie spycha.
[quote]Uczciwą debatę społeczną zastępuje demagogia i populizm rządzących.[/quote]
Taki "argument" możesz postawić każdemu w każdej sytuacji
[quote]W konsekwencji atmosfera społeczna jest zła[/quote]
Nie jest - ja dalej widzę ludzi uśmiechniętych chodzących po wrocławskim rynku
[quote]poziom i klimat debaty publicznej jest gorszący[/quote]
Zarówno z jednej jak i z drugiej strony - nie ma to nic wspólnego z zagrożeniem demokracji - to jest jedna z "przywar" takiego ustroju - każdy ma prawo do wyrażania swojej opinii w dowolny sposób (prawie)
[quote]W społeczeństwie rośnie niechęć do polityki i polityków[/quote]
Zawsze tak było i prawie w każdym kraju - także nie ma nic wspólnego z zagrożeniem demokracji
[quote]co skutkuje z kolei między innymi niską frekwencją wyborczą[/quote]
Kolejny dowód na to, że demokracja nie jest zagrożona - robisz co chcesz - chcesz głosujesz, nie chcesz masz to w dupie
[quote]Setki tysięcy młodych ludzi, zamiast realizować swe aspiracje i pracować dla dobra wspólnego[/quote]
Szczerze mówiąc, mam gdzieś "dobro wspólne" - jak stracę robotę, moje dziecko będzie chore to "dobro wspólne" nie pomoże mi.
[quote]dla dobra Polski, emigruje do krajów liberalnej demokracji i z nimi wiąże swą przyszłość.[/quote]
Co to jest "liberalna demokracja"?
Ja akurat nigdzie nie mam zamiaru wyjeżdżać - w Polsce mi dobrze, tutaj mam rodzinę, przyjaciół, dobrą pracę, szkołę, będę miał dziecko.....czego chcieć więcej? smile.gif
[quote]Krytycznie oceniamy politykę zagraniczną obecnego rządu, [/quote]
Jako, że demokracja ma się dobrze - to masz takie prawo. Daj szansę robić Rządowi po swojemu - po całęj kadencji ocenimy to razem podczas głosowania.
[quote]Chcemy wspierać budowę i umacnianie obywatelskiego społeczeństwa, widząc w nim podstawę silnego państwa.[/quote]
Sory, dla mnie to bełkot.
[quote]Dostrzegamy istotną rolę organizacji pozarządowych: stowarzyszeń, fundacji, klubów etc. jako organizatorów funkcjonowania obywatelskiego społeczeństwa a zarazem szkoły publicznego działania.[/quote]
Nikt tego nie broni...
[quote]Chcemy umacniać pozycję i autorytet organów kontrolujących władzę i stojących na straży praw człowieka i państwa prawa, w szczególności Trybunału Konstytucyjnego i niezawisłych sądów.[/quote]
Dlaczego akurat tych? A Prezydent? Premier? Marszałek?
[quote]Bez wolnych mediów nie ma demokracji.[/quote]
A nie mamy wolnych mediów? Czyżbym coś przespał?
[quote]Uważamy, że najlepszą metodą rozładowywania napięć społecznych jest otwarty dialog, uznający partnerstwo jego uczestników.[/quote]
To właśnie czynimy - czyż nie jest ok?
[quote]W szczególności gotowi jesteśmy poprzeć rzeczywiste reformy służby zdrowia, administracji, wymiaru sprawiedliwości i edukacji.[/quote]
To nie takie proste - trzeba CZASU! A jak ktoś myśli, że w 12-18miesięcy uda się wszystko naprawić to jest w błedzie. Poczekajmy i oceńmy w najbardziej demokratyczny sposób - w głosowaniu
[quote]Uważamy jednak, że wszelkie reformy powinny być poprzedzone rzeczową dyskusją w gronach eksperckich, korporacjach zawodowych i w całym społeczeństwie, a nie być jedynie efektem realizacji kolejnej „jedynie słusznej" doktryny.[/quote]
Rozmawiają, słuchają i jeśli ludzie nie potrafią przekonać do swojego argumentami to dlaczego ktoś ma porzucać wyznawaną przez siebie (i coś do czego jest przekonanym) doktrynę? Można to nazwać, że ktoś jest "stanowczy, dąży do jasnego celu, jest uparty i konsekwentny w działaniu" a można to nazwać buńczucznie "jedyną słuszną".
[quote]Jesteśmy gotowi poprzeć działania mające na celu podniesienie poziomu cywilizacyjnego polskiej wsi, wyrównanie poziomu życia na wsi i w mieście, danie równych szans młodzieży wywodzącej się ze wsi i miasta.[/quote]Dlaczego wątpisz, że Rządzący tego nie chcą?
[quote]Chcemy państwa sprawnego, taniego, odpartyjnionego, służącego społeczeństwu.[/quote]
Nie tylko Wy, ja, Oni, Tamci, Ci także...
[quote]Chcemy apolitycznych organów ścigania i administracji, w których dobór na stanowiska odbywa się z zasady w drodze konkursu uwzględniającego rzeczywiste kwalifikacje kandydata.[/quote]
Słuchaj - jesteś ministrem, masz kolegę do którego masz 100% zaufania, wiesz, że jest sumienny, rzeczowy itp. jest specjalistą w swojej dziedzinie - dlaczego nie masz go posadzić na stanowisko? Dlaczego go dyskryminować, że jest Twoim kolegą? Jak ktoś ma np. firmę to woli zatrudnić kogoś znajomego, sprawdzonego czy z konkursu? Przecież nikt nie działa na niekorzyść własnej firmy.
[quote]Chcemy, by Polska była domem, w którym wszyscy Polacy czują się u siebie, a zarazem czują się odpowiedzialni za wspólny dom.[/quote]
Ja jak już napisałem, czuję się jak w domu, jak u siebie.
[quote]Część sygnatariuszy powyższego oświadczenia postanowiło założyć stowarzyszenie o nazwie Ruch na Rzecz Demokracji.[/quote]
A gdzie jest zarejestrowane?

