Cytat
Aktualny walidator XHTML zainstalowany jako wtyczka w FireFox-ie zgłasza 0 błędów i 18 warningów - wszystkie pochodzą nie z mojego kodu tylko z google, więc nic na to nie poradzę.
Polecam zmienić walidator na
ten. Błędy są ewidentne, a kod nie ma nic wspólnego semantycznie z XHTML... Podstawym celem pisania w xhtmlu jest tworzenie stron czytelnych i przenośnych. Tworzenie układu strony za pomocą tabel jest czymś co nie powinno mieć miejsca w kodzie, który chwali się doctype XHTML 1.1...
Jak dla mnie strona wygląda nieciekawie. Po kolei od lewego górnego rogu...
- Obrazki skrótów kompletnie nic nie mówią o tym, co się kryje pod nimi... Pierwszy wygląda jak mapa strony, trzeci jak jakaś strona z ograniczonym dostępem. Poza tym są tak małe, że pewnie nie zostaną zauważone. Osobiście musiałem czekać aż wyświetlą się podpowiedzi, żeby dowiedzieć się, o co chodzi.
- Migający napis nowość... I czym jest ta nowość?
- Rozjeżdżające kwiatki... Po pierwsze układ się sypie, a po drugie ten efekt trochę denerwuje użytkownika.
- Aktualności śmiesznych rozmiarów. W takim okienku można umieścić co najwyżej odnośnik do statystyk...
- W ogóle w pierwszym momencie człowiek nie zdaje sobie sprawy z tego, że po lewej stronie jest menu...
- Zdjęcie drzewa wklejone bez jakiejkolwiek obróbki sprawia niekorzystne wrażenie...
- Nazwa strony widoczna w zły sposób. Czcionka jest okropnie jaskrawa na nieregularnym tle.
- Menu #2 (spis treści)?
- Wyszukiwarka nie wygląda najlepiej...
- Licznik w złym miejscu - wygląda jakby stanowił jedną z ważniejszych treści na stronie.
- Z kolei forum zbyt mało widoczne. Wygląda na pierwszy rzut oka jak reklama dostawcy licznika.
- Co tam robią kopirajty? Ich miejsce jest w stopce, na samym dole strony. Nie powinny być widoczne za bardzo...
- Kontakt za nisko... Znów mała widoczność.
- Gdybyś nie napisał, że można zmienić tło, to nigdy bym tego nie zauważył...
Ogólniej:
- Dużo miejsca zmarnowane na stronie głównej.
- Układ nieprzejrzysty, trudno się połapać, co gdzie jest.
- Podstrony poza treścią nie mają związku z główną. Czuję się, jakby odesłano mnie na zupełnie inną stronę.
- Kompletnie nie podobają mi się kolory czcionek... Na prawdę najlepiej czyta się czarny tekst na jasnym tle...
Wierzę, że można nie radzić sobie z grafiką (widzę to po sobie...), ale liczy się przede wszystkim spójność strony. Nie trzeba tworzyć super grafiki, aby stronę przeglądało się z przyjemnością. Wystarczą ładne czcionki, odpowiednio dobrane kolor, przemyślany układ, brak zbędnych bajerów.
No i ten kod... Nie jest dobrze...
Cytat
Ad. 14., 15., 16., 17.) 50 tysięcy odsłon miesięcznie i wpisy w Księdze Gości przeczą nieco tezie o całkowitej nieczytelności.
Licznik mówi co innego... W księdze gości jest 40 wpisów, więc o niczym to dla mnie nie świadczy.
Cytat
Ad. 11.) No cóż, life is brutal - chciałem przynajmniej zarobić na hosting...
Hosting nie jest w dzisiejszych czasach taki okropnie drogi. Odmawiając sobie piwka raz w tygodniu można wykupić przyzwoity serwer...
Na Twoim miejscu, zastosowałbym się do uwag, które dostałeś od wszystkich, którzy raczyli wyrazić swoją opinię w tym temacie. Życzę powodzenia w dalszym utrzymaniu strony.