Wysyłam maile za pomocą phpmailera przez smtp. Dodałem sobie własność sim_error, która przechowuje kod odpowiedzi SMTP. Chcę po prostu wysyłać maile i weryfikować adres - czy istnieje, czy jest wystarczająco dużo miejsca, żeby przyjąć wiadomość itd.
Działa tylko dla adresów email wskazujących na moją domenę - dostaję kod błędu jeśli np adres nie jest prawidłowy lub nie istnieje. Przy "obcych" adresach wysyłana jest wiadomość - bez kodu błędu - nawet jeśli takiego konta nie ma.
Czy w ogóle jest możliwość sprawdzenia przy wysyłaniu, czy konto istnieje itd?
<?php $mail = new PHPMailer(); ... $mail->IsSMTP(); $mail->SMTPKeepAlive = true; $mail->SMTPAuth = true; $mail->Host = "*.*.*.*"; $mail->Username = "user"; $mail->Password = "password"; $mail->Mailer = 'smtp'; - to chyba nie potrzebne (IsSMTP wywołane wcześniej) $mail->From = "from"; $mail->FromName = "Test"; $mail->WordWrap = 50; $mail->IsHTML(true); $mail->Subject = "Tytuł"; $mail->Body = "<b>Body</b>"; $mail->AddAddress($adres); if(!$mail->Send()) { } $mail->sim_error=0; $mail->ClearAllRecipients(); $mail->IsHTML(false); ?>