Co proponujecie aby osiągnąć cele? Jakieś konkrety?

Jak powiedział niedawno Rzecznik Praw Obywatelskich - że demokracja to nie koszyk słodkości, z których się wybiera tylko to co się chce - demokrację przyjmuje się z jej wadami i zaletami.

Jeszcze raz zaznaczam, że to nie jest skierowane przeciwko żadnej osobie....
Pozdrawiam
Tomek
empathon
@Null & acztery: A po co ? A czemu ? A co to do ?! Nie da się ! dry.gif

@TomASS: Zgadzam się z Tobą ~TomASS w 100% demokracja daje dała im prawo rządzić! Dostali szansę od społeczeństwa ( zaraz, zaraz czy tu przypadkiem część nie podąża za słusznym głosem niesionym na falach radio ? ) i maja prawo ją konstytucyjnie wykorzystać. Puki społeczeństwo wyraża na to zgodę. Ja nie wyrażałem na to zgody i mam demokratyczne prawo wyrazić to i teraz.
Cytat
jeśli zgadzacie się z jej treścią

Jeśli chcesz wiedzieć to pierwsze oświadczenie jakie w życiu podpisuje a porównanie jej do petycji o zakaz używania monotlenek diwodoru jest takim samym lorem ipsum z Twojej strony jak to co zacytowałeś.
Czemu utożsamiasz mnie z założycielami tego ruchu? Dla twojej informacji nie mam z nimi nic wspólnego prócz podpisu pod tym oświadczeniem. A także nie zamierzam bo mam własne poglądy i nie widzi mi się zamknięci ich w nazwie jakieś partii czy ugrupowania. No przeprasza ale albo odnosisz się do konkretnej osoby ( w tym wypadku do mnie ) albo pisz do nich maila z pytaniem.
Cieszę się, że wyedytowałeś posta i poświęciłeś chwile na przeczytanie o czym mowa bo z pierwszej wersji można było wnioskować tylko o Twojej radosnej ignorancji.
Nie będę się odnosił do wszystkich Twoich quote'ow, tylko do tych mających jakiekolwiek sens i nie wyjętych z kontekstu. Wybacz.
Odnośnie trybunału konstytucyjnego - czyżbyś nie słyszał o ostatnich wypowiedziach premiera dotyczących tego organu stojącego na drodze do budowy IV RP ?
Czy nie uważasz za niedemokratyczne odrzucanie wypracowanych przez lata ( za lol III RP ) kompromisów na które zresztą zgodę wyraziło społeczeństwo decyzja jednej partii ( no oczywiście i ludzi na nich glosujących - co robiąc podpisali się pod tym )?
Znasz określenie "metody małych kroczków?"
Czemu mam jeszcze ręce i nogi ? Bo jeszcze się na to nie odważa.
Czemu ludzie młodzi emigrują ? Przez postawy takie jak w topicu dotyczącym euro. Przez to, że nikogo nic nie obchodzi bo to nie jego interes. Dokładnie jak napisałeś odnośnie tego kto kogo ma w d.
Resztę sobie daruję bo traktuję sprawę poważnie i nie zamierzam odpowiadać na te średnio udane ironie i sarkazmy.
Zresztą edytując swojego posta oszczędziłeś mi sporo pisania.

