Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [umowa o dzieło] osoba niepełnoletnia
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
perrenik
Witam

Mam problem. Jestem osobą niepełnoletnią (14 lat) no i chciałbym legalnie wykonywać strony
www, skrypty, itp. Mam w tym spore doświadczenie. Czy mając tyle lat mogę podpisać umowę o
dzieło? Przeszukałem google (+ forum) i tylko w jednym miejscu znalazłem wzmiankę o tym.
Pisało, że osoby od 13 do 18 lat muszą być reprezentowane przez opiekunów, czyli też chyba
mają podpisać tą umowę. Dobrze myślę? A jeżeli nie to jak to mogę robić w pełni zgodnie z
polskim prawem?

Aha, i jak to jest z podatkiem?

Proszę o szybką odpowiedź.
Pozdrawiam.
tiraeth
Cytat
Jestem osobą niepełnoletnią (14 lat) (...) chciałbym legalnie wykonywać strony (...) Mam w tym spore doświadczenie.

Umiejętności nie będę podważał, bo nie wiem co potrafisz... ale doświadczenie? Jakie możesz mieć spore doświadczenie biggrin.gif ? Ale nie o tym...

Do lat 16-tu muszą za Ciebie podpisać umowę rodzice / opiekunowie prawni - oni też będą odpowiadać prawnie za umowę. Ponieważ umowa będzie na ich Numer Identyfikacji Podatkowej, wypełniając PIT-37 będą musieli uzupełnić rubryki o wynagrodzenie z umów zleceń / o dzieło.

Jak będziesz miał więcej niż 16 lat, to możesz wystąpić (poprzez firmę, dla której będziesz podpisywał umowę) o przyznanie NIPu, który pozwoli Ci się na samodzielne rozliczenie się z różnego rodzaju umów i dzięki temu będziesz mógł otrzymać zwrot podatku (dopóki się uczysz, przysługuje Ci zwrot wpłaconego podatku przez firmę, z którą podpisałeś umowę). Tak jest przynajmniej przy umowie-zleceniu, na której pracowałem przez pół roku smile.gif Rozliczyłem się... i bach! Zwrócili mi różnicę między tym co dostałem "do ręki", a kwotą brutto mojego wynagrodzenia za pracę.

Aha, ważne jest też to, że podpisując umowę musisz podać nr jakiegoś dokumentu. Nie wiem czy legitymację szkolną Ci przyjmą, więc jeżeli po 16 roku życia będziesz chciał zacząć pracować "na swój rachunek", to będziesz musiał pewnie złożyć wniosek o wydanie dowodu tymczasowego (ważny 5 lat).

Mam nadzieję, że chociaż trochę rozwiałem Twoje wątpliwości. Tak na przyszłość, to odwiedzaj serwisy prawne (np. http://prawo.vagla.pl).

Jeżeli gdzieś się pomyliłem, to proszę o poprawienie mnie smile.gif
Speedy
Ja nie wnikałem nigdy zbyt dogłębnie w te prawne kruczki, ale zdarzyło mi się osobiście podpisać umowę o dzieło będąc osobą niepełnoletnią. Trzeba się tylko potem rozliczyć z Urzędem Skarbowym. Poza tym, tak jak już przedmówca wspomniał, warunkiem koniecznym do podpisania takiej umowy jest posiadanie własnego Numeru Identyfikacyjnego Podatnika.
Turgon
tiraeth: Jestem w wieku kolegii i mam już NIP :-)
perrenik
Dzięki za odpowiedzi.

@Turgon
To w wieku 14 lat można mieć już NIP? Jak to zrobiłeś?
Turgon
Nie wiem. Mam odkąd pamiętam...
mike
Z PESELem Ci się pomerdało tongue.gif laugh.gif
Turgon
mike: Ki wie tongue.gif Może mam, z resztą ja już nic nie wiem...
Sedziwoj
Cytat(Turgon @ 21.05.2007, 17:17:27 ) *
mike: Ki wie tongue.gif Może mam, z resztą ja już nic nie wiem...

Jak nie wiesz to po co piszesz?
Ja szukałem w internecie pytałem ojca (księgowy) i jedynie co mogę stwierdzić to że chyba jednak od 18... ale pewności nie mam, więc po co pisać.
Dlatego nie rozumiem dlaczego jak ktoś w ogóle nie wie o co chodzi, pisze.
Speedy
Można mieć NIP przed 18 rokiem życia - z doświadczenia wiem winksmiley.jpg. Od kiedy można go mieć, to już nie wiem... Ja mam tak mniej więcej od 16-stej lub 17-stej wiosny.
wlamywacz
tiraeth
Można znać źródło tych informacji gdyż jestem zainsteresowany smile.gif
tiraeth
@wlamywacz: Jakie źródło? Mówię z własnego "doświadczenia" smile.gif W końcu przez 4 miesiące podpisałem umowy zlecania, a w lutym się rozliczyłem z fiskusem i dostałem zwrot smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.