Niektórzy ludzie to tak mają, że podpisują wszystko...
Np. petycję o nierozprzestrzenianiu
tlenku wodoru 
Albo widziałem petycję o zniesienie POMYSŁU na jakąś tam ustawę

O sławetnej Rospuście już nie wspomnę
Każdy ma swój mózg i wie co podpisuje.... ja nie podpisuje (prawie) niczego... skoro rządzący (i wybierających ich) mają mnie w d... to ja mam ich. Niech robią co chcą przez te 4 lata - może to akurat będzie dobre - dajmy im szanse, a ocenimy ich swoją kartką do głosowania. Na koniec przypomniała mi zbiórka podpisów o okręgi jednomandatowe - argumentacja ludzi mi którzy mi ją proponowali była błyskotliwa - "bo teraz Polacy wybierają głupio" - na moje pytania - "głupio, bo inaczej niż Wy byście chcieli" zamilkli - oczywiście nie podpisałem....ale każdy robi jak chce - to jest właśnie demokracja!

Jakby nie było demokracji to byś za takiego posta miał obcięte obie ręce zaraz przy pępku albo jeszcze niżej

Przecież na prawdę nie jest źle, ja się nie czuje w jakikolwiek sposób skrępowany.
Jako, że mam chwilkę czasu to się szerzej rozpiszę, pozwolicie, że będę
Advocatus diaboli:
Pisząc "Was" "Ty", "możesz" (w pierwszej osobie liczby mnogiej lub pojedynczej) itp.. mam na myśli osoby ze "stowarzyszenia" (a nie konkretną osobę) i bardzo proszę niemieć mi za złe sceptycyzmu - ja już tak mam

[quote]Obecnie rządzący mają zasadniczo inną wizję państwa i jego roli,[/quote]
Mają inną wizję od Waszej - mają takie prawo - to akurat dobrze, że ludzie różnie myślą.
[quote]nie rozumieją zasad demokracji[/quote]
Dlaczego?
[quote]lekceważą zasady państwa prawa[/quote]
Jakie? Jeśli naruszają prawo - zawsze, każdy to może zgłosić odpowiednim służbom
[quote]Próbują osłabić i zdezawuować istotne dla funkcjonowania demokratycznego państwa instytucje, takie jak Trybunał Konstytucyjny, niezawisłe sądy, wolne media.[/quote]
Media mają się dobrze, nie zauważyłem jakichś wybitnych nacisków na sądy, a TK często podejmuje decyzję sprzeczne z interesami Rządu.
[quote]Dzielą je, skłócają, niszczą autorytety, próbują wypchnąć na margines życia obywatelskiego całe grupy społeczne. [/quote]
Mnie z moimi kolegami nie podzieliło, nadal mam te same autorytety i nikt mnie nigdzie nie spycha.
[quote]Uczciwą debatę społeczną zastępuje demagogia i populizm rządzących.[/quote]
Taki "argument" możesz postawić każdemu w każdej sytuacji
[quote]W konsekwencji atmosfera społeczna jest zła[/quote]
Nie jest - ja dalej widzę ludzi uśmiechniętych chodzących po wrocławskim rynku
[quote]poziom i klimat debaty publicznej jest gorszący[/quote]
Zarówno z jednej jak i z drugiej strony - nie ma to nic wspólnego z zagrożeniem demokracji - to jest jedna z "przywar" takiego ustroju - każdy ma prawo do wyrażania swojej opinii w dowolny sposób (prawie)
[quote]W społeczeństwie rośnie niechęć do polityki i polityków[/quote]
Zawsze tak było i prawie w każdym kraju - także nie ma nic wspólnego z zagrożeniem demokracji
[quote]co skutkuje z kolei między innymi niską frekwencją wyborczą[/quote]
Kolejny dowód na to, że demokracja nie jest zagrożona - robisz co chcesz - chcesz głosujesz, nie chcesz masz to w dupie
[quote]Setki tysięcy młodych ludzi, zamiast realizować swe aspiracje i pracować dla dobra wspólnego[/quote]
Szczerze mówiąc, mam gdzieś "dobro wspólne" - jak stracę robotę, moje dziecko będzie chore to "dobro wspólne" nie pomoże mi.
[quote]dla dobra Polski, emigruje do krajów liberalnej demokracji i z nimi wiąże swą przyszłość.[/quote]
Co to jest "liberalna demokracja"?
Ja akurat nigdzie nie mam zamiaru wyjeżdżać - w Polsce mi dobrze, tutaj mam rodzinę, przyjaciół, dobrą pracę, szkołę, będę miał dziecko.....czego chcieć więcej?

