Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Ocena][Statystyki][PHP] Multistatystyki www.pc2.pl
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
impuls2003
Witam
Zapraszam do przetestowania i ocenienia moich multi statystyk z GeoLokalizacją i GoogleMaps.

Od razu powiem że grafikiem nie jestem. Chodzi mi o ocenę funkcjonalności i rozwiązania techniczne.
Proszę o wszelkie sugestie jakie Wam się nasuną.

Wystarczy zarejestrowac sie na http://www.pc2.pl/ , wpisać podczas rejestracji adres strony na którą chcemy założyć statystyki oraz na stronie wpisać kod java script:

Kod
<script language="javascript">
<!--
var ipath='www.pc2.pl'
document.write('<SCR' + 'IPT LANGUAGE="JavaScript" SRC="http://'+ ipath +'/glowna/biblioteki/statystyki/istats.js"><\/SCR' + 'IPT>');
//-->
</script>

Zrzuty ekranu:

Zalety:
1) Unikalny ID zostaje przypidany do użytkownika na Stałe - Ciasteczko jak i numer sesji ma maksymalnie długi czas życia
2) W przypadku wyłączonego Cookies szuka w bazie odpowiadającego mu adresu IP
3) Pokazuje lokalizację na GoogleMaps
4) Statystyki są wielostronicowe, czyli jedne statystyki np. na setki stron
starach
Jak na mój gust to trochę mało jeśli na tym screenie jest już wszystko co można uzyskać ze statystyk. Jeśli nie to powiem ci szczerze że nie sądzę żeby ktokolwiek chciał się rejestrować tylko po to żeby ci statystyki przetestować smile.gif

Udostępnij może publicznie statystyki jakiegoś swojego serwisu.
Może ci to również posłużyć za reklamę smile.gif
Moli
Z tego co widzę po kodzie, to statystyki opierają się na darmowym skrypcie iStats ?
impuls2003
Niestety nie opieraja sie na istatsie. Sa pisane od podstaw w MySQL. Podobienstwo skryptu javascript wstawianego w przegladarke i nazwa istats.js jest mylaca. Kawalek kodu ponizej...........

1. <?php
  2. class TStatystyki 
  3.  {
  4.  
  5.  var $Database;
  6.  var $config;
  7.  var $SZMail;
  8.  var $Opcje;
  9.  var $bledy = "";
  10.  var $katalog_bazowy = "";
  11.  var $lang = "pol";
  12.  var $istat = array();
  13.  
  14.  function TStatystyki ($baza, $konfig, $SZMail, $Opcje, $katalog) //Konstruktor
  15. {
  16. $this -> Database = $baza;
  17. $this -> config = $konfig;
  18. $this -> SZMail = $SZMail;
  19. $this -> Opcje = $Opcje;
  20. $this -> katalog_bazowy = $katalog;
  21. require_once ($katalog."lang/".$this -> lang.".php");
  22. $this -> istat['expired'] = $this -> Opcje -> pobierz_wartosc_STATYSTYKI ('expired','0');
  23. $this -> istat['pages'] = $this -> Opcje -> pobierz_wartosc_STATYSTYKI ('pages','1');
  24. $this -> istat['wyklucz'] = $this -> Opcje -> pobierz_wartosc_STATYSTYKI ('wyklucz','127.*.1.*;192.168.1.*;');
  25. $this -> Database->sqlQuery("SELECT * FROM stat_typy"); 
  26. if ($this -> Database -> errno() == 1146) $this -> usun_baza_stat_typy ();
  27. $this -> Database->sqlQuery("SELECT * FROM stat_detale"); 
  28. if ($this -> Database -> errno() == 1146) $this -> usun_baza_stat_detale ();
  29. $this -> Database->sqlQuery("SELECT * FROM stat_sesje"); 
  30. if ($this -> Database -> errno() == 1146) $this -> usun_baza_stat_sesje ();
  31. }
  32.  
  33.  public function usun_baza_stat_typy ()
  34. {
  35. $this -> Database->sqlQuery("DROP TABLE stat_typy");
  36. if ($this -> Database -> errno() != 0) $this -> bledy .= "Błąd usuwania bazy STAT_TYPY<br />";
  37. $this -> Database->sqlQuery("
  38.  CREATE TABLE stat_typy (
  39.  Id INT NOT NULL AUTO_INCREMENT,
  40.  Typ VARCHAR (30) not null,
  41.  Typ_Wartosc BLOB,
  42.  Wartosc_Ile INT(11) not null,
  43.  Nazwa_Strony VARCHAR (50),
  44.  PRIMARY KEY(Id));
  45.  "); 
  46. if ($this -> Database -> errno() != 0) $this -> bledy .= "Błąd tworzenia bazy STAT_TYPY<br />";
  47. }
  48. ?>

