Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Netia / Tele2
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
LonelyKnight
Posiada ktoś internet, w którejś z tych firm? Oferta wydaje się dość ciekawa i wychodzi taniej niż w TPSA. Lecą oczywiście po łączach telekomunikacji ale nie wymagają wyższego abonamentu tak jak w przypadku Neostrady. Wystarczy 28 zł za łącze dla TPSA + koszt internetu z Netii / Tele2 tylko nie mam pojęcia jak jest z jakością tego internetu...

Netia
Tele 2
Jabol
Najbardziej mnie interesuje co to znaczy do Xkb/s. Ktoś ma jakieś doświadczenia?
sztosz
Nie wiem jak jest też z rzeczywistym transferem. Ja mam neo 1 Mbit/s (w sumie to 1.3), bez problemu wyciągam te 120 KB/s.

Ceny też nie są takie rewelacyjne. Bo 15 zł, to tylko przez pierwsze 3 miesiące, jeżeli umowę podpiszesz na 36 miesięcy.

Dowiedz się też jak z infolinią. Kiedy mam problem, to dzwonię, chwilka mija (1-3h) i sprawa załatwiona. Ale tu akurat zauważam tendencję rosnącą w jakości świadczonych usług przez TP.

Sądzę że sprawą prioretytową jest abyś dowiedział się jakie są rzeczywiste transfery.

@Jabol: A gdzie wyczytałeś te Xkb/s? Chyba że chodzi o zwrot "do Xkb/s". Jeśli tak, to to akurat jest standardowy zapis w umowie, przynajmniej w polsce. Nikt ci nie zagwarantuje że zawsze będzie transfer Xkb/s bo to zależy od tego skąd ciągniesz, czy z "szybkiego serwera" Pentagonu, czy od kumpla z domu na Sri Lance.
LonelyKnight
W przypadku tele2 i umowy na 36 miesięcy koszt to 15 zł przez pierwsze 6 miesięcy, a później 55 zł/miesiąc. Średnio wyjdzie około 70 zł na miesiąc przez cały okres łącznie z abonamentem TPSA. W porównaniu do 120 zł, które płacę za Neo to wygląda to dość dobrze. Problem jedynie w tym czy stabilnie to chodzi i jaki jest rzeczywisty transfer, choć myślę, że jest podobnie jak w przypadku TPSA, bo pewnie większość infrastruktury telekomunikacyjnej to własność TP smile.gif
Jabol
Cytat(sztosz @ 30.06.2007, 15:31:41 ) *
@Jabol: A gdzie wyczytałeś te Xkb/s? Chyba że chodzi o zwrot "do Xkb/s". Jeśli tak, to to akurat jest standardowy zapis w umowie, przynajmniej w polsce. Nikt ci nie zagwarantuje że zawsze będzie transfer Xkb/s bo to zależy od tego skąd ciągniesz, czy z "szybkiego serwera" Pentagonu, czy od kumpla z domu na Sri Lance.

Czyli co, mogę ufać, że mnie tutaj nie zrobią w babuko?
sztosz
Raczej nie. Ja z neostradą nigdy nie miałem problemów. Ale jak to wygląda w praktyce u tamtych operatorów, to dowiesz się od klientów. JA do tej pory z takim robieniem w bambuko spotkałem się tylko w sieciach osiedlowych tworzonych przez zwykłych oszustów żerujących na ludzkiej nieświadomości.
domis86
Jeśli chodzi o Kraków to Aster rządzi - 2 je*ane megabity za 70 zeta biggrin.gif (a w nocy 4)
gam3r
A jeszcze jeśli chodzi o łącza(modemy) Netii/TPSA/Tele2 to czy są problemy z instalacją i konfiguracją pod linuchem? bo też coś kiedyś o tym słyszałem od kumpli..
noreczka
No ja mam akurat Internet z kablowki, i mam wrażenie że przy tych wszystkich rewolucyjnych ofertach ja przepłacam. Płacę 50 zlotych za samego neta plus oczywiście rozszerzony pakiet telewizyjny, bo bez niego neta nie będę miała. możliwe że przejdę do ktoregoś z operatorów telekomunikacyjnych, własnie Netia lub TELE2, te ich najnowsze oferty wydają się naprawdę godne zastanowienia.
Cysiaczek
@sztosz - jak Ty liczysz, że Ci 1.3 wychodzi? laugh.gif
1 mb/s = 1024 kb/s
1024/8=128 KB/s

legenda:
mb - megabit
kb - kilobit
KB = kilobajt
tiraeth
@Cysiaczek: Neo zawyrza prędkość połączenia z dostawcą. Ja też mam 1Mbps a wyświetla 1,3 :-)

Wracając do tematu, to ja korzystam z usług TPSA i jestem zadowolony, a skoro Netia i Tele2 "jadą" po linii TP, to spokojnie wybierz sobie ofertę, która "bezpieczniejszy" regulamin i jaki modem Ci dostarczają (swoją drogą, mógłbyś się potem zaopatrzyć w router - ja tak zrobiłem i już nie dotknę tego śmiesznego modemiku od TP).
LonelyKnight
Cytat(tiraeth @ 6.08.2007, 13:34:13 ) *
@Cysiaczek: Neo zawyrza prędkość połączenia z dostawcą. Ja też mam 1Mbps a wyświetla 1,3 :-)

...dlatego, że TPSA w umowie daje 1MB ale na łączu ustawione jest więcej, w przypadku 1 MB jest właśnie 1,3. Przy 512 kb dają coś około 640...
sztosz
Tak jest zawsze z łączami asynchnicznymi. Nie wiem czemu, ale żeby efektywnie ciągnąć 1 Mbit, to musi być rzeczywisty transfer większy, jakieś chore narzuty nie wiem czego :/ jakieśramki kontrolne modem może śle, albo jeszcze coś innego.
noreczka
To może doradzicie co wybrać?? Ja sie gubię w tym wszystkim.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.