[quote]Krytycznie oceniamy politykę zagraniczną obecnego rządu, [/quote]
Jako, że demokracja ma się dobrze - to masz takie prawo. Daj szansę robić Rządowi po swojemu - po całęj kadencji ocenimy to razem podczas głosowania.
[quote]Chcemy wspierać budowę i umacnianie obywatelskiego społeczeństwa, widząc w nim podstawę silnego państwa.[/quote]
Sory, dla mnie to bełkot.
[quote]Dostrzegamy istotną rolę organizacji pozarządowych: stowarzyszeń, fundacji, klubów etc. jako organizatorów funkcjonowania obywatelskiego społeczeństwa a zarazem szkoły publicznego działania.[/quote]
Nikt tego nie broni...
[quote]Chcemy umacniać pozycję i autorytet organów kontrolujących władzę i stojących na straży praw człowieka i państwa prawa, w szczególności Trybunału Konstytucyjnego i niezawisłych sądów.[/quote]
Dlaczego akurat tych? A Prezydent? Premier? Marszałek?
[quote]Bez wolnych mediów nie ma demokracji.[/quote]
A nie mamy wolnych mediów? Czyżbym coś przespał?
[quote]Uważamy, że najlepszą metodą rozładowywania napięć społecznych jest otwarty dialog, uznający partnerstwo jego uczestników.[/quote]
To właśnie czynimy - czyż nie jest ok?
[quote]W szczególności gotowi jesteśmy poprzeć rzeczywiste reformy służby zdrowia, administracji, wymiaru sprawiedliwości i edukacji.[/quote]
To nie takie proste - trzeba CZASU! A jak ktoś myśli, że w 12-18miesięcy uda się wszystko naprawić to jest w błedzie. Poczekajmy i oceńmy w najbardziej demokratyczny sposób - w głosowaniu
[quote]Uważamy jednak, że wszelkie reformy powinny być poprzedzone rzeczową dyskusją w gronach eksperckich, korporacjach zawodowych i w całym społeczeństwie, a nie być jedynie efektem realizacji kolejnej „jedynie słusznej" doktryny.[/quote]
Rozmawiają, słuchają i jeśli ludzie nie potrafią przekonać do swojego argumentami to dlaczego ktoś ma porzucać wyznawaną przez siebie (i coś do czego jest przekonanym) doktrynę? Można to nazwać, że ktoś jest "stanowczy, dąży do jasnego celu, jest uparty i konsekwentny w działaniu" a można to nazwać buńczucznie "jedyną słuszną".
[quote]Jesteśmy gotowi poprzeć działania mające na celu podniesienie poziomu cywilizacyjnego polskiej wsi, wyrównanie poziomu życia na wsi i w mieście, danie równych szans młodzieży wywodzącej się ze wsi i miasta.[/quote]Dlaczego wątpisz, że Rządzący tego nie chcą?
[quote]Chcemy państwa sprawnego, taniego, odpartyjnionego, służącego społeczeństwu.[/quote]
Nie tylko Wy, ja, Oni, Tamci, Ci także...
[quote]Chcemy apolitycznych organów ścigania i administracji, w których dobór na stanowiska odbywa się z zasady w drodze konkursu uwzględniającego rzeczywiste kwalifikacje kandydata.[/quote]
Słuchaj - jesteś ministrem, masz kolegę do którego masz 100% zaufania, wiesz, że jest sumienny, rzeczowy itp. jest specjalistą w swojej dziedzinie - dlaczego nie masz go posadzić na stanowisko? Dlaczego go dyskryminować, że jest Twoim kolegą? Jak ktoś ma np. firmę to woli zatrudnić kogoś znajomego, sprawdzonego czy z konkursu? Przecież nikt nie działa na niekorzyść własnej firmy.
[quote]Chcemy, by Polska była domem, w którym wszyscy Polacy czują się u siebie, a zarazem czują się odpowiedzialni za wspólny dom.[/quote]
Ja jak już napisałem, czuję się jak w domu, jak u siebie.
[quote]Część sygnatariuszy powyższego oświadczenia postanowiło założyć stowarzyszenie o nazwie Ruch na Rzecz Demokracji.[/quote]
A gdzie jest zarejestrowane?
Co proponujecie aby osiągnąć cele? Jakieś konkrety?
Jak powiedział niedawno Rzecznik Praw Obywatelskich - że demokracja to nie koszyk słodkości, z których się wybiera tylko to co się chce - demokrację przyjmuje się z jej wadami i zaletami.
Jeszcze raz zaznaczam, że to nie jest skierowane przeciwko żadnej osobie....
Pozdrawiam
Tomek