Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [www] tommy4 studio || EDIT: v2.mode[ON]
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
tommy4
Oceniajcie raczej wygląd/skrypty aniżeli treść, bo jej jest mało. smile.gif

http://tommy4.gtacartel.pl

I wiem, że z funkcji updateContent i updatePContent mogłem zrobić jedną, ale ciii, może kiedyś to zmienię. tongue.gif

Strona wymaga nowszych przeglądarek, ze względu na użyty AJAX. Może nie działać na przeglądarkach z niektórymi pluginami.
NoiseMc
Wszystko ladnie dziala ale ... tak sie nie robi stron.
Po pierwsze zero pozycjonowania, po drugie zapomnij ze ktos wysle linka z podstrona koledze, po trzecie zapomnij ze jakas podstrona bedzie mogla zostac dodana do zakladek.
skowron-line
@NoiseMc
no to wlasnie sa minusy stosowania Ajax-a w projektach
od siebie dodam jeszcze odswiezanie
tommy4
lol, jakoś nikt nie ustalił standardów robienia stron.

Ad. 1 Co masz na myśli mówiąc 0 pozycjonowania.
Ad. 2 Nad tym pracuję, wystarczy tylko zmienić stronę startową pobieraną z $_GET, będzie ikonka na dole pozwalająca skopiować adres.
Ad. 3 Patrz wyżej.

BTW. Dodałem do galerii dwa obrazki.
Speedy
Cytat(tommy4)
Ad. 1 Co masz na myśli mówiąc 0 pozycjonowania.

Domyślam się, iż chodzi o to, że żadna wyszukiwarka nie chwyci Twoich ajaksowych podstron. Tę technologię należy używać z rozwagą, a nie pchać ją gdzie popadnie.

Wizualnie: strona taka sobie.

ps. Na początku strona dość długo mi się ładowała, a internetu wolnego nie mam...
tommy4
Doskonale to rozumiem i wiedziałem o tym tworząc stronę na AJAXie. Nie potrzebuję wysokich pozycji w googlach, po prostu strona jest po to, by być. A ładuje się długo przez serwer.
stoprocent
  1. <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.1//EN"
  2. "http://www.w3.org/TR/xhtml11/DTD/xhtml11.dtd">
  3. <head>
  4. <title>&laquo; tommy4 studio &raquo;</title>
  5. <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2" />
  6. <meta name="description" content="Projektowanie witryn internetowych. Tworzenie gier." />
  7. <meta name="keywords" content="tommy4,studio,Tomasz,Kłapsia,projektowanie,witryn,tworzenie,gier" />
  8. <meta name="robots" content="index, follow" />
  9. <meta name="author" content="Tomasz 'tommy4' Kłapsia" />
  10.  
  11. <meta name="copyright" content="Copyright (c) 2007. All rights reserved!" />
  12. <link rel="shortcut icon" href="images/icon.gif" type="image/x-icon" />
  13. <link rel="stylesheet" href="theme.css" type="text/css" />
  14. <script type="text/javascript" src="scripts/scripts.js"></script>
  15. </head>
  16. <body>
  17. <div id="site">
  18. <div id="loadingborder">
  19.  
  20. <div id="loadingbar">
  21. &nbsp;
  22. </div>
  23. </div>
  24. </div>
  25. <script src="http://www.google-analytics.com/urchin.js" type="text/javascript"></script>
  26. <script type="text/javascript">
  27. _uacct = "UA-1987191-5";
  28. urchinTracker();
  29. </script>
  30. </body>
  31.  
  32. </html>

To Jest twoja strona dla google.
Jesli chcesz zarobic robiac strony to przez wyszukiwanie nikt napewno Cie nie znajdzie winksmiley.jpg
freesbe
Cytat("tommy4")
strona jest po to, by być

a to sie nie nazywa przypadkiem "zaśmiecanie internetu" questionmark.gif
tommy4
To ja będę szukał zatrudnienia, a nie ono mnie.

freesbe - n/c.
stoprocent
Bronisz zlego rozwiazania. Nawigacja calej strony za pomoca ajaxu jest Zla.
Chyba ze to jakis CMS albo system z ograniczonym dostepem.
Kildyt
Jak dla mnie spoko stronka. Widać, ze się napracowałeś. Jest na prawdę na bardzo wysokim poziomie! Nie wiem dlaczego niektórzy czepiają się o zastosowanie ajax'a na całej stronie. Może autor nie chce aby jego strona była w pierwszej dziesiątce na google?
Hmm, nie znam się wo gule na ajax'ie ale być może takie rozwiązanie zadowoli wybrednych (chociaż troszkę?) użytkowników:
podzielić skrypt ajax na strony html (np. osobna strona html do technologie, teksty itp.) a w tych stronach kod ajax'a przeznaczony tylko do tej strony. Co wy na to?