"Jak na mój gust to trochę mało jeśli na tym screenie jest już wszystko co można uzyskać ze statystyk. Jeśli nie to powiem ci szczerze że nie sądzę żeby ktokolwiek chciał się rejestrować tylko po to żeby ci statystyki przetestować "

Na screenie nie ma wszystkiego. To co powyzej masz racje. Dlatego udostepnie konto DEMO. Statystyki chodza, teraz testuje. Moim celem bylo zeby zatrzymywalo jeden i ten sam PHPSESSID, nawet jesli user wylaczy Cookies, no i oczywiscie lokalizowalo miasto wraz z Mapa.

Login: DEMO (Duże litery)
Haslo: DEMO123 (Duże litery)

Przyszedl czas na testy pod wiekszym obciazeniem. smile.gif

W planach mam Tworzenie PDF z raportow oraz wysylanie raportow o okreslonej godzinie na emaila.
starach
Nawigacja jest do bani.
Powinien być podział Przeglądarki, Systemy, Rozdzielczości etc.
Jeśli chodzi o kolorystykę to widać od razu że grafikiem nie jesteś tongue.gif
jednak w tabeli z linkami powinieneś rozszerzyć href-a na całą szerokość pola i usunąć podkreślenia pod linami bo to rozkłada całkowicie estetykę.

Czy te statystyki są gdzieś dostępne ?
Kod można skądś pobrać chętnie bym się przyjrzał jak pobierasz dane.
edit>
aha i jeszcze nagłówek szczegóły wejść na każdej belce jest powalający tongue.gif
impuls2003
Cytat(orglee @ 14.05.2007, 21:53:27 ) *
Powinien być podział Przeglądarki, Systemy, Rozdzielczości etc.

Jak znajde sile na rozbicie funkcji na kilka oddzielnych, bedzie (najpierw musze uporzadkowac kod - to jest i bedzie duzy projekt, wiec sie bede musial polapac co jest gdzie)

jednak w tabeli z linkami powinieneś rozszerzyć href-a na całą szerokość pola

Kwestia w tym ze nie wiadomo za bardzo jaka dac dlugosc znakow bo ludzie maja rozne rozdzielczosci. Jak dam wszystko bez obcinania efekt jest kiepski - nieczytelny.

Czy te statystyki są gdzieś dostępne ?
Kod można skądś pobrać chętnie bym się przyjrzał jak pobierasz dane.

Jak uporzadkuje kod udostepnie wiekszosc kodu, jako ze te statystyki stanowia integralna czesc CMS-a nie beda dzialac oddzielnie. I jak znajde jak w TinyMCE wstawiac kod PHP tak samo jak w tym forum.

P.S. Prace nad Statami nadal trwaja. Technicznie wszystko w 99% gra.
Problem
1) Jak w URL sa polskie znaki Javascript zamienia to na UTF8 i nie jest liczone
2) jak URL ma powyzej 700 znakow, nie pokazuje zadnego tekstu
3) polskie znaki w lokalizacji, daje mi chyba tez UTF8
3) Mam 2 skrypty do geolokalizacji. Ta darmowa jest malo dokladna ale podaje wspolrzedne geograficzne, ta 2 jest komercyjna, bardziej dokladna, ale bez wspolrzednych

Za takie numery jak ten nie wiem co zrobie:

http://www.pc2.pl/index.php5?com=../../../../../etc/passwd%0

exclamation.gif!

Powyzszy sposob nic nie da smile.gif

Przez jakis czas byla dziura w cookies ze moznasie bylo spokojnie zalogowac jako admin, ale juz skasowana smile.gif

Jesli ktos znajdzie jakas dziure u mnie i nie nabroi bedzie mial u mnie plusa smile.gif
kubarek
no, cóż nie da się zarejestrować, więc nie sprawdzę

a błąd jest przy próbie aktywacji - użytkownik o danym loginie nie istnieje
impuls2003
Cytat(kubarek @ 15.05.2007, 01:24:12 ) *
no, cóż nie da się zarejestrować, więc nie sprawdzę
a błąd jest przy próbie aktywacji - użytkownik o danym loginie nie istnieje

