Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [www] Drzewa i krzewy
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
nk4
Witam,
Chciałem przedstawić do oceny mój serwis dotyczący drzew i krzewów. Mimo, że ma on już prawie 2 lata, nie jest skończony - ciągle się rozwija i to zarówno od strony merytorycznej jak i technicznej. Co do warstwy merytorycznej nie będę się wypowiadał - wiadomo o co chodzi. Technicznie serwis zbudowany jest na bazie HTML+CSS+PHP+mySQL. Wygląda to tak, że strony są napisane w HTML z intensywnym użyciem stylów CSS, ale są w nich wstawki parametryzowanego kodu PHP, stanowiące swojego rodzaju szablony, które występują na wszystkich stronach (lub dużej grupie stron). Podczas ładowania strony na serwerze wykonuje się kod PHP z właściwymi dla tej strony parametrami w efekcie czego szablony wypełniają się treścią (kodem HTML) właściwą dla danej strony, która to treść jest w wielu przypadkach ciągnięta z bazy mySQL. W tym sensie są to strony dynamicznie zmieniane po stronie serwera, choć nie są dynamicznie tworzone, bo wszystkie istnieją na serwerze w postaci plików PHP. To chyba tyle tytułem wstępu.
Pozdrawiam i zapraszam na http://www.drzewa.nk4.netmark.pl.
Piotrek
sticker
no offence : tragedia !
kwiateusz
strona wygląda jak sprzed 2 lat... osobiście po jej zobaczeniu od razu zamknąłem...
phpion
:| szczerze? Porażka roku... lepiej nie kończ tego tylko pomyśl nad nową wersją. Nic mi się nie podoba...
nk4
A może trochę krytyki, ale tym razem konstruktywnej? Rozumiem, że się nie podoba, ale byłoby mi łatwiej gdybym wiedział co. Nie, żebym się czepiał, ale w Waszych postach nie ma na razie ani jednego konkretu...
Pozdrawiam, Piotrek
Black-Berry
omg... zamurowało mnie ohmy.gif to trochę przypomina taką jedną którą ostatnio widziałem... -> http://www.angelfire.com/super/badwebs/main.htm
kwiateusz
nie da sie konstruktywnie napisać co jest do poprawy bo jest wszystko to sie kupy nie trzyma...
Black-Berry
1) 40 błedów na 1 stronie w kodzie
2) podstrony nie pokrywają sie z szablonem stronu 1
3) napisy na tle obrazków
4) brak marginesów w boksach na 1 stronie
5) po kliknieciu w obrazki srodek sie przesuwa
6) wyszukiwarka google ma inne tło niz reszta
7) zbyt dużo zewnetrznych pluginów
8) błedy w kodowaniu pl
9) nieczytelne podstrony
10) brak miniaturek w galerii
11) reklamy które zawsze denerwują
.....