Poszukaj lepszego serwera, bo pierwsze ładowanie jest zabójcze. Sam chciałem zamykać już zakładkę.

Te tło jest naprawdę bardzo ładne. Utrzymuję stronę w klimacie. Stronę przesunąłbym bardziej w dół, bo po pierwsze zasłania bardzo ładne tło, a po drugie kiepsko się patrzy tak do góry. ^^

Jak dla mnie tytuły newsów zbyt duże. Nie dawaj linku do admina. Nie znoszę czegoś takiego. biggrin.gif Dajesz tylko pretekst crackerowi/hakerowi do włamania się, no i co to obchodzi zwykłego usera...

Pozdrawiam!
freesbe
Cytat(Kildyt @ 2.07.2007, 16:45:24 ) *
crackerowi/hakerowi

blinksmiley.gif hmm... aż mnie zatkało twoje nazewnictwo winksmiley.jpg
Nie sztuka jest zabezpieczać przez ukrycie tongue.gif Prawie jak Gates tongue.gif
LonelyKnight
Cytat(freesbe @ 2.07.2007, 19:35:09 ) *
Nie sztuka jest zabezpieczać przez ukrycie tongue.gif Prawie jak Gates tongue.gif

Mylisz się. To się nawet ładnie po "zagramanicznemu" nazywa - 'security through obscurity' i jest kolejną dobrą formą zabezpieczenia. Ukrywając katalogi lub zmieniając ich standardowe nazwy ("admin", "cms" etc.) wymuszasz (jeśli nie można zrobić tego w inny sposóB) brute force po http w poszukiwaniu katalogów co łatwo wykryć i zareagować, a nawet zaimplementować proste zabezpieczenie, które będzie blokowało taki ruch.

Strona mi się za bardzo nie podoba ze względu na to, o czym wspominali koledzy - szczególnie ten Ajax...
freesbe
@LonelyKnight
Jednakże nie możesz zaprzeczyć, że to jest ostatnia deska ratunku winksmiley.jpg
LonelyKnight
Jasne. To jest raczej utrudnienie niż "zabezpieczenie" jednak każda metoda utrudniająca przeprowadzenie skutecznego ataku lub dająca możliwość wcześniejszego wykrycia intruza zasługuje na to aby ją zastosować, z drugiej strony stosowanie wyłącznie takich form zabezpieczeń jest szczytem niekompetencji.

// literówka
tommy4
Cytat
Jak dla mnie tytuły newsów zbyt duże. Nie dawaj linku do admina. Nie znoszę czegoś takiego. biggrin.gif Dajesz tylko pretekst crackerowi/hakerowi do włamania się, no i co to obchodzi zwykłego usera...

Wiesz ile zajmie mu odnalezienie loginu i hasła? smile.gif

Może po prostu zrobię splasha z wyborem: low i hi version. Co wy na to?
Zajec
Strona tragiczna w nawigowaniu. Przez AJAX nie mogę otwierać sobie linków w dowolnej karcie, nie mogę zapisać adresu podstrony, a w Konquerorze jeszcze jest jakiś kłopot z kodowaniem i polskich znaczków nie widać.

Semantyka też nie idealna:
  • menu to link za linkiem zamiast listy
  • zamiast akapitów stosowanie <BR><BR>
  • również w "Oferta" brak listy
  • w formularzu logowania stosujesz przestarzały <CENTER>, zapominasz o znacznikach <LABEL> które ułatwiają focusowanie pól oraz opisują je
  • w "Technologie" nie stosujesz znaczników hx dla nagłówków
  • wszędzie sporo stylów wrzuconych inline.

