Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Potwierdzenie drukowania
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Jarod
Zamieszczam tego posta w dziale przedszkole wiedząc, że nie ma możliwości sprawdzenia tego z poziomu php (chociaż problem wiąże się z php).

Macie jakieś pomysły jak sprawdzać czy dokument, który został wysłany do wydrukowania został wydrukowany (czy nie wystąpiły jakieś błędy)?
strife
Raczej nie ma takiej opcji, drukowanie jest powiązane z javascript, a js można wyłączyć w przeglądarce, więc nie sprawdzisz czy ktoś to wydrukował czy też nie, jedyne co mi przychodzi na myśl to sprawdzenie czy ktoś wciśnął przycisk odpowiadający za drukowanie, natomiast czy wydrukował to czy nie, to już inna sprawa - raczej z poziomu php jak i js niewykonalna.
Jarod
Loguje każde naciśnięcie przycisku drukuj.
Użytkownik naciska drukuj, wybiera drukarkę (znajduje się w innym dziale) i drukuje. Problem w tym, że zaczyna się przepychanka (jedni twierdzą że pścili dokument do druku, drudzy twierdzą, że nie otrzymali wydruku) - sprawa dosyć poważna.

Zastanawiałem się nad jakimś programem (musiałby być w java, króty eventualnie pobierałby dane z pliku na serwerze i drukował). Pytanie czy jest możliwość sprawdzania za pomocą innego języka programowania czy strona się wydrukowała?
nexis
Dostęp do takich informacji mają tylko programy uruchamiane bezpośrednio w systemie operacyjnym, więc JAVA owszem, ale tylko uruchamiana jako program, a nie jako applet na stronie WWW.
Jarod
@nexis: Rozumiem. Właśnie o tym myślałem. Przerobiłbym swoją aplikacje tak, aby użytkownik nie musiał drukować ręcznie, tylko tworzony byłby specjalny plik do wydruku, trzymany gdzieś w katalogu. A program napisany w JAVie sprawdzałby co 30sekund czy są jakieś pliki do drukowania. Jeśli tak to drukowałby i usuwał ten plik. Jeśli wystąpiłby błąd drukowania pliku to plik pozostaje. Problem w tym, że nie znam JAVY :/

Czy ktoś mógłby pomóc w napisaniu paru linijek w JAVIE?
strife
Cytat(Jarod @ 11.06.2007, 21:52:54 ) *
Czy ktoś mógłby pomóc w napisaniu paru linijek w JAVIE?

W związku z tym, że temat zszedł na inny tor pozwolę sobie przenieść na Hydepark smile.gif
Jabol
Spyware? Nie łatwiej wysyłać pocztą? A co jak ktoś sobie druknie inny plik w międzyczasie? Btw. Java jest wieloplatformowa i takie dokładne kontrolowanie drukarki może okazać się trudne.
Jarod
Cytat(Jabol @ 12.06.2007, 13:33:58 ) *
Spyware? Nie łatwiej wysyłać pocztą? A co jak ktoś sobie druknie inny plik w międzyczasie?

Przyjmij, że masz w firmie tylko dwa działy - A i B. Dział A wypełnia pewne formularze i puszcza wydruk do działu B, który sam może sobie drukować ale twierdzi, że nie ma na to czasu. Chce mieć wszystko podane na tacy.. :/ Są to bardzo często strategiczne informacje. Dział B czasem daje po dupie i zwala wszystko na program, "drukarka widocznie nie wydrukowała, nie wiemy dlaczego, nas to pierd***"

Co prawda zapisuje w logach, że naciśnięto przycisk drukuj ale to za mało.

Cytat(Jabol @ 12.06.2007, 13:33:58 ) *
Btw. Java jest wieloplatformowa i takie dokładne kontrolowanie drukarki może okazać się trudne.

Wiem, że są na tym forum osoby które programują w Javie/innym języku. Myślę że jest to możliwe ale wolę się upewnić. Zastanawiam się na ile warto rozważać dalej ten problem..
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.