Również pozdrawiam.
TomASS
[quote]Ja nie wyrażałem na to zgody i mam demokratyczne prawo wyrazić to i teraz.[/quote]
W demokratyczny sposób poprzeć Ruch Obrony Demokracji przed zagrożeniami ze strony Rządu smile.gif

[quote]Jeśli chcesz wiedzieć to pierwsze oświadczenie jakie w życiu podpisuje [/quote]
Nie chce tongue.gif

[quote]Czemu utożsamiasz mnie z założycielami tego ruchu?[/quote]
Przecież dwa razy zaznaczyłem (na początku i na końcu), że to nie jest personalnie do nikogo!
Pisałem "w powietrze"

[quote] No przeprasza ale albo odnosisz się do konkretnej osoby ( w tym wypadku do mnie ) albo pisz do nich maila z pytaniem.[/quote]
To tak samo po co dawałeś to na forum skoro jest na stronie... skoro dałeś linka to wyraziłem na ten temat opinię.

[quote]Nie będę się odnosił do wszystkich Twoich quote'ow[/quote]
Tak dba o Polskę, a "quoteami" wali.

[quote]nie wyjętych z kontekstu[/quote]
Które są wyjęte?

[quote]Odnośnie trybunału konstytucyjnego - czyżbyś nie słyszał o ostatnich wypowiedziach premiera dotyczących tego organu stojącego na drodze do budowy IV RP ?[/quote]
Mówić może, liczą się czyny - jak na razie nic i nikt TK nie zagraża.

[quote]Czy nie uważasz za niedemokratyczne odrzucanie wypracowanych przez lata ( za lol III RP ) kompromisów na które zresztą zgodę wyraziło społeczeństwo decyzja jednej partii [/quote]
O przepraszam, społeczeństwo nie przedłużyło tego poparcia, które wypracowało "kompromisy" partia PiS mówiła, że z tym zerwie i tak robi - widziały gały co brały

[quote]Znasz określenie "metody małych kroczków?"[/quote]
A znasz kawał o żabie u lekarza? Nie? A co to ma wspólnego?

[quote]Przez postawy takie jak w topicu dotyczącym euro.[/quote]
Wybacz ale nie czytałem smile.gif

[quote]Czemu ludzie młodzi emigrują ?[/quote]
Jak chcą to niech jadą smile.gif Więcej pracy zostaje dla tych co zostaną smile.gif

[quote]Przez to, że nikogo nic nie obchodzi bo to nie jego interes.[/quote]
Takie życie - ja też się najpierw patrzę na swoją rodzinę, później na siebie a dopiero na końcu na resztę społeczeństwa.

[quote]Resztę sobie daruję bo traktuję sprawę poważnie i nie zamierzam odpowiadać na te średnio udane ironie i sarkazmy.[/quote]
Średnio udane jest to oświadczenie.

[quote]Zresztą edytując swojego posta oszczędziłeś mi sporo pisania.[/quote]
? Możesz wyjaśnić?

Możesz mi napisać w 2 zdaniach (nie więcej niż 15 słów) co podpisałeś?

P.S. Co jest z tymi cytatami?questionmark.gif Że mi się nie chcą wstawiać? wrrrr...

--edit (Sabistik)
Niestety istnieje jakiś błąd w działaniu bbcode. Gdy w poście jest za dużo cytatów to nie są formatowane. Pracujemy nad tym...
athabus
Chyba się politykom udało. Wszyscy macie podejście nihilistyczne - na pewno się nie uda nie warto itd. Szkoda słów - to już chyba takie zrezygnowane pokolenie.

Wydaje się wam, że demokracja jest dana raz na zawsze - nic bardziej mylnego. To co się dzieje obecnie to jest metoda zmierzająca małymi kroczkami do przejęcia władzy. Czego wy się spodziewacie, że nagle wyjadą czołgi na ulicę i nastanie dyktatura? Nie tak nie będzie. Będzie to właśnie taki proces - najpierw ograniczymy niezawisłość TK, albo ustanowimy prawo, że prezydent raz na 2 lata wybiera wszystkich członków. Potem trochę pomajstrujemy przy ordynacji wyborczej, zminimy kilka przepisów w konstytucji. I pewnego dnia budzimy się na Białorusi - niby mamy demokrację, wybory, sądy ale i tak wszyscy wiedzą kto pociąga za sznurki. Droga od demokracji do tyrani jest na prawdę bardzo krótka i nie wymaga wielkiego przewrotu. A taka postawa jaką prezentujecie jest tym czego oczekują Romany i inni.

To samo było w temacie o Euro - sami nie wierzycie w siebie i z góry zakładacie, że wszystko będzie nie tak. Kiedyś młodzi ludzie mieli ideały i zmieniali świat, a wy co zaoferujecie? Starzy ludzie go nie zmienią, a w was jest tyle pesymizmu i braku wiary w siebie, że ten kraj chyba faktycznie czeka smutna przyszłość.
empathon
Wyjaśnijmy sobie jedno albo rozmawiamy poważnie albo nie rozmawiamy wcale.

