Hectic
7.06.2007, 10:23:43
Jak z poziomu php sprawdzić status domeny? Czy jest zajęta, zarezerwowana, wolna? Chodzi mi o coś takiego jak na nazwie.
Za odpowiedź z góry dziękuje.
matix
7.06.2007, 10:44:31
Ja bym to zrobił poleceniem PING. Gdy domena będzie zajęta - wyświetli się unknown host. Odbierasz to i piszesz - domena wolna.
Z kolei gdy domena będzie odbierała jakieś "sygnały" to znaczy, że jest ona zarejezerwowana i korzysta z niej ktoś inny.
Hectic
7.06.2007, 10:47:06
Myślałem nad tym, ale... co jeśli chwilowo padł serwer pod który jest podpięta domena? Tak po za tym co z zarezerwowanymi domenami?
Nie ma takiej możliwości.
Trzeba nawiązać kontakt z jakimś ISP, który udostępnia do tego odpowiedni interfejs. Np. rejestracjadomen.pl udostępnia swoim partneorm taką funkcjonalność.
SongoQ
7.06.2007, 11:28:56
Lub odpytac serwer whois.
Hectic
7.06.2007, 12:37:28
Tylko jak to zrobić i jaki serwer zapytać?
.radex
7.06.2007, 12:48:17
wiele razy było coś podobnego. Musisz znaleść jakiś serwer, i "po cichu" wysyłać mu dane, a następnie odebrane przefiltrować
marpon
18.08.2008, 11:59:22
Witam serdecznie!
Mam problem ze skryptem do sprawdzania wolnych domen. skrypcik znalazłem na stronce
http://www.phpf1.com/download.html?item=17Problem jest następujący: skrypt szuka domen zakończonych rozszerzeniem typu: com, pl , org bez problemu. nietsety gdy wchodzi w grę rozszerzenie typu: com.pl , czy dowolnie inna rozdzielona kropką (np. polskie domeny regionalne na czym mi zależy) skrypt nie szuka danej domeny.
Poproszę o wskazówki rozwiązania mojego problemu.
Chciałem dołączyć kod ale okazał się za długi.
ucho
18.08.2008, 12:06:35
Nasza szklana kula mówi : skrypt nie działa, bo nasz wspaniały monopolista - NASK - wyłączył whois dla polskich domen, choć jest to sprzeczne z jakimś tam RFC. Dlatego ten skrypt działa dla wszystkich domen poza .pl
marpon
18.08.2008, 12:47:16
.Pl działa. nie działają za to rozszerzenia rozdzielone kropeczką nie zależnie od kraju (info.pl itp.).
Cytat
bo nasz wspaniały monopolista - NASK - wyłączył whois dla polskich domen
w jaki sposób rozwiązać problemik w końcu są wyszukiwarki oferujące rozszerzenia funkcjonalne i regionalne dla Polski.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.