Po pierwsze na jaki login chciales zarejestrowac.questionmark.gif

Po drugie:
http://www.pc2.pl/index.php5?com=zarejestruj&krok=1 2007-05-15 01:22:41 -
http://www.pc2.pl/index.php5?com=zarejestr...=0&PHPSESSI 2007-05-15 01:22:41 -
http://www.pc2.pl/index.php5?com=zarejestruj&krok=1 2007-05-15 01:22:05 -
http://www.pc2.pl/index.php5?com=zarejestr...=0&PHPSESSI 2007-05-15 01:19:09 -

wynika z tego ze napisalo Ci ze "użytkownik o danym loginie juz istnieje". Jakby zaakceptowalo login przeszloby do kroku 2 i wpisalo w baze ze jest i niekatywny. Musiales wpisac istniejacy juz login.

Aktywacja przychodzi na emaila (link aktywacyjny). Pozatym dodam opcje u siebie w Adminie Włącz/Wyłącz Aktywacje na Emaila i na razie zeby uproscic wylacze aktywacje.

Robilem na 2 komputerach rejestracje i wszystko szlo jak po masle.

EDIT 15.MAJ 12:00>
Poprawiłem kilka bugów w funkcji rejestracji oraz wyłączyłem LINK AKTYWACYJNY, co skraca procedure rejestracji do 30sekund smile.gif
Statystyki ogólne podzieliłem na oddzielne pozycje
kubarek
a jednak
mejla dostałem, że się zarejestrowałem, następnie próbowałem się zalogować; efekt: użytkownik dzidekp ( taki wybrałem, dla testów ) nie istnieje, później wybrałem opcję 'Przypomnij login' - brak takiego emaila ;-)
impuls2003
"a jednak
mejla dostałem, że się zarejestrowałem, następnie próbowałem się zalogować; efekt: użytkownik dzidekp ( taki wybrałem, dla testów ) nie istnieje, później wybrałem opcję 'Przypomnij login' - brak takiego emaila ;-)"

Eureka smile.gif . Błąd tkwił w ODZNACZONYM polu "Chce otrzymywać newsletter".
Nie przerabiałem tej sytuacji.
Poprawione smile.gif
W wiekszym projekcie jednak moze byc wiecej dziur niz myslalem. smile.gif

Dzieki za wszelkie informacje.

EDIT 18 MAJ 2007>
Dodałem stronicowanie (za duzo bylo naraz danych)
Oraz dodalem jaka jest pozycja danych słów kluczowych w wyszukiwarce GOOGLE smile.gif smile.gif
Pracuje nad PageRank Google smile.gif

EDIT 19 MAJ 2007>
Zrobiłem PageRank Google adresów referencyjnych oraz podstron - Walcze z REALPageRank smile.gif Zawsze ma 0 sad.gif ( <RK>0</RK> sad.gif )
Chciałbym wiedzieć co sądzicie o pomyśle Pozycjach danych słów kluczowych oraz PageRank i RealPageRank w Statystykach

Przykładowy ZRZUT:
  1. <?xml version="1.0" encoding="ISO-8859-2" standalone="no" ?> 
  2. <!DOCTYPE GSP (View Source for full doctype...)> 
  3. - <GSP VER="3.2">
  4. <TM>0.031997</TM> 
  5. <Q>info:www.php.net</Q> 
  6. <PARAM name="client" value="navclient-auto" original_value="navclient-auto" /> 
  7. <PARAM name="ch" value="6-1287135651" original_value="6-1287135651" /> 
  8. <PARAM name="q" value="info:www.php.net" original_value="info:www.php.net" /> 
  9. - <RES SN="1" EN="1">
  10. <M>1</M> 
  11. <XT /> 
  12. - <R N="1" L="1" MIME="text/html">
  13. <U>http://www.php.net/</U> 
  14. <UE>http://www.php.net/</UE> 
  15. <T>PHP: Hypertext Preprocessor</T> 
  16. <RK>0</RK>
  17. <S>PHP is a server-side HTML embedded scripting language. It provides web developers <br> with a full suite of tools for building dynamic websites: native APIs to <b>...</b></S> 
  18. <LANG>en</LANG> 
  19. - <HAS>
  20. <L TAG="link:" /> 
  21. <C SZ="31k" CID="cdtJ0E-0ieIJ" TAG="cache:" /> 
  22. <RT TAG="related:" /> 
  23. </HAS>
  24. </R>
  25. </RES>
  26. </GSP>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.