Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Praca grafika - ceny?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Koshin
Tak mnie bardzo ciekawi, jak kształtują się ceny pracy grafika?

Ile grafik bierze (a ile by chciał) za zaprojektowanie witryny www (z rozbiciem, na prostą stronę z kilkoma podstronami, lub np vortal)

Czy grafik przygotowuje jeden plik (np psd) czy też tnie to wszystko na funkcjonalne elementy (przyciski, bary, tła itp)questionmark.gif?

Próbowałem coś znaleźć na forum, ale nie znalazłem nic co by mi odpowiedziało na te pytania.

Dzięki za odpowiedzi (zwłaszcza grafików)

ps. Jak jakiś grafik szuka zleceń, to niech od razu da znać, że szuka i za ile pracuje.
hwao
Średnio w okolicy 300zł.

Prosta strona (jedna) około 100zł bez ciecia.

Ceny maksymalnej nie ma, profesjonaliści często sobie liczą koło 600zł i więcej.
Ociu
@hwao 600zł profesionaliści biorą za włączenie licencjonowanego photoshopa.

Rozmawiałem z pewnym profesionalnym grafikiem. Powiedział mi, że od kiedy zaczął pracowac w firmie nawet prywatnie nie wziął mniej niż 1,5k zł za projekt.

Z tego co pamiętam, największą ceną za projekt czysty html, bez flasha, js itp. chyba 6k zł dla pewnej firmy produkujące słodycze.
revyag
Za 1000 zł dostaniesz już całkiem fajny design.

Znam grafika, który jeśli chodzi o www, specjalizuje się tylko w identyfikacjach wizualnych. Jest w tym naprawdę dobry, a to kosztuje. Za taką identyfikację liczy sobie 2500zł smile.gif
superfrajer
Tak, 1500-2500 to minimum.
Ace
Może nie znam się na grafice, ale czy to nie zależy od typu strony, dla kogo, ile podstron, czy z projektem logo, etc? Bo widzę ładne minimum które podał
superfrajer 1500-2500 winksmiley.jpg
Nightmare
Myśle, że ceny w zakresie 1500-2500 zł to lekka przesada. Wystarczy popatrzyć jak kształtują się ceny w tak dużych serwisach jak Templates Monster, który oferuję szeroką gamę szablonów wraz z cięciem (choć nie najlepszym winksmiley.jpg)
mike
~Nightmare mówisz o masówce.
Popatrz na ceny tych designów w sytuacji kiedy dostajesz wyłączność

Pierwszy design z brzegu:
Price: $64
Unique Price: $4500

I jak?
Nightmare
Tak tylko ile osób kupuje tam szablony na wyłączność ? Wystarczy że kupi normalnie a i tak jest mała szansa, że ktoś też kupi ten sam szablon.
kwiateusz
ale jest, jak chcesz niepowtarzalny to musisz porządnie zapłacić...
superfrajer
Moze i to duzo jest dla Was. Ale to wcale nie sa duze pieniadze. I gdybym chcial jakis design do niebyt jakiejs super skomplikowanej strony (strona glowna, jakies ikonki do panelu, logo, dobor czcionek kolorystyka i ze dwie trzy podstrony), to tyle bym zaplacil. Zrobienie czegos takiego dobrze to nie jest zadanie na tydzien, chyba ze ktos naprawde ma talent, ale to tym bardziej warto zaplacic. Pozatym trzeba wziasc pod uwage ze programy typu Photoshop, Fireworks troche kosztuja.
Wszystko zalezy jak sie traktuje projekty... jasne mozna dac jakiemus studenciakowi 300 zeby zrobil. Ale czy to jest etyczne ?

Pozdrawiam
Koshin
Etyczne może nie jest, ale jeśli za całą stronkę bierze się 300 - 400... to ciężko z tego wysupłać 600 dla grafika.
Rozumiem, że przy projekcie wartym 10 000 można nawet 3000 odpalić grafikowi, ale nie wszystkie projekty takie są. Bo ludzi nie stać na takie stronki. I wtedy wolą żeby zrobił ją kuzyn. Za 6-cio pak piwa. Niż ktoś obcy nawet za 600
DjKermit
I do żadnej pointy ani średniej nie dojdziecie, faktem jest że ceny mieszczą się w przedziale od 10zł (począwszy od tych z allegro) do 100 000zł (a i to zapewne nie jest górna granica), i tak jak ktos już tu wspomniał zależne są od bardzo wielu czynników.
Zwróćcie też uwagę że porządne projekty nie są robione przez kolesia który "pyknie" grafę w godzinę czy nawet tydzień, przy wysokobudżetowych realizacjach pracuje sztab ludzi takich jak architekci informacji, projektanci, graficy i innej maści specjaliści.
FastRed
Cytat(DjKermit @ 5.06.2007, 01:00:27 ) *
Zwróćcie też uwagę że porządne projekty nie są robione przez kolesia który "pyknie" grafę w godzinę czy nawet tydzień, przy wysokobudżetowych realizacjach pracuje sztab ludzi takich jak architekci informacji, projektanci, graficy i innej maści specjaliści.

