Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mysql] Sortowanie - najpierw konkretne ID
Forum PHP.pl > Forum > PHP
pieto
Witam

czy jest sposob aby posortowac tablice najpier po konkretnym id a nastepnie np po nazwie ?

czyli na gore trafia jeden konkretny rekord, reszta po nazwie ?
deirathe
spróbuj stworzyć własną funkcje sortującą i użyć user_sort();
pieto
niestety za duzo przerobek mi z tego wyniknie, na samym mysql'u nie idzie ?
UDAT
Jeśli chodzi ci o wyciągnięcie rekordu o najmniejszym ID, a potem reszty według nazwy, to spróbuj czegoś takiego :
  1. SELECT * FROM tabela WHERE /*** Ograniczenie **/ ORDER BY id LIMIT 1
  2. UNION
  3. SELECT * FROM tabela WHERE ( /*** Ograniczenie **/ ) AND id!=( SELECT * FROM tabela WHERE /*** Ograniczenie **/ ORDER BY id LIMIT 1) ORDER BY name
pieto
Id wcale nie jest najmniejsze sad.gif

jest na zmiennej i wacha sie od 1 do konca
UDAT
To może ci chodzi o:
  1. .... ORDER BY id, name
pieto
raczej o ORDER BY id = 111, name

gdyby tak mozna bylo
Kicok
  1. ( SELECT * FROM tabela WHERE ( id = 4 ) )
  2. UNION
  3. ( SELECT * FROM tabela WHERE (id != 4) ORDER BY name ASC )

Zamiast 4 wstawiasz sobie swoje wybrane ID
pieto
no no...
Problem w tym ze mam bardziej skomplikowane zapytanie (w funkcji rekurencyjnej do budowania menu)

dałem tak, ale cos jest nie teges - wyrzuca NIC, czyli biala strone

1. <?php
  2. $categories_query = tep_db_query("select c.categories_id,c.art_producent , c.art , c.categories_status, cd.categories_name, cd.categories_htc_keywords_tag, c.paren
    t_id from "
     . TABLE_CATEGORIES . " c, " . TABLE_CATEGORIES_DESCRIPTION . " cd  where c.categories_id = 102 UNION  select c.categories_id,c.art_producent , c.art , c.categories_status, cd.categories_name, cd.categories_htc_keywords_tag, c.paren
    t_id from "
     . TABLE_CATEGORIES . " c, " . TABLE_CATEGORIES_DESCRIPTION . " cd where c.parent_id = " . (int)$value . " and c.categories_status>0 and c.categories_id = cd.categories_id and cd.language_id='" . (int)$languages_id ."' order by c.sort_order, cd.categories_name");
  3. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.