Na koniec widzę jeszcze stosowanie
Kod
onclick="this.blur();"
które nie pozwala na nawigację za pomocą klawiatury.
tommy4
A gdy masz stronę we Flashu, to możesz dodać do zakładek podstronę? Nie sądzę. Traktuję AJAXa jako zamiennik Flasha, ale skoro nikomu (prócz 1) się nie podoba, to ok, nikomu się nie podoba - nie taki był mój cel - zmienię. Jak uruchomię v2, to powiadomię. Nie lubię list, także rzadko ich używam.
yaro
Głupio wygląda to przewijanie. Mogłeś to inaczej rozwiązać.
Dobrze że piszesz AJAX dużymi literami, bo jest to akronim i takie są zasady pisania, ale AJAX nie jest technologią, ani żadnym językiem programowania, jest zbiorem technoligii.

Ten admin rzeczywiście nie pasuje jakoś.

I co oznacza: Wystarczająca znajomość języka Action Script (oraz samego programu Adobe Flash).
Wystarczająca do czego? Wystarczająca Tobie? Wystarczająca mnie?

Co do użycia AJAX'a już nie będę powtarzał że google nie znajdzie, ale mogą być problemy pod róznymi przeglądarkami.

Podsumowując, strona mało ciekawa, zbyt szablonowa.
Więcej fantazji użyj, tylko nie przesadź tongue.gif
NoiseMc
Cytat
Nie lubię list, także rzadko ich używam.

Tutaj nie chodzi o to co Ty lubisz tylko co jest zgodne ze standardami smile.gif
tommy4
Wiem co to jest AJAX. >< Może miałem zrobić buttona "Technologie, ich zbiór oraz wykorzystanie". Tak?
ano
Jak dla mnie to ta strona jest zbyt podobna do http://vgroup.pl/ i jeszcze nadodatek o wiele gorzej wykonana. Niepotrzebny ajax, strona czasami się wogóle nie ładuje (np. po odświeżeniu). Oprawa graficzna też pozostawia wiele do życzenia (bardzo wiele...)

Pozdrawiam, Antoni
stoprocent
Ja sie tak zastanawiam... czytam odpowiedzi autora i jakos nie rozumiem czemu ze wszytkich sil broni swoich racji ktore sa bledne.
Rozumiem ze strona ma byc twoja wizytowka ?
Ale jesli nie zalezy Ci na wyokiej pozycji w google etc. to moze wystarcza Ci dac adres przyszlemu pracodawcy. Tak ?
Jesli tak to bardziej go zniechecisz.
Umiejetnosc wykorzystania funkcji download w advAJAX'ie i submit nie swiadczy o zaawansowaniu.

* Wnioskuje ze uzywasz "Technologi advAJAX", bylo to gdzies napisane u Ciebie na stronie ale usunales.

Jesli pracodawca zobaczy twoja strone (szczegolnie w tych czasach)
Pierwsze rzeczy na ktore zwroci uwage to dostepnosc, standarty, moze web 2 zerowosc (to juz zalezy od gustow).
Zadnej z tych rzeczy twoja strona nie ma.
Moze moja wypowiedz troche atakuje Cie ale nie mam tego na mysli.
Chodzi mi oto ze jesli ktos daje tu strone do oceny i dostaje w tylek troche to powinien to brac do siebie a nie bronic sie nogami i rekami.

Jeszcze jeden maly detal. Twoj loader ma inny kolor minimalnie niz tlo strony podczas pierwszego ladowania.

Skorzystaj z http://www.ajaxload.info/ tam mozesz sobie wszytko dokladnie ustawic (kolory mam na mysli).
tommy4
Cytat
Ja sie tak zastanawiam... czytam odpowiedzi autora i jakos nie rozumiem czemu ze wszytkich sil broni swoich racji ktore sa bledne.
Rozumiem ze strona ma byc twoja wizytowka ?

Nie bronię, szukam kompromisu.

Cytat
Ale jesli nie zalezy Ci na wyokiej pozycji w google etc. to moze wystarcza Ci dac adres przyszlemu pracodawcy. Tak ?
Jesli tak to bardziej go zniechecisz.

Nawet jak cała treść będzie widoczna, będę na szarym końcu. smile.gif

Cytat
Umiejetnosc wykorzystania funkcji download w advAJAX'ie i submit nie swiadczy o zaawansowaniu.

* Wnioskuje ze uzywasz "Technologi advAJAX", bylo to gdzies napisane u Ciebie na stronie ale usunales.

Nigdy czegoś takiego nie pisałem i nigdy nie używałem advAJAX, i nadal nie używam.

