Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [framework] Ajaksowy framework dla PHP 5
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
stronger
Witam wszystkich,

Od ponad roku rozwijam projekt Tigermouse. Jest to nowoczesny framework dla Ajaksowych aplikacji www z mocnym wpsarciem dla logiki biznesowej po stronie serwera. Nie jest to szkielet do ogólnego zastosowania, a raczej do aplikacji, które swoim wyglądem przypominają programy grubego klienta (wszelkiego rodzaju katalogi, systemy ewidencjonujące, CRMy, systemy document/work flow).

Szkielet natywnie obsługuje wszystkie akcje poprzez wywołania asynchroniczne. Realizacja akcji i callbacków Ajaksowych jest inna niż we wszystkich znanych mi frameworkach - w Tigermouse to serwer decyduje jaki callback ma być wykorzystany (w trakcie obsługi żądania w kontrolerze), więc nie musisz podawać callbacka zanim wykonasz akcję.
Ponadto szkielet oferuje mocną implementacją ActiveRecord ze wsparciem dla dowolnej biblioteki dostępu do bazy danych (dostarczone domyślnie PDO i PEAR), różne dialekty języka SQL oraz wsparcie dla wielu połączeń z DB jednocześnie.
Implementacja ACL-i na podstawie ról oraz wsparcie dla języków narodowych zaimplementowane są jako filtry wejścia-wyjścia. Podobnie realizowany jest podsystem logowania i profilowania oraz strażnik HTML dla elementów o zduplikowanych atrybutach id.
Widoki posiadają obsługę podobną do tej znanej z bibliotek Qt, GTK# czy SWT. Podobnie zaimplementowano model zdarzeń: listenery i adaptery akcji. Istnieje również wstępne wsparcie dla efektów specjalnych. Wszystko to realizowane po stronie serwera.

Zainteresowanym polecam odwiedziny strony projektu:
tigermouse.epsi.pl
Znajduje się tam opis, nieco dokumentacji, diagramy UML, przykładowy kod oraz screencasty. (Na stronie nie działa zakładanie konta, więc proszę tego nie robić)

Projekt hostowany jest na Sourceforge, gdzie znajduje się jego repozytorium SVN:
http://sourceforge.net/projects/tigermouse

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi, a także chętnie odpowiem na pytania. Jeszcze raz na koniec: to nie jest framework ogólnego przeznaczenia - zwykłe strony WWW, blogi, sondy, portale lepiej pisać w czymś innym.

Pozdrawiam,
Michał Słaby
pawel_k
ja już Ciebie na jednym z blogów pochwaliłem smile.gif i mimo że raczej nie porzucę symfony to patrząc na screencasty sposób programowania wygląda na niezwykle ciekawy smile.gif życzę powodzenia smile.gif
stronger
Dzięki serdeczne, ale chodziło mi raczej o rzeczową krytykę biggrin.gif
Nie no, tak serio to będę zadowolony jeśli ktoś z szanownych recenzentów wykryje jakieś trudne kwestie lub słabe punkty.
Turgon
Cóż dokumentacja wydaje mi się nieco uboga tzn. brak tutoriali i artykułów w stylu how to make sth. Zabawne jest to, że strona ma wersję Polską, która jest angielska, tylko niektóre przyciski zmieniają się na polskie.
Żeby więcej powiedzieć, musiałbym zagłębić się w frameworka, ale niestety na to czasu nie mam.
jekyl
Pozdrowienia z BetaSoftu biggrin.gif od Tomka, nie wiem czy jeszcze pamietasz winksmiley.jpg Jacek, Marcin i Ja winksmiley.jpg hehe ales wyskoczył z tym ... podoba mi się pomysł z callbackami o którym decyduje serwer dobry pomysł nieco inny niż zaimplementowany w eDokach winksmiley.jpg pozdrawiam winksmiley.jpg

PS. Ciekawe , ciekawe rzeczy tam widze winksmiley.jpg
stronger
Siema Tomasz, kopę lat! Serdeczne pozdrowienia z deszczowej krainy :-)
Zabawne, że Jacek nie wyraził zainteresowania projektem ani pomysłem na callbacki, a pokazywałem go na dłuuugo przed odejściem. Nie wie co stracił :-D

Jeszcze raz pozdrawiam,
również resztę teamu.
Michał
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.