Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [www]Zakręcone Forum
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
pinokio
Witam, mój pierwszy post na tym forum. Chciałem Was prosić o ocenę forum dostępnego pod adresem:
Zakręcone forum
Napisałem to całkowicie sam na potrzeby szkoły i chciałbym poznać Waszą opinię.
sagittariuspl
czas generowania strony jest zabóczy. musiałeś nawalić od 'cholery' zapytań do bazy bo to niemożliwe. zoptymalizuj kod (pomyśl co by było przy kilkuset użytkownikach na stronie)
pinokio
Sam nie wiem, czasami jest to 0.017s, a czasami 2s. Możliwe, że to przez to że jest to na darmowym hostingu?
Z tego co zauważyłem przy testowaniu na localhoscie to ładowanie avatara zajmuje tylko dużo czasu, ale reszta chodzi szybko dosyć.
Moli
Strasznie dlugo się wczytuje. Skrypt strasznie ubogi, przemyślał byś niektóre sprawy to zrobił byś lepiej.
bełdzio
System overloaded. Please visit as later...

oho ;D
envp
Oczywiście, że to wina ovh ;] Nie dbają za bardzo o darmowy hosting wiec czesto bedzie System Overloaded ;] Co do forum - brzydkie - źle dobrane kolory i mało estetycznie jest zrobione.
pinokio
Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Widzę, że jeszcze spora droga przede mną smile.gif Jest to mój pierwszy taki projekt, więc wolałem się kogoś spytać. Co do grafiki: najmniej się nią zajmowałem, zrobiłem tylko żeby nie było białego tła, a i style tylko tak są żeby to wszystko jakoś rozmieścić. Jeśli mogę mieć do Was prośbe to napiszcie co Wy byście zmienili w tym forum (konkretnie). Tylko nie piszcie, że wszystko, bo się załamie tongue.gif I jeszcze takie jedno pytanie. Ktoś napisał, że pewnie jest tam od cholery zapytań. No właśnie, ile zapytań maksymalnie może być użyte do wygenerowania jednej podstrony żeby można było mówić, że ich ilość jest w normie?
Turgon
pinokio: Tyle ile jest tabel potrzebnych conajmniej, a najlepiej podzielone przez dwa, bo wtedy można je łączyć.
kleo
Cytat(pinokio @ 3.06.2007, 15:22:41 ) *
Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Widzę, że jeszcze spora droga przede mną smile.gif Jest to mój pierwszy taki projekt, więc wolałem się kogoś spytać. Co do grafiki: najmniej się nią zajmowałem, zrobiłem tylko żeby nie było białego tła, a i style tylko tak są żeby to wszystko jakoś rozmieścić. Jeśli mogę mieć do Was prośbe to napiszcie co Wy byście zmienili w tym forum (konkretnie). Tylko nie piszcie, że wszystko, bo się załamie tongue.gif I jeszcze takie jedno pytanie. Ktoś napisał, że pewnie jest tam od cholery zapytań. No właśnie, ile zapytań maksymalnie może być użyte do wygenerowania jednej podstrony żeby można było mówić, że ich ilość jest w normie?

Wszystko do zmiany - i tak i nie. winksmiley.jpg Tzn. to co napisales to zupelna podstawa forum i jako taka jest OK. Natomiast profesjonalne fora maja o wiele wiecej opcji i mozliwosci, i chyba to mieli przedmowcy na mysli. Przyjrzyj sie np. temu forum i staraj sie zaimplementowac jak najwiecej z jego mozliwosci.

Co do ilosci zapytan - jezeli mozna 10 zapytan zastapic jednym, to zastap. Ale jezli sie nie da to trudno - musi byc 10. Musialbys konkretnie napisac co i jak wyciagasz z bazy, to moze by sie dalo wspolnie zoptymalizowac.
barat
Co do opcji ... nie każdy potrzebuje tych wszystkich udziwnień, niektórzy potrzebują właśnie prostego forum więc argument, że profesjonalne fora mają więcej opcji do mnie nie przemawia smile.gif

@pinokio

Jeśli miało to być proste forum, to zainteresuj się skryptem punBB - przeanalizuj smile.gif
Moim zdaniem to właśnie jest przykład dobrze napisanego prostego forum smile.gif
pinokio
Ufff, wreszcie jakieś podbudowujące wypowiedzi smile.gif Co do tego, że miałbym tu konkretne przykłady podawać, to lepiej założyć nowy wątek czy tutaj to robić? Później poczytam coś o tym punBB, jak znajde chwile. Ja sie wzorowałem troche na forum.o2.pl nie wiem czy to dobrze czy źle, ale jakby nie patrzeć jest to dosyć popularne forum. Ja nie mówie, że to forum jest gotowe czy coś, już teraz wiem, że dużo trzeba pozmieniać, lecz narazie nie mam zbytnio czasu, ale ten na pewno sie znajdzie.
No dobra, mam pierwsze pytanie:
Czy tabela w mysql'u z uzytkownikami zawierająca pola:
id int,
login varchar,
haslo varchar,
nazwa varchar,
grupa int,
opis text,
sygnatura text
jest dobrym rozwiązaniem? Id jest kluczem, w loginie jest zakodowany login, w hasle zakodowane haslo, a w nazwie niezakodowany login, grupa okresla czy ktos jest zwyklym uzytkownikiem czy adminem. Opis i sygnatura to chyba wiadomo.
No i nasuwa mi sie takie pytanie, czy nie lepiej byłoby zrobić zeby pole 'nazwa' było tym kluczem? Pole id w tym wypadku jest właściwie niepotrzebne chyba. Co o tym myślicie?
Edit:
A może ktoś chciałby zobaczyć co może robić administator? Jeśli tak to login 'admin', a hasło 'forum'. Tylko prosze nie kasować wszystkiego tongue.gif
Mazur_pl
A Ja powiem to:
Mnie się podoba. Jeżeli jest to tylko na jakieś małe potrzeby to bardzo fajne. Jeżeli dodasz jakąś wyszukiwarkę, możliwość edytowania danych. To będzie bardzo ładnie. smile.gif
graduated.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.