Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [www]Leasing samochodów, uk
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
ActivePlayer
Proszę o ocene:

www.citroenleasing.com

Proszę o krytykę grafiki, przejrzystości interfejsu, skryptów oraz htmla.

Pozdrawiam
phpion
Ogólnie stronka wygląda całkiem sympatycznie. Jednak:
- pod Operą się sypie (na 1280x800). Blok menu jest wyrównany do lewej natomiast blok treści do prawej krawędzi przeglądarki. Top jest na środku
- banner flashowy wygląda jak jakaś reklama pop-up, a to dlatego, że przekracza te poziome linie i jest jakby za blisko Business & Personal... Naprawdę w pierwszej chwili myślałem, że to reklama.
Jeśli natomaist chodzi o silnik:
- nie podobają mi się linki postaci http://www.citroenleasing.com/index.php/ci...-C5%20Hatchback - chodzi konkretnie o tą spację. Mógłbyś zamieniać je np. na _
Kod XHTML: jak dla mnie super smile.gif Rażą tylko gdzieniegdzie css inline ale poza tym OK.
Ogólnie 8,5/10
Daimos
Wyglad ladny, moze troszke ciasno
a co do kodu, w3 wywalil ponad 80 bledow ;>
no i osobiscie nie lubie flashy na stronie, ale ten jest maly i sie w miare komponuje, wiec ok smile.gif
ogolnie ladna stronka
shpyo
Już nie chciało się robić labeli dla pozostałych selectów w wyszukiwarce? winksmiley.jpg

No panie winksmiley.jpg
Kod
Błąd w zapytaniu: 'SELECT description, count(*) as ile FROM nccms_cars WHERE description!='' and model = '';';' GROUP BY description ORDER BY description ASC'
You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near ';';' GROUP BY description ORDER BY description ASC' at line 1

A zrobiłem tak: http://www.citroenleasing.com/index.php/citroen-';';
dr_bonzo
Active: obejrzyj strone gdy tlo w systemie operacyjnym nie jest biale.
Co prawda szary kolor MOGLBY pasowac, ale ostrzegam na wszelki wypadek.

Glowne menu (to na gorze) jest malo widoczne, a czerwnony napis ponizej odciaga uwage

"_Click here_ to register." a czemu nie po prostu "_Register_"

Manu na samym dole -- daj wieksze odstepy miedzy pozycjami lub jakies separatory

Mapa serwisu: a po co kazdy model, kazda wersja silnikowa wystepuje po kilka razy?

np. http://www.citroenleasing.com/index.php/le...oen-Picasso-VTX
"Contact Citroen Leasing to enquire about this offer or request a new quote using the form below"

tak patrzylem na ten formularz ponizej i nie wiedzialem po co on jest. Przydal by sie opis "Get quote" tak jak jest na form. obok "Send offer to a friend"

"View vehicle info" -- przydala by sie ikonka/text ze to jest w PDF; "delivery time" -- tez

a "Faq" to nie powinien byc "FAQ"?
ActivePlayer
Cytat(phpion.com @ 5.05.2007, 19:57:48 ) *
Ogólnie stronka wygląda całkiem sympatycznie. Jednak:
- pod Operą się sypie (na 1280x800). Blok menu jest wyrównany do lewej natomiast blok treści do prawej krawędzi przeglądarki. Top jest na środku
- banner flashowy wygląda jak jakaś reklama pop-up, a to dlatego, że przekracza te poziome linie i jest jakby za blisko Business & Personal... Naprawdę w pierwszej chwili myślałem, że to reklama.
Jeśli natomaist chodzi o silnik:
- nie podobają mi się linki postaci http://www.citroenleasing.com/index.php/ci...-C5%20Hatchback - chodzi konkretnie o tą spację. Mógłbyś zamieniać je np. na _
Kod XHTML: jak dla mnie super smile.gif Rażą tylko gdzieniegdzie css inline ale poza tym OK.
Ogólnie 8,5/10

1. przykro mi to mowic ale userów z opery jest ponizej 2% i tutaj niestety pieniądze poszły górą - supportu pod ten browser specjalnie nie bede robic - pieniądze.
2. Przemyślę to.
3. linki w tej postaci niestety zostaną bo nie przekazuję żadnych id, faktycznie mógłbym z tym kombinować ale znowu _ od strony seo nie pasują a - mogą zepsuć silnik jesli nazwa będzie zawierała oryginalnie - w treści. Z linkami google radzi sobie bardzo dobrze, więc myślę że zostanie.

Cytat(my salsa @ 5.05.2007, 20:36:24 ) *
Wyglad ladny, moze troszke ciasno
a co do kodu, w3 wywalil ponad 80 bledow ;>
no i osobiscie nie lubie flashy na stronie, ale ten jest maly i sie w miare komponuje, wiec ok smile.gif
ogolnie ladna stronka

Nie lubie validatora:) podobnie do pierwszej odpowiedzi - pieniądze - no i może brak mojego profesjonalizmu. Dzięki za ocenę.