Czesto sie konczy na tym, ze grafe i tak robi freelancer:
http://blog.kurasinski.com/?p=73
Ociu
Chcę jeszcze dodać pare istotnych rzeczy.
Zdjęcia - Nie dajesz ty zdjęć, grafik je kupuje takie jak uważa za najlepsze do danego projektu.
Schemat - Jaki jest narzucony schemat. Im bardziej fikuśne, tym drożej będzie kosztowac cięcie.
andy84
Cytat(Ociu @ 12.06.2007, 20:33:11 ) *
Zdjęcia - Nie dajesz ty zdjęć, grafik je kupuje takie jak uważa za najlepsze do danego projektu.

Moze ktos podac kilka stron gdzie mozna kupic dobre zdiecia za odpowiednie pieniadze dzieki smile.gif
LonelyKnight
Cytat(andy84 @ 13.06.2007, 19:01:30 ) *
Moze ktos podac kilka stron gdzie mozna kupic dobre zdiecia za odpowiednie pieniadze dzieki smile.gif

http://www.shutterstock.com/ tu mają fajne fotki.
Speedy
www.sxc.hu a tu też mają fajne i do tego za darmo.
Earth
Żeby nie zakładać nowego tematu. Ile bierzecie za cięcie jednego layotu do XHTML i PHP-Fusion?
hwao
Cytat(Earth @ 13.06.2007, 21:31:22 ) *
Żeby nie zakładać nowego tematu. Ile bierzecie za cięcie jednego layotu do XHTML i PHP-Fusion?

Xhtml css ~70zł (zależy od stopnia skomplikowania szablonu)

Nie robie wdrożeń do żadnych skryptów.
mike
Cytat(hwao @ 13.06.2007, 22:47:00 ) *
Xhtml css ~70zł (zależy od stopnia skomplikowania szablonu)
~hwao psujesz rynek tongue.gif
Mi się zdarza brać do 300-500zł za podstronę. Lub nawet do 1500zł za cały projekt (kilka/naście podstron). Stary Ty się zacznij cenić tongue.gif Ogólnie nie schodzę poniżej 100-150zł.
Też nie robię wdrożeń do żadych skryptów.
dzesi
Widać ze każdy leci na szmal ech Co sie porobiło z tymi ludzi , ja pracuje jako programista i webmaster i jak ktoś przyjdzie do mnie to za stronę szablon xhtml +css + grafika biorę 50złsmile.gif, ale każdy jest inny:)
Earth
To wolę już nie myśleć ile bierzecie za PHP-Fusion, ja 140 zł.
mike
~dzesi mieszkasz z rodzicami czy pracujesz i utrzymujesz siebie i rodzinę? tongue.gif
Nie ma co ukrywać, wiedza jest cenna i trzeba się cenić.
Nie zawsze jest tak, że jak coś jest drogie to zaraz to sa fanaberie lub wynik przewracania się w głowie. Takie są po prostu koszta.

Cytat(Earth @ 13.06.2007, 23:37:30 ) *
To wolę już nie myśleć ile bierzecie za PHP-Fusion, ja 140 zł.
Ja w ogóle nie biorę tongue.gif Nie tykam się takich rzeczy w ogóle tongue.gif
Speedy
Ja nie muszę utrzymywać rodziny, ale bez żadnych jaj za takie rzeczy biorę tak ~ 3 stówki tongue.gif.

Mam na myśli wykonanie layotu i kodu xhtml/css lub czasem jedynie pocięcie layoutu i wstawienie paru drobnych rzeczy na stronę winksmiley.jpg.

Zgadzam się mike'm większości z Was wykonanie niektórych rzeczy może wydawać się proste, ale warto uświadomić sobie, że nie każdy to potrafi i nie każdy wie, jak pewne rzeczy się robi i ile wykonanie pewnych prac zajmuje czasu. Warto umieć sprzedać swoją wiedzę smile.gif.