to tylko tak na 1 rzut oka co bym zmienił
sticker
12) background z dupy i to jeszcze 40 kB waży olaboga exclamation.gif!
13) po kiego pasek googla ?
14) nieczytelna
15) kompletnie nic nie widać na stronie
16) najmij grafika
17) najmij webmastera bo robienie stron to niestety nie jest (poki -> moze sie coś zmieni) nie jest twoją najlepsza stroną sad.gif
nk4
No - to rozumiem smile.gif
Ad 1.)
Aktualny walidator XHTML zainstalowany jako wtyczka w FireFox-ie zgłasza 0 błędów i 18 warningów - wszystkie pochodzą nie z mojego kodu tylko z google, więc nic na to nie poradzę.
Ad 2.) Rzeczywiście podstrony mają inny szablon niż strona główna, ale wynika to ze specyfiki podstron - zależy mi tam na miejscu na ekranie, więc nie chcę powtarzać elementów, które są na stronie głównej
Ad 3.) Nie wiem o co chodzi - o tło strony? Jeśli tak - nawiązuje ono kolorystyką do tematyki serwisu, a poza tym można je wyłączyć w całym serwisie jednym kliknięciem na stronie głównej (prawy, dolny róg)
Ad 4.) Cenna uwaga. Zależało mi na miejscu, ale faktycznie marginesy by się przydały.
Ad 5.) Przyznam się szczerze - nie wiem jak zrobić, żeby sam obrazek się powiększał po najechaniu myszą, a reszta strony się nie przesuwała. Będę wdzięczny za hint.
Ad. 6.) Niestety nie mam możliwości dowolnie ustalać tła wyszukiwarki - o tym decyduje Google - mam do dyspozycji 3 kolory: biały, szary i czarny.
Ad 7.) No cóż, może faktycznie, ale są to pożyteczne rzeczy, poza Googlem - statystyki, licznik odwiedzin i księga gości to chyba standard...
Ad. 8) Używam <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2" /> - tak, jak radzą w kursach PHP.
Ad. 9.) O które podstrony chodzi?
Ad. 10.) Chodzi o to, że miniaturki są resizowane? Jeśli tak to zgoda - postaram się dorobić specjalne 'miniminiaturki'.
Ad. 11.) No cóż, life is brutal - chciałem przynajmniej zarobić na hosting...
Ad. 12.) Co do rozmiaru - zgoda - zmniejszyłem do 14KB. Co do koloru - rzecz gustu, moim zdaniem nawiązuje do tematyki, ale można je wyłączyć w całym serwisie jednym kliknięciem na stronie głównej (prawy, dolny róg)
Ad. 13.) Patrz Ad. 11.)
Ad. 14., 15., 16., 17.) 50 tysięcy odsłon miesięcznie i wpisy w Księdze Gości przeczą nieco tezie o całkowitej nieczytelności. Ale oczywiście każdy może mieć swoje zdanie i rozumiem, że komuś graficznie może się to kompletnie nie podobać. Ja też nie jestem zachwycony, ale moje zdolności graficzne są takie, jakie są, a serwis nie jest komercyjny i nie stać mnie na wynajęcie profesjonalnego grafika czy webmastera. Traktuję to raczej jako zabawę i sposób na uczenie się ciekawych technik związanych z www.

Dzięki za konkretne uwagi - wiele z nich postaram się uwzględnić w najbliższym czasie.
Pozdrawiam, Piotrek
Ludvik
Cytat
Aktualny walidator XHTML zainstalowany jako wtyczka w FireFox-ie zgłasza 0 błędów i 18 warningów - wszystkie pochodzą nie z mojego kodu tylko z google, więc nic na to nie poradzę.

Polecam zmienić walidator na ten. Błędy są ewidentne, a kod nie ma nic wspólnego semantycznie z XHTML... Podstawym celem pisania w xhtmlu jest tworzenie stron czytelnych i przenośnych. Tworzenie układu strony za pomocą tabel jest czymś co nie powinno mieć miejsca w kodzie, który chwali się doctype XHTML 1.1...

Jak dla mnie strona wygląda nieciekawie. Po kolei od lewego górnego rogu...

- Obrazki skrótów kompletnie nic nie mówią o tym, co się kryje pod nimi... Pierwszy wygląda jak mapa strony, trzeci jak jakaś strona z ograniczonym dostępem. Poza tym są tak małe, że pewnie nie zostaną zauważone. Osobiście musiałem czekać aż wyświetlą się podpowiedzi, żeby dowiedzieć się, o co chodzi.
- Migający napis nowość... I czym jest ta nowość?
- Rozjeżdżające kwiatki... Po pierwsze układ się sypie, a po drugie ten efekt trochę denerwuje użytkownika.
- Aktualności śmiesznych rozmiarów. W takim okienku można umieścić co najwyżej odnośnik do statystyk...
- W ogóle w pierwszym momencie człowiek nie zdaje sobie sprawy z tego, że po lewej stronie jest menu...
- Zdjęcie drzewa wklejone bez jakiejkolwiek obróbki sprawia niekorzystne wrażenie...
- Nazwa strony widoczna w zły sposób. Czcionka jest okropnie jaskrawa na nieregularnym tle.
- Menu #2 (spis treści)?
- Wyszukiwarka nie wygląda najlepiej...
- Licznik w złym miejscu - wygląda jakby stanowił jedną z ważniejszych treści na stronie.
- Z kolei forum zbyt mało widoczne. Wygląda na pierwszy rzut oka jak reklama dostawcy licznika.
- Co tam robią kopirajty? Ich miejsce jest w stopce, na samym dole strony. Nie powinny być widoczne za bardzo...
- Kontakt za nisko... Znów mała widoczność.
- Gdybyś nie napisał, że można zmienić tło, to nigdy bym tego nie zauważył...