Cytat(shpyo @ 5.05.2007, 20:49:40 ) *
Już nie chciało się robić labeli dla pozostałych selectów w wyszukiwarce? winksmiley.jpg

No panie winksmiley.jpg
Kod
Błąd w zapytaniu: 'SELECT description, count(*) as ile FROM nccms_cars WHERE description!='' and model = '';';' GROUP BY description ORDER BY description ASC'
You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near ';';' GROUP BY description ORDER BY description ASC' at line 1

A zrobiłem tak: http://www.citroenleasing.com/index.php/citroen-';';

Wstyd ze hoho. Umknął mi jeden escape string:) Fixed.

Cytat(dr_bonzo @ 5.05.2007, 21:45:33 ) *
Active: obejrzyj strone gdy tlo w systemie operacyjnym nie jest biale.
Co prawda szary kolor MOGLBY pasowac, ale ostrzegam na wszelki wypadek.
Glowne menu (to na gorze) jest malo widoczne, a czerwnony napis ponizej odciaga uwage

"_Click here_ to register." a czemu nie po prostu "_Register_"

Manu na samym dole -- daj wieksze odstepy miedzy pozycjami lub jakies separatory

Mapa serwisu: a po co kazdy model, kazda wersja silnikowa wystepuje po kilka razy?
np. http://www.citroenleasing.com/index.php/le...oen-Picasso-VTX
"Contact Citroen Leasing to enquire about this offer or request a new quote using the form below"

tak patrzylem na ten formularz ponizej i nie wiedzialem po co on jest. Przydal by sie opis "Get quote" tak jak jest na form. obok "Send offer to a friend"
"View vehicle info" -- przydala by sie ikonka/text ze to jest w PDF; "delivery time" -- tez

a "Faq" to nie powinien byc "FAQ"?

Nie rozumiem pierwszej części związanej z tłem. Menu nie jest ważne - ludzie szukają po kategoriach tak jak powinni. Click here faktycznie - fixed. Menu na dole jest dla googla, ale faktycznie troche szpeci - pomyśle. Mapa serwisu jest dla google, są tam wszystkie oferty. Get quote - ludzie wiedzą do czego - bo uzupełniają masowo. info o pdf dodam.

Dziękuje za opinie.
phpion
Cytat(ActivePlayer @ 6.05.2007, 13:46:12 ) *
1. przykro mi to mowic ale userów z opery jest ponizej 2% i tutaj niestety pieniądze poszły górą - supportu pod ten browser specjalnie nie bede robic - pieniądze.

hmmm chyba nie tak trudno naprawić ten bug pod Operą no ale - jak chcesz
lopez86
Jak dla mnie stronka bardzo ładna , trzeba popracować jeszcze z tego co widzę po wypowiedziach innych ale dla standardowego usera na 1280x760 strona prezentuje się ładnie a co najważniejsze profesjonalnie.
orson
witam

jak otworzysz pustą stronę w przeglądarce to tło tej pustej strony nie zawsze jest białe - zależy to od systemu/stylu dlatego właśnie zawsze trzeba podawać tło dla body (nawet jak ma być białe)

pozdrawiam
ActivePlayer
Cytat(orson @ 6.05.2007, 14:22:45 ) *
witam

jak otworzysz pustą stronę w przeglądarce to tło tej pustej strony nie zawsze jest białe - zależy to właśnie od systemu/stylu dlatego właśnie zawsze trzeba podawać tło dla body (nawet jak ma być białe)

pozdrawiam

no ale wlasnie fragment http://citroensolutions.com/main.css:
Kod
body, html {
    font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;
    font-size: 12px;
    background-color: #ECECEC;
}
dr_bonzo
Cytat
Nie lubie validatora:) podobnie do pierwszej odpowiedzi - pieniądze - no i może brak mojego profesjonalizmu

O_o, jak chcesz

Cytat
Nie rozumiem pierwszej części związanej z tłem

chodzilo o:
Cytat
jak otworzysz pustą stronę w przeglądarce to tło tej pustej strony nie zawsze jest białe - zależy to od systemu/stylu dlatego właśnie zawsze trzeba podawać tło dla body (nawet jak ma być białe)

Czyli to tlo mialo byc takie szare? Szaremu dawałem 1% smile.gif

Cytat
Wstyd ze hoho. Umknął mi jeden escape string:) Fixed.

A nie lepiej zrobic to na poziomie dostepu do bazy danych, np. przy podpinaniu wartosci pod zapytanie automatycznie escapowac stringi?
ano
Żeby strona wyświetlała się poprawnie pod każdą przeglądarką (O, IE, FF) wystarczy tylko dopisać do styli #content:
  1. width: 776px;
  2.      margin: 0 auto;

tj.:
  1. #content{
  2.      background-image: url('left_men.gif');
  3.      background-repeat: repeat-y;
  4.      background-position: top left;
  5.      width: 776px;
  6.      margin: 0 auto;
  7. }

laugh.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.