fortunata_fofa
1.08.2007, 17:23:38
Wczoraj po raz kolejny nie miałam w domu neta. Powód? kolejna awaria w firmie, od której mam internet. Biorę go od firmy, która dostarcza u mnie na osiedlu kablówkę. Zaczynam się zastanawiać czy dobrze wybrałam. A wy z czyich usług korzystacie?
Cysiaczek
2.08.2007, 04:52:39
Ja mam w Multimedii - na jakość raczej nie narzekam - problemy są tylko, gdy natura się solidnie buntuje. Z punktu widzenia kosztów, na pewno nie jest to najtańsza firma. Przez ostatni rok, tylko dwa razy nie było netu przez kilkadziesiąt minut.
Pozdrawiam.
singles
2.08.2007, 07:32:08
Kablowka, zero zastrzezen (pada raz na miesiac moze na godzine, najcześciej DNSy) , IMO najlepsza metoda dostepu do mieszkania/domu - jeśli oczywiście jest taka możliwość.
Kablówka... Ja mam (miałem) z UPC i nawet przyszedł z serwisu bo im się jakoś połączenia nie zgadzała

Teraz przeprowadziłem sie, do malutkiego miasteczka gdzie nie ma konkurencji i jest tylko 1 firma. Powiem wam, że czasami jest źle, albo nie działa wcale, albo baardzo wolno.
Huh no ja mam niestety neostradę. Działa w miare stabilnie(narazie tylko raz(1 dzien) nie mialem internetu - burza, zniszczone słupy i okablonawanie gdzies niedaleko) ale drogo jak 150. Ostatnio doszli nowi operatorzy u mnie w miasteczku wiec czekam tylko na koniec umowy i zmieniam na Netie/Tele2.
Ludvik
2.08.2007, 15:27:40
Ja też mam neostradę w domu - wszystko w porządku, nawet ostatnio nie rozłącza, spokojnie idzie osiągnąć ten 1mbps... Ale tak jak mówił SHiP - drogooo... Poza tym, to wiocha - kompletnie nic tu nie ma... Net z UPC też działa w porządku (w tej chwili używam), a jest dużo taniej... Sam będę miał problem wyboru neta w najbliższej przyszłości...
dzobert
2.08.2007, 20:33:35
Ja mam neostradę, jako że konkurencji prawie w ogóle nie ma. Wprawdzie jest sferia, lecz do niej nie mam zaufania. Neostrada nie jest droga jeśli się tylko weźmie umowę na długi okres. Oczywiście zdarza się, że internet pada, lecz najbardziej denerwujące jest chwilowe rozłączanie w celu przydzielenia nowego ip. Doprowadza mnie to do pasji podczas grania.
Sedziwoj
3.08.2007, 08:28:53
@dzobert, te rozłączenia są około 1 w nocy i tylko raz dziennie, jak występuje częściej to znaczy że masz coś nie tak.
@Ludvik, mam podobną sytuację, u rodziców na wsi Neo, bo nic innego nie ma, w mieście UPC, ale ostatnio Chello mnie wkurzyło, wracam z pracy, siadam przed komputerem a tu figa nie ma neta... co się okazało (z domysłów) że coś chłopaki robili, bo po godzinie, gdzieś tak, zaczął się pojawiać na chwilę internet, po kolejnej już był. Zdarzyło się że pad im DNS ja ich o tym informuję (bo drugi dzień na pewne strony tylko po IP mogłem wejść, a u znajomych bez problemu było) a oni, że to u mnie musi coś być nie tak :/ a następnego dni już było ok.
Z Neo mam większe jazdy, bo modem ten standardowy działa, ale mam router+AP+switch i on nie może sie od pewnego dłuższego czasu połączyć.
Kreton
3.08.2007, 12:53:56
Ja osobiście mam neostradę 512. Co prawda jest to mało obecnie na 2 kompy stancjonarne i laptopa ale ... powiem szczerze. Miałem styczność z netią i chello i pingi zdjecydowanie lepsze w neostradzie. Dla mnie gracza to bardzo ważne. Nie mam żadnych loosepacketów czy rozłączeń.
Fakt faktem mam swój własny router. Nie mam rozłączeń około 1 w nocy. Gram czasem do 3 czy 5 rano i nie ma rozlączeń. Obstawiam, że nowe IP dostaje się po 24h.
Neo nie działało mi w ciągu 1 roku około 2 godzin. A przynajmniej 1 komp jest cały czas włącozny. Jak sobie przypomnę moje wcześniejszego providera Wi-fi .. grrr .. została mi tylko antena to wardrivingu
fortunata_fofa
3.08.2007, 18:16:53
Cysiaczek zazdroszczę bo ja mam tą samą firmę i u mnie jest zdecydowanie gorzej. Zastanawiam się nad nową ofertą TELE2 . Oferują za darmo pierwsze 15 miesięcy a potem za 1Mb/s płaci się 49 zł. Teraz płacę tyle samo ale za mniejszą prędkość. Jestem studentką utrzymuje się sama więc cena też jest dla mnie bardzo ważna.
tiraeth
4.08.2007, 09:16:20
Neostrada 1Mbit, dzielona routerem Netgear na dwa komputery. Rzadko się zdarzają pady, zmiana IP też nie następuje tak często.
vip3r
4.08.2007, 09:33:07
Pol-Net, rzadko sa awarie, predkosc w nocy jest podwajana, czyli jak mam 512 to w nocy mam 1024
LonelyKnight
4.08.2007, 09:45:26
Cytat(fortunata_fofa @ 3.08.2007, 19:16:53 )

