cornholio666
20.07.2007, 15:09:25
Witam,
widziałem kilka CRM'ów i wszystkie były napisane w C++, JAVIE...
Czy warto taki system napisać w PHP ? Jakie są minusy pisania czegoś takiego w PHP a jakie plusy ?
sztosz
20.07.2007, 15:49:24
http://www.freedownloadscenter.com/Best/free-php-crm.html może ściągnij coś popatrz jak to w PHP wygląda.
Moim zdaniem plusem wielkim jest to że masz interfejs przez www (chociaż to że coś jest w C++ napisane nie znaczy że nie może mieć frontenda przez www)
athabus
20.07.2007, 16:18:22
Crm w php jak najbardziej ma sens. Plusy są takie jak przy wszystkich aplikacjach webowych - czyli brak instalacji u klienta, łatwość udostępnienia systemu na zewnątrz, łatwo można to jakoś połączyć ze stroną itp itd. Dodatkowy plus to to, że w małych firmach nie trzeba utrzymywać serwera - wystarczy dobry, zaufany hosting, więc odpadają koszty zakupu serwera i oprogramowania oraz nadzorowania tego.
No i o czym na pewno warto pamiętać, to to że jest to idealne pole do wykorzystania ajax, dzięki czemu taki crm nie będzie miał typowych wad aplikacji webowej.
Sam pomysł jednak nie jest chyba zbyt "świerzy" - jest już sporo tego typu rozwiązań - szczególnie małe firmy specjalizują się we wdrażaniu tego typu własnych rCRM'ow- brat mojej koleżanki robi to już od ładnych kilku lat, gdy zaczynał to była to nowość na rynku i całkiem dobrze mu szło - jak jest teraz nie wiem.