Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sprawdzenie statusu domeny
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Hectic
Jak z poziomu php sprawdzić status domeny? Czy jest zajęta, zarezerwowana, wolna? Chodzi mi o coś takiego jak na nazwie.

Za odpowiedź z góry dziękuje.
matix
Ja bym to zrobił poleceniem PING. Gdy domena będzie zajęta - wyświetli się unknown host. Odbierasz to i piszesz - domena wolna.
Z kolei gdy domena będzie odbierała jakieś "sygnały" to znaczy, że jest ona zarejezerwowana i korzysta z niej ktoś inny.
Hectic
Myślałem nad tym, ale... co jeśli chwilowo padł serwer pod który jest podpięta domena? Tak po za tym co z zarezerwowanymi domenami?
DeyV
Nie ma takiej możliwości.
Trzeba nawiązać kontakt z jakimś ISP, który udostępnia do tego odpowiedni interfejs. Np. rejestracjadomen.pl udostępnia swoim partneorm taką funkcjonalność.
SongoQ
Lub odpytac serwer whois.
Hectic
Tylko jak to zrobić i jaki serwer zapytać?
.radex
wiele razy było coś podobnego. Musisz znaleść jakiś serwer, i "po cichu" wysyłać mu dane, a następnie odebrane przefiltrować
marpon
Witam serdecznie!
Mam problem ze skryptem do sprawdzania wolnych domen. skrypcik znalazłem na stronce
http://www.phpf1.com/download.html?item=17

Problem jest następujący: skrypt szuka domen zakończonych rozszerzeniem typu: com, pl , org bez problemu. nietsety gdy wchodzi w grę rozszerzenie typu: com.pl , czy dowolnie inna rozdzielona kropką (np. polskie domeny regionalne na czym mi zależy) skrypt nie szuka danej domeny.

Poproszę o wskazówki rozwiązania mojego problemu.
Chciałem dołączyć kod ale okazał się za długi.
ucho
Nasza szklana kula mówi : skrypt nie działa, bo nasz wspaniały monopolista - NASK - wyłączył whois dla polskich domen, choć jest to sprzeczne z jakimś tam RFC. Dlatego ten skrypt działa dla wszystkich domen poza .pl
marpon
.Pl działa. nie działają za to rozszerzenia rozdzielone kropeczką nie zależnie od kraju (info.pl itp.).

Cytat
bo nasz wspaniały monopolista - NASK - wyłączył whois dla polskich domen

w jaki sposób rozwiązać problemik w końcu są wyszukiwarki oferujące rozszerzenia funkcjonalne i regionalne dla Polski.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.