[quote name='TomASS']
[quote name='empathon']Jeśli chcesz wiedzieć to pierwsze oświadczenie jakie w życiu podpisuje [/quote]
Nie chce tongue.gif
[/quote]
Nie ma to jak wysoki poziom argumentacji zwłaszcza, że wypowiedz odnosi się do tego co napisałeś Ty i jest częścią trochę bardziej złożonego zdania. Potrafisz tylko przyswoić sens logiczny max 10 słów?

[quote name='TomASS']
[quote name='empathon']Ja nie wyrażałem na to zgody i mam demokratyczne prawo wyrazić to i teraz.[/quote]
W demokratyczny sposób poprzeć Ruch Obrony Demokracji przed zagrożeniami ze strony Rządu smilingsmiley.gif
[/quote]
Hmm a spójrz teraz "Poprzeć inicjatywę której cześć sygnatariuszy zamierza planuje utworzyć ROD ( który jako taki jeszcze nie istnieje ) a której celem jest wyrażenie obawy o kierunek idących zmian.", bardziej zgodne z prawdą, co? ...I czasopisma...

[quote name='TomASS'][quote name='empathon']Czemu utożsamiasz mnie z założycielami tego ruchu?[/quote]
Przecież dwa razy zaznaczyłem (na początku i na końcu), że to nie jest personalnie do nikogo!
Pisałem "w powietrze"[/quote]
[quote name='TomASS'][quote name='empathon'] No przeprasza ale albo odnosisz się do konkretnej osoby ( w tym wypadku do mnie ) albo pisz do nich maila z pytaniem.[/quote]
To tak samo po co dawałeś to na forum skoro jest na stronie... skoro dałeś linka to wyraziłem na ten temat opinię.[/quote]
Kierujesz słowa w próżnie? No proszę Cie...
Jeśli chcesz dowiedzieć się czemu założyłem topić odsyłam do pierwszego posta.

[quote name='TomASS'][quote name='empathon']Czemu ludzie młodzi emigrują ?[/quote]
Jak chcą to niech jadą smilingsmiley.gif Więcej pracy zostaje dla tych co zostaną smilingsmiley.gif[/quote]
A Polska stanie się społeczeństwem starych ludzi. Młodzi, wykształceni wyjadą. Ksiądz w kościele powie ludziom ufającym bezwiednie w słuszność jego osądów kto jest dobry a siła owczego pędu zrobi już resztę.
Tak uważam, że kościół zbytnio się miesza w życie polityczne ( tylko proszę bez dyskusji o naturze religijnej i pytań o wyznanie ... ) a polakom brak jaj by zrobić jak Irlandczycy i zaprotestować przeciw temu.

[quote name='TomASS']
Możesz mi napisać w 2 zdaniach (nie więcej niż 15 słów) co podpisałeś?
[/quote]
Wspominałem o tym już wiele razy. Przeczytaj uważnie, ze zrozumieniem co piszę i co jest napisane w oświadczeniu. Stop. Nie to co chcesz tam widzieć tylko co jest tam napisane. Całe jako spójna wypowiedz wzbogacona o deklaracje pewnych idei ( gdzie tam jest napisane, że one też są zagrożone ? ) nie jako wyrywkowe zdania.
Swoją droga pisząc o trybunale, o tym, że nie widzisz żadnych niebezpiecznych tendencji odnoszę wrażenie, że albo nie interesujesz się co dzieje się wokół albo robisz to z zasady. Masz prawo, tak samo jak ludzie maja prawo nie glosować i nie wypowiadać się - a mogą wtedy narzekać ?

Topic nie został założony w celu by kogokolwiek przekonać. Ma za zadanie przypomnieć, że jest możliwość wypowiedzenia się w tej sprawie.

Ps.
[quote][quote]Nie będę się odnosił do wszystkich Twoich quote'ow[/quote]
Tak dba o Polskę, a "quoteami" wali.[/quote]
OMG, WTF?exclamation.gif!11!eleven u hurt my f33lings
Będę złośliwy - kompilujesz sobie pehape wpierw przepuszczone przez translator?
TomASS
Spoko, luzik....nie nakręcajmy się smile.gif

Cel jest na prawdę szczytny, mi też nie podoba się wiele rzeczy które robi obecny rząd, ale są ludzie którym to się podoba i którzy wybrali taki a nie inny rząd - ich też trzeba demokratycznie uszanować.....

W większości się zgadzam ale mam tak, że wolę robić co do mnie należy i dbać o siebie, bo ani rząd, ani "naród" czy stowarzyszenia o mnie nie zadbają.....

Pozdrawiam i życzę powodzenia w głoszeniu słusznej (bez ironii) idei.

Dzięki za dyskusję.
Tom.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.