Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zmiana serwera
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
wlamywacz
Witam

Niedługo odpalam nowy serwis chce na start kupić mniejszy serwer z 10GB miejsca mi starczy reszta nieistotna. No i teraz pytanko czy jesli chce przenieść się na inny serwer to musze wszystkie pliki zuploadować i spowrotem wrzucić na nowy host? Jak to robią zawansowani administratorzy serwisów przy ich przenoszeniu ?

Pozdrawiam
NuLL
Mozesz pojechac do serwerowni wypalic na plytke pojechac do drugiej i wgrac winksmiley.jpg
kwiateusz
albo jak masz większy dostep do serwera to zwyczajnie z docelowego serwera przez np ftp zalogować sie na źródłowym i sobie ściągnąć jak to sie w domu robi :] i tak zazwyczaj admini hostingu robia jeśli mają chęci odnośnie przerzucania plików z 1 serwera na drugi
wlamywacz
Drugi serwer to raczej będe już dedyk więc mam pełne uprawnienie mógłbym mi podać linki na ten temat lub pod jakim hasłem szukać ?
dr_bonzo
Pod haslami: podstawowa obsluga linuxa, mysqla, itp
Ace
A jak łączysz się na obecny serwer? Przez ftp?

Połączysz się na dedyka na shell'a, z niego połączysz się na ftp na stary serwer i skopiujesz pliki. Możesz użyc mc (Midnight commander), bądź ncftp - nie wiem jak nazywa sie soft winksmiley.jpg Tak możesz przerzucić pliki - bez problemu.
wlamywacz
Ok dzięki niestety z linuxem miałe mało wspólnego znajomy zajmuje się obsługa dedyka gdyż ma doświadczenie. Rozumiem że takie kopiowanie plików jest szybkie patrząc na łącze serwerów ? smile.gif
Ace
To już zależy od łącza jakie będziesz miał i jakim łączem dysponuje twój obecny dostawca.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.