Cytat
Jestem osobą niepełnoletnią (14 lat) (...) chciałbym legalnie wykonywać strony (...) Mam w tym spore doświadczenie.
Umiejętności nie będę podważał, bo nie wiem co potrafisz... ale doświadczenie? Jakie możesz mieć spore doświadczenie

? Ale nie o tym...
Do lat 16-tu muszą za Ciebie podpisać umowę rodzice / opiekunowie prawni - oni też będą odpowiadać prawnie za umowę. Ponieważ umowa będzie na ich Numer Identyfikacji Podatkowej, wypełniając
PIT-37 będą musieli uzupełnić rubryki o wynagrodzenie z umów zleceń / o dzieło.
Jak będziesz miał więcej niż 16 lat, to możesz wystąpić (poprzez firmę, dla której będziesz podpisywał umowę) o przyznanie NIPu, który pozwoli Ci się na samodzielne rozliczenie się z różnego rodzaju umów i dzięki temu będziesz mógł otrzymać zwrot podatku (dopóki się uczysz, przysługuje Ci zwrot wpłaconego podatku przez firmę, z którą podpisałeś umowę). Tak jest przynajmniej przy
umowie-zleceniu, na której pracowałem przez pół roku

Rozliczyłem się... i bach! Zwrócili mi różnicę między tym co dostałem "do ręki", a kwotą brutto mojego wynagrodzenia za pracę.
Aha, ważne jest też to, że podpisując umowę musisz podać nr jakiegoś dokumentu. Nie wiem czy legitymację szkolną Ci przyjmą, więc jeżeli po 16 roku życia będziesz chciał zacząć pracować "na swój rachunek", to będziesz musiał pewnie złożyć wniosek o wydanie dowodu tymczasowego (ważny 5 lat).
Mam nadzieję, że chociaż trochę rozwiałem Twoje wątpliwości. Tak na przyszłość, to odwiedzaj serwisy prawne (np.
http://prawo.vagla.pl).
Jeżeli gdzieś się pomyliłem, to proszę o poprawienie mnie