Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Odpowiedź smtp przy nieprawidłowym adresie, pełnej skrzynce [phpmailer]
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Simon_di_Gaddo
Witam.

Wysyłam maile za pomocą phpmailera przez smtp. Dodałem sobie własność sim_error, która przechowuje kod odpowiedzi SMTP. Chcę po prostu wysyłać maile i weryfikować adres - czy istnieje, czy jest wystarczająco dużo miejsca, żeby przyjąć wiadomość itd.
Działa tylko dla adresów email wskazujących na moją domenę - dostaję kod błędu jeśli np adres nie jest prawidłowy lub nie istnieje. Przy "obcych" adresach wysyłana jest wiadomość - bez kodu błędu - nawet jeśli takiego konta nie ma.

Czy w ogóle jest możliwość sprawdzenia przy wysyłaniu, czy konto istnieje itd?

1. <?php
  2. $mail = new PHPMailer();
  3. ...
  4. $mail->IsSMTP();
  5. $mail->SMTPKeepAlive = true;
  6. $mail->SMTPAuth = true;
  7. $mail->Host = "*.*.*.*";
  8. $mail->Username = "user";
  9. $mail->Password = "password";
  10. $mail->Mailer = 'smtp'; - to chyba nie potrzebne (IsSMTP wywołane wcześniej)
  11.  
  12. $mail->From = "from";
  13. $mail->FromName = "Test";
  14.  
  15. $mail->WordWrap = 50;
  16. $mail->IsHTML(true);
  17. $mail->Subject = "Tytuł";
  18. $mail->Body = "<b>Body</b>";
  19.  
  20. $mail->AddAddress($adres);
  21.  
  22. if(!$mail->Send())
  23. {
  24. echo $adres."|".$mail->sim_error." (".$mail->ErrorInfo.")<br />";
  25. }
  26.  
  27. $mail->sim_error=0;  
  28. $mail->ClearAllRecipients();
  29. $mail->IsHTML(false);
  30. ?>
Cezar708
Cytat
Czy w ogóle jest możliwość sprawdzenia przy wysyłaniu, czy konto istnieje itd?

W większości przypadków NIE.

Zależy to od odpowiedzi serwera odbierającego maila, jeśli będzie chciał Cię poinformować, że mail nie doszedł lub że adres nie istnieje to będziesz wiedział w przeciwnym wypadku nic się nie dowiesz (wysyłasz w eter i się liczysz na to że dojdzie). Inaczej się ma gdy serwer nie istnieje, wtedy Twój serwer zwróci Ci kod 404.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.