Cytat
Jesli pracodawca zobaczy twoja strone (szczegolnie w tych czasach)
Pierwsze rzeczy na ktore zwroci uwage to dostepnosc, standarty, moze web 2 zerowosc (to juz zalezy od gustow).

Owszem.
Cytat
Zadnej z tych rzeczy twoja strona nie ma.

Masz racje, nie ma standarTów. Wiesz chociaż, co to web 2.0?

Cytat
Jeszcze jeden maly detal. Twoj loader ma inny kolor minimalnie niz tlo strony podczas pierwszego ladowania.

Wiem.

Napisałem wyżej, że prawdpodobnie zmienię całkiem stronę. I pewnie tak będzie. A ty mi nagle wyjeżdżasz o bronieniu swoich racji.
stoprocent
Cytat
Wiesz chociaż, co to web 2.0?

Nie pisze rzeczy o ktorych nie mam pojecia, a jesli ty nie rozumiesz oco mi chodzi, to mozliwe ze masz braki w tym temacie.
Cytat
Masz racje, nie ma standartów.

Ani dostepnosci
NoiseMc
Cytat
Wiesz chociaż, co to web 2.0?

To ze strona korzysta z AJAX to nie znaczy wcale ze jest juz Web 2.0, termin ten oznacza serwisy tworzone przez spolecznosc a AJAX znajduje sie tam dlatego zeby bylo wygodniej i latwiej dodawac/zmieniac tresc. Dla przykladu YouTube czy Fotka.pl sa napakowane AJAX-em ale wykorzystuja go do takich rzeczy jak dodawanie komentarzy, ocenianie profili/filmow rzeczy ktore nie musza a nawet nie powinny powodowac przeladowania strony ale kazdy film znajduje sie na innej podstronie zeby mozna bylo otworzyc sobie go w nowej zakladce albo wyslac do znajomych. Tak samo profile na fotce, kazdy profil ma swoj adres tak zeby mozna bylo na przyklad wyslac kolesiowi linka do fajnej laski na GG.
W Twoim przypadku jezeli bede chcial pokazac komus podstrone Portfolio napisze na GG: "Wejdz na ta strone -> kliknij Portfolio -> kliknij tu i jeszcze tam i zobaczysz", a moglbym tylko wyslac linka i sprawa bylaby zalatwiona ... rozumiesz teraz ?
tommy4
k***, ja wszystko rozumiem. Nigdzie nie napisałem, że Web 2.0 to sam AJAX jest i nigdzie nie napisałem, że moje studio można tak nazwać!

nasto, widać nie rozumiesz ironii.

Portfolio idzie do zmiany więc się uspokójcie, wznowię temat jak będzie v2.
mike
Cytat(tommy4 @ 3.07.2007, 19:27:45 ) *
k***, (...)
(...) się uspokójcie, (...)
Ja radze Tobie, żeby się uspokoił.

Następnym razem za wulgaryzmy dostaniesz ostrzeżenie i moderację postów na kilka dni.

Ochłoń.
tommy4
to było ocenzurowane klnięcie. oO Takie dla podkreślenia tekstu.

Wracając do tematu:

Zmieniłem trochę portfolio: http://tommy4.gtacartel.pl

Oceniajcie ponownie raczej kod/wygląd aniżeli treść.

Dużo stylów in-line jest w artykułach, gdzie występuje kolorowanie składni. Zrobiłem tak, ponieważ składnie mam kolorowaną przez prega i highlight_string, a że ta ostatnia generuje znaczniki typu <FONT COLOR="#rrggbb">, to kolejnym pregiem zmieniłem to na <span style... dzięki czemu bez problemu waliduje się na w3c.
skowron-line
Cytat
Oceniajcie ponownie raczej kod/wygląd aniżeli treść.

kod
Kod
<br />
Dajcie mi chwilę na wypicie...<br />
<br />

troche inaczej to sie robi

ta wersja jest tak jak i pierwsza raczej cienka szara, nieciekawa
tommy4
używałem nl2br. o_O

Laya zawsze można zmienić, ważne, że już nie ma narzekania na AJAX i google. smile.gif Jeszcze RSSy jutro dodam.

Strona nie ma być ciekawa, to tylko trochę rozbudowane portfolio.
Speedy
Cytat(tommy4)
Strona nie ma być ciekawa

To jaka? tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.