Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Tworzenie stron internetowych ...
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
harek
Witam,

Zająłem się tworzeniem storn internetowych i mam kilka pytań jednak nie na temat stron tylko usług z nimi związanych ...

Jak wiadomo ludzie najczęściej składający ofertę chcą być obsłużeni kompleksowo tj. strona + hosting + domena

i moje pytania są związane z domenami, czy mogę wykupić domenę dla mojego klienta ( i na kogo ją rejestrować , na siebie czy na klienta )?

Cena domeny w nazwa.pl ( .pl ) wynosi w promocji 9,90 zł / 1 rok , później ta opłata jest większa ? tj. te 29,90 zł ?

Zaś z hostingiem myślę że najkorzystniej jest , do ceny strony wliczać jakąś tam opłatę za ten serwer ( nie całą ale jakąś część ) i umieszczać ja na własnym serwerze.

Ja wy postępujecie w takich przypadkach ?
shpyo
Cytat(harek @ 23.07.2007, 14:05:24 ) *
Cena domeny w nazwa.pl ( .pl ) wynosi w promocji 9,90 zł / 1 rok , później ta opłata jest większa ? tj. te 29,90 zł ?

Czytasz regulaminy?
Kolejna opłata za domenę .pl to wydatek rzędu 100zł + VAT (zależne od rejestratorów, ale na ogół jest to coś około tego).
tiraeth
Cytat
Ja wy postępujecie w takich przypadkach ?

Mówię klientowi, żeby kupił sam domenę, podał mi dane do panelu, na czas wykonywania pracy, a potem je zmienił.

Raz mi się zdarzyło, że brałem dane teleadresowe klienta i "za niego" wykupywałem domenę, on dokonywał przelewu.

Tak samo z serwerem...
TomASS
Co prawda nie robię stricte stron, ale systemy oparte o www, więc coś odpowiem jak to jest w moim przypadku:

Cytat
Jak wiadomo ludzie najczęściej składający ofertę chcą być obsłużeni kompleksowo tj. strona + hosting + domena

Ja wolę jak sobie sami zadbają o serwer - dlaczego jak ktoś jest nieudacznikiem adminowym, mam ponosić za to konsekwencja - ja się po prostu na tym nie znam. (ktoś kto śledzi forum wie o czym mówie)

Cytat
i moje pytania są związane z domenami, czy mogę wykupić domenę dla mojego klienta ( i na kogo ją rejestrować , na siebie czy na klienta )?

Wykupienie domeny za klienta to czas max 15min, jak chce to czemu nie?

Cytat

Zależy chyba gdzie.

Cytat
Zaś z hostingiem myślę że najkorzystniej jest , do ceny strony wliczać jakąś tam opłatę za ten serwer ( nie całą ale jakąś część ) i umieszczać ja na własnym serwerze.

Ja tam wole kilku systemów nie umieszczać na jednym serwerze.
SHiP
A nie lepiej zamowić duży serwer i postawić kilka stron i od każdego klienta brać opłaty coroczne? Nie dość, że zwróci się opłata za serwer to dodatkowo zarabiamy każdego roku kilka zł. Ponadto wygoda - nie trzeba znać x haseł do każdego konta. Oczywiście każdy klient dostaje dane subkonta ftp. Imho to najbardziej opłacalne rozwiązanie...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.