Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: po co user_ip?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
gnustikos
Witam

W wielu przykładowych rozwiązaniach problemów związanych z interakcją użytkownika
w serwis, takich jak na przykład ocenianie zawartości tegoż serwisu, stosuje się mechanizm
sprawdzania ip użytkownika by uniemożliwić mu oddawanie oceny częściej niż ma do tego
prawo. Może odpowiedź