Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ładne urle a dane z bazy
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Ziels
Witam!

Napisałem sobie router który pozwala na adresy typu http://strona.pl/teksty/wykonawca/album/piosenka/ (przykład użycia), zastanawiam się teraz jak rozwiązać kwestię znaków specjalnych albo chociażby polskich ogonków? Jeśli z bazy danych dane wyciągane by były po nazwie, to tą nazwa może być przecież "gżegżółka", więc albo w adresie będą krzaki, albo tą nazwę sprowadzimy do postaci "gzegzolka" gdzie wtedy nie będzie można po niej szukać w bazie.

Ktoś ma pomysł na to jak tą kwestię rozwiązać? Myślałem żeby w bazie danych w odpowiednich tabelach umieścić jakies pole typu url_value które zawierało by nazwę sprowadzoną do postaci bezkrzakowej - można to zrobić jakoś inaczej i lepiej?
saladdin
A moze urlencode albo rawurlencode po prostu?
Ziels
Cytat(saladdin @ 29.07.2007, 09:39:09 ) *
A moze urlencode albo rawurlencode po prostu?

urlencode(gżegżółka) = g%C5%BCeg%C5%BC%C3%B3%C5%82ka
rawurlencode(gżegżółka) = g%C5%BCeg%C5%BC%C3%B3%C5%82ka

Niezbyt to mówi użytkownikowi co się na danej stronie znajduje, prawda? winksmiley.jpg Takie linki są po to żeby można było na pierwszy rzut oka zobaczyć co jest na stronie (A że google bardziej je lubi to inna sprawa)
kosmowariat
wg mnie najlepiej zamienic polskie znaki na znaki bez ogonków a znaki specjalne albo usunąć albo zamienić na np -. zobacz jak to jest rozwiązane np w wordpressie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.