Jabol
31.05.2007, 00:38:37
Witam
moje pytanie brzmi jaka powinna byc minimalna predkosc odczytu DVDR aby mozna bylo na nim oglodac filmy? Bo mam problem, ze skacza. Nie wydaje mi sie aby byl to problem wydajnosci komputera. Grafika nie jest najlepsza, ale gdyby to byl z typ problem to raczej wystepowala by pikselizacja...? Ile MB/min ma porzadny film DVD z dzwiekiem 5.1?
Pozdrawiam
sztosz
31.05.2007, 02:18:07
Sądzę że 4x wystraczy.
http://www.osta.org/technology/dvdqa/dvdqa4.htm <- tabela prędkości. Z tego co pamiętam MPEG-2(DVD) to maximum 10000 b/s jeżeli chodzi o bitrate (+/- zabawa z 1kb = 1024 bajty

) ale żadko kiedy jest większy (na krążkach od panów stowarzyszonych w MPAA) niż 4000-5000 b/s ze względu na długość filmu i pojemność płyty.
barat
31.05.2007, 08:21:08
"Skaczą" filmy nagrywane przez Ciebie czy oryginalne (na przykład z wypożyczalni?) ...
Bo może po prostu są kiepsko nagrane ? (kiepski nośnik/nagrywarka ... bardzo dużo błędów) ... teoretycznie napęd powinien to przemielić, ale nie zawsze tak jest (na przykład napędy w Playstation 2 są b.wrażliwe na tym punkcie) ...
Pomyśl też o przeczyszczeniu soczewki napędu (płyty czyszczące) ...
Jabol
31.05.2007, 09:16:38
Oryginalne. Sprawdziłem film z wakacji Mpeg i działał sporo lepiej... choć też nie super. To chyba jednak słaba grafika. Będe musiał coś z dysku obejrzeć... Dzięki za odpowiedzi (4x to jednak mam).
sagittariuspl
31.05.2007, 14:50:46
spróbuj zainstalować inne kodeki, lub po prostu może masz za słabą grafikę? 32 mb to chyba minimum, ale to zależy jeszcze od procesora i systemu
Jabol
31.05.2007, 16:50:22
intel 945gm (128mb shared)
core 2 duo 1830mHz
1gb ram 533mhz
nie wydaje mi sie zeby konfiguracja byla slaba :/... co do kodeków to są ok, bo to linux. a jeżeli chodzi o drivery do X to intel udostępnia swoje OS, więc myśle, że bez instalowania innych powinno być ok. ale w sumie chyba jeszcze poszukam
sztosz
31.05.2007, 17:24:40
Jeśli z płyty się rwie, a z twardziela nie, to jest to ewidentnie wina napędu/nośnika. Napęd -> Fizyczne uszkodzenie/sterowniki/soft "wspomagający" Nośnik -> Fizyczne uszkodzenie.
Grafika nie ma tu nic do rzeczy. Przy C2D, nie ma żadnego formatu kompresji obrazu (nawet HD) którego sam procesor nie obrobi. Może jest problem z odtwarzaczem, a może z kartą dźwiękową (potrafi odtwarzanie filmów dławić jak cholera), ale to wtedy z twardziela też by skakał.
Jabol
3.06.2007, 15:45:57
No to problem był w tym, że nie była DMA uruchomionego dla DVD-Rom. Nie będe tutaj pisał jak to zrobiłem, że jest, bo to forum o PHP. Ale jakby ktoś miał podobny problem mogę udostępnić parę linków.
sagittariuspl
3.06.2007, 15:51:57
jedna głupia opcja i komputer przestaje działać... ;]
ja kiedyś zresetowałem w kompie biosa (procek 100 mhz i bodajże 32 mb ramu) i nie miałem kompa 0,5 roku - wyłączona opcja przy pamięci ram
sztosz
3.06.2007, 18:36:42
Jabol, jak Linux, to napisz co i jak. To jest Hydepark

W Windowsie:
Panel sterowania -> Właściwości systemu -> Sprzęt -> Menadżer urządzeń -> Kontrolery IDE -> Właściwości kanału (podstawowy lub pomocniczy) -> Ustawienia zaawansowane -> Zaznaczyć "DMA, jeżeli dostępne"
_____
PS: Aż mi głupio że na to nie wpadłem :|
Jabol
3.06.2007, 19:04:09
Chodzi o chipset ICH7 Intela. Trzeba wyłączyć obsługę IDE dla cd (np. wyrzucając obsługę IDE z jądra, albo poprzez opcje startowe dla kernela), i wrzucić libata. Potem zaznaczyć drivery piix. I trzeba dorzucić libata.atapi_enable=1 do opcji jądra. Powinno działać.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.