Ogólniej:
- Dużo miejsca zmarnowane na stronie głównej.
- Układ nieprzejrzysty, trudno się połapać, co gdzie jest.
- Podstrony poza treścią nie mają związku z główną. Czuję się, jakby odesłano mnie na zupełnie inną stronę.
- Kompletnie nie podobają mi się kolory czcionek... Na prawdę najlepiej czyta się czarny tekst na jasnym tle...

Wierzę, że można nie radzić sobie z grafiką (widzę to po sobie...), ale liczy się przede wszystkim spójność strony. Nie trzeba tworzyć super grafiki, aby stronę przeglądało się z przyjemnością. Wystarczą ładne czcionki, odpowiednio dobrane kolor, przemyślany układ, brak zbędnych bajerów.

No i ten kod... Nie jest dobrze...

Cytat
Ad. 14., 15., 16., 17.) 50 tysięcy odsłon miesięcznie i wpisy w Księdze Gości przeczą nieco tezie o całkowitej nieczytelności.

Licznik mówi co innego... W księdze gości jest 40 wpisów, więc o niczym to dla mnie nie świadczy.

Cytat
Ad. 11.) No cóż, life is brutal - chciałem przynajmniej zarobić na hosting...

Hosting nie jest w dzisiejszych czasach taki okropnie drogi. Odmawiając sobie piwka raz w tygodniu można wykupić przyzwoity serwer...

Na Twoim miejscu, zastosowałbym się do uwag, które dostałeś od wszystkich, którzy raczyli wyrazić swoją opinię w tym temacie. Życzę powodzenia w dalszym utrzymaniu strony.
Speedy
Walidator, o którym tak często tu piszecie, to w tym przypadku pół biedy winksmiley.jpg.
Jeśli chodzi o aspekt wizualny, to ta strona po prostu jest wg mnie nieładna i nieestetyczna, a to najbardziej rzuca się w oczy. Stronę trzeba graficznie zrobić porządnie, a potem zawracać sobie głowę walidatorem.

Proponuję trochę ćwiczeń z grafiką oraz kodem xhtml i css, a także przeglądnięcie dopracowanych graficznie stron. Zawsze można podpatrzyć pewne koncepcje u osób, które znają się na projektowaniu witryn internetowych. Polecam tę galerię: http://cssmania.com/
starach
Kolorystykę dobrałeś tak że blink i marquee przy tym jest przyjemnym dodatkiem. tongue.gif
nk4
Dzięki za uwagi. Z ogromną większością z nich się zgadzam i postaram się nanieść odpowiednie poprawki (to, że wszędzie używam CSS i PHP pozwoli na szybkie modyfikowanie grafiki w całym serwisie).
Pozdrawiam, Piotrek
P.S. Żeby nie było, że się chwalę i kłamię: Liczba 50 tys. wejść dotyczy wszystkich podstron serwisu, których jest około 300, a wejścia w większości są z wyszukiwarek i prowadzą do podstron poszczególnych gatunków, rodzajów itp. Poza tym licznik został wyzerowany jakieś 1.5 miesiąca temu wraz z przeniesieniem strony na inny serwer.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.