Cysiaczek zazdroszczę bo ja mam tą samą firmę i u mnie jest zdecydowanie gorzej. Zastanawiam się nad nową ofertą TELE2 . Oferują za darmo pierwsze 15 miesięcy a potem za 1Mb/s płaci się 49 zł. Teraz płacę tyle samo ale za mniejszą prędkość. Jestem studentką utrzymuje się sama więc cena też jest dla mnie bardzo ważna.
TELE2 nie polecam. Nie mówię tego na podstawie własnych doświadczeń ale ostatnio sam rozglądałem się za jakąś ofertą i rozmawiałem z kilkoma monterami z TPSA. Podobno TELE2 rozmawia z klientami do czasu podpisania umowy, później jak pojawią się jakieś problemy, załatwienie sprawy jest bardzo trudne. Natomiast monterzy zachwalali Netie. Zdecydowałem się na tą firmę i na razie zaskoczyli mnie bardzo pozytywnie. System internetowego zamówienia i informacji o stanie zamówienia bardzo fajny. Kurier z umowa był na drugi dzień, wszystko szybko i sprawnie. Jeśli chodzi o jakość usług to jest taka sama jak w TPSA - łącza TPSA, centrale TPSA, serwis od TPSA... Napisze coś więcej o jakości jak net będzie już podpięty.
vip3r
4.08.2007, 09:49:39
Tele2 moj kolega ma i narzeka strasznie, jesli to prawda to nie polecam
fortunata_fofa
8.08.2007, 14:20:37
Ja bym zaczęła od tego ,że dużo osób narzeka na wszystko. Niestety jesteśmy narodem, który ciągle jest niezadowolony. Co do monterów to bym im za bardzo nie ufała bo z reguły zachwalają tylko swoja firmę. Vip3r a co tak konkretnie Twojemu kumplowi nie pasuje? Bo bardzo ogólne napisałeś.
LonelyKnight
8.08.2007, 14:44:05
Cytat(fortunata_fofa @ 8.08.2007, 15:20:37 )

Ja bym zaczęła od tego ,że dużo osób narzeka na wszystko. Niestety jesteśmy narodem, który ciągle jest niezadowolony. Co do monterów to bym im za bardzo nie ufała bo z reguły zachwalają tylko swoja firmę. Vip3r a co tak konkretnie Twojemu kumplowi nie pasuje? Bo bardzo ogólne napisałeś.
Ojj bez przesady. Polecali Netie a z tego co wiem to ta firma nie jest związana z TPSA. Poza tym chyba wiedzą co mówią jeśli zajmują się konserwacją i serwisem łącz (także w przypadku jeśli masz internet w Netii czy Tele2, bo te firmy zlecają naprawy TPSA) .
gilbo
8.08.2007, 17:32:09
Ja mam kablówkę - Aster (Warszawa, Kraków, Zielona Góra). Wszystko śmiga pięknie i miło nie pamiętam kiedy ostatni raz nie miałem neta. Jakoś na początku użytkowania chyba, ponieważ płacę w trochę dziwny sposób (mniejsza oto) i odcieli mi za nie zapłacenie na godzine, ale jeden telefon i już wszystko śmigało.
No i jest tak, że praktycznie raz do roku zwiększają prędkość nie zwiększając ceny. Teraz mam 2Mb/256Kb (zaczynałem 256Kb/64Kb) a od 2:00 do 10:00 mam 4Mb/256Kb dodatkowo 3 kont email + 30MB serwerka (ale niestety tylko na html, świetne np. do hostingu zdjęć na aukcje itp.)
Także jestem bardzo zadowolony i polecam:)
fortunata_fofa
9.08.2007, 11:33:17
Na ile miesięcy tak właściwie podpisaliście umowę? Dostaliście jakieś darmowe miesiące albo jakieś rabaty?
Cysiaczek
9.08.2007, 11:43:05
@fortunata_fofa - pewnie jakość zależy od ludzi o to dbających

Umowę mam na 12 miesięcy - żadnych rabatów (jedynie te wynikające z lojalki, czyli troszkę niższa cena)
Pozdrawiam.
fortunata_fofa
9.08.2007, 18:11:32
Cysiaczek a ile konkretnie płacisz ?O ile można wiedzieć.
Cysiaczek
9.08.2007, 20:18:46
Owszem, można. Za 1 Mbit 49 zł (6 miechów), a potem 81 (kolejne 6) :|
fortunata_fofa
13.08.2007, 17:30:25
Sporo skoczyła Ci cena ale jeśli usługa jest dobra to warto czasem wyrzucić trochę więcej kasy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.