Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sprawdzenie adresu e-mail
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Maveral
Witam. Mam mały problem, ale pokolei...

Proszę zajrzeć tutaj - http://profil.wp.pl/rejestracja.html?idu=99

Widzimy, że przy zakładaniu skrzynki na wp, mamy możliwość sprawdzenia czy wybrany przez nas login już istnieje w bazie danych. I tu rodzą się moje pytania:

1. Czy da się jakoś pod to "podpiąć", bo chciałbym aby użytkownicy rejestrowali się u mnie podając naprawdę istniejące adresy e-mail, a nie np. dfndkfhuefdfy@wp.pl?
2. Jeśli tak, to czy da się tak zrobić z większością portali oferujących skrzynki mailowe w Polsce?

Chciałbym, aby przy wysylaniu danych z formularza, skrypt sprawdzał jakoś czy podany przez internautę e-mail istnieje w bazie danego portalu.

Pozdrawiam.
siemakuba
A czy nie będzie prościej zrobić to tak, jak robi to większość?
1. Użytkownik zakłada konto, podaje adres e-mail.
2. Na podany adres wysłana zostaje wiadomość zawierająca link służący do aktywacji konta.
3. Użytkownik nie może korzystać z konta, do momentu kiedy nie zostanie aktywowane.
4. Podaje zły e-mail = mail z linkiem aktywującym nie dociera = nie masz w bazie użytkownika za fakowym mailem ;)

pozdr.
mike
Verify a User's Email Address Using PHP
Podany sposób uwzględnia sprawdzenie czy poda skrzynka istnieje naprawdę.

~Maveral ale i tak powinieneś zrobić to jak wszyscy robią.
Co na przykład kiedy zarejestrowałbym się gdzieś podając Twój adres email (przecież da rade go znaleźć)?
Zarejestrujesz mnie bez weryfikacji, tylko na podstwie informacji, że ten adres jets prawdziwy?
Maveral
Tak, doskonale zdaję sobie sprawę jaka jest powszechna praktyka z mailem aktywującym konto. Raczej chodziło mi o połączenie tych dwóch funkcji, czyli jeżeli ktoś podałby nieprawidłowy adres e-mail, wtedy wiadomość z linkiem aktywującym wogóle nie byłaby wysyłana. Ale dzięki za sugestie smile.gif
Darti
Z tą weryfikacją przez maila jest jeszcze jedna ciekawa sprawa.
Faktycznie, wszyscy (prawie) weryfikują prawdziwość danych podanych przy rejestracji, ale później pojawia się często opcja w ustawieniach - zmiana adresu mail na inny. W tym momencie rzadko zdarza się, żeby system weryfikował nowy mail.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.