50 zł zdarzyło mi się wziąć jedynie za drobną aktualizację, której wykonanie zajęło mi 15 min. u osoby, która wcześniej zleciła mi wykonanie pewnego projektu. Jakbym chciał mniej, IMHO wyglądałoby to śmiesznie tongue.gif.
Sedziwoj
Cytat(dzesi @ 13.06.2007, 23:36:16 ) *
Widać ze każdy leci na szmal ech Co sie porobiło z tymi ludzi , ja pracuje jako programista i webmaster i jak ktoś przyjdzie do mnie to za stronę szablon xhtml +css + grafika biorę 50złsmile.gif, ale każdy jest inny:)

Ta tyle to kolega z pokoju wziął za jedną stronkę z jedną mapowaną grafiką (mały retusz obrazka tylko) a zrobił to bo mu się nudziło.
A zgodzę się z mike wiedza jest cenna i trzeba się cenić, jak jeden znajomy (chodzi do liceum) powiedział, że może podyskutujemy o programowaniu, to napisałem w skrócie co zrobiłem ostatnio, a on na to ale miało być o programowaniu biggrin.gif Czasem świat uświadamia mnie, że to co piszę dla niektórych to ciągi znaków. Grafik ma lepiej bo jego prace widać i można się chwalić. A spróbuj wyjaśnić czym jest Matrix i jak jest fajny i złożony laugh.gif
DjKermit
Cytat(FastRed @ 12.06.2007, 19:08:59 ) *
Czesto sie konczy na tym, ze grafe i tak robi freelancer:
http://blog.kurasinski.com/?p=73

Heh, nie wierz we wszystko co przeczytasz, poczytaj jeszcze do tego komentarze (tam i na interaktywnie) i zweryfikuj pod kontem własnego doświadczenia (o ile takowe masz).
Co do freelancerki, to owszem zdaża się ale to nie reguła, poza tym tak czy inaczej agencja weźmie 100 000 a freelancerowi da 10 000 (lub odpowiednio mniej/więcej) i suma sumarum projekt kosztuje ile kosztuje.
W każdym razie nic to do tematu nie wnosi bo widełki cenowe jakie były takie zostają.

Cytat(dzesi @ 13.06.2007, 23:36:16 ) *

Altruista się znalazł winksmiley.jpg
Jak zaczniesz zarabiać na siebie i rodzinę to pogadamy.

A operator walca dostaje ok 8000zł na mc. i wiedzę musi posiadać niporównywalnie mniejszą nie wspominając o rozwoju technologii i ciągłym dokształcaniu. To tak tylko na marginasie dla dopełnienia tematu.
hwao
Każdy bierze tyle na ile się ceni - żeby zaplata go satysfakcjonowała.

@DjKermit trzeba było zostać operatorem walca winksmiley.jpg
DjKermit
Cytat(hwao @ 15.06.2007, 09:27:07 ) *
Każdy bierze tyle na ile się ceni - żeby zaplata go satysfakcjonowała.

Ot i cała tajemnica.
Cytat(hwao @ 15.06.2007, 09:27:07 ) *
@DjKermit trzeba było zostać operatorem walca winksmiley.jpg

Jeszcze nic straconego winksmiley.jpg
andy84
Wtracajac sie wam do dyskusji , zdazylo mi sie pare razy ze gosciu po wycenie jest zdziwiony ze za strone z prostym CMS ktora ma do 50 podstron grafika itd chce mu dac 2,5tys juz od a do z czaasami to duzo czasami to nawet nie jest troszke - dostaje strone ktora moze samemu odnawiac dodawac co chce itd , a on mi pokazuej strone ktora ktos mu sie chwalil ze zrobil ( flash , php jakas mala baza ) i ze to kosztowalo 500 zl a taka fajna strona tylko ze ta osoba wziela sciagnela gotowca i zrobila go samemu,( znalazlem w kodzie adres templata ;] ) a potem tacy ludzie mowia ze zrobili strone i jeszce ja podpisuja ze to oni ;] , trzeba sie cenic wiadmo cene mozna dogadywac z klientem ale nie przesadzajmy @Mike kiedys pisal(a) o unikalnych layoutach stron ile kosztuja - albo komus sie to podoba albo dostaje syf to moje zdanie,

To jest jasne ze wszyscy chca jak najtaniej ale niech teraz ktos powie w salonie samochodowym ze chce swoj model unikalny poda wszystko co w nim chce a chce zaplacic tyle samo co za seryjke w najtanszej wersji - co zrobi sprzedawca - wysmieje go - my tez powinnismy trzymac sie tego co umiemy, jak praca jest standardowa 3 strony i grafika to luz ale jak ktos chce nie wiadomo jakie chocki klocki i kombinuje co to jeszce by tam wrzucic i sie pyta czemu az tyle to przepraszam bardzo niech sobie w wordzie zrobi strone ;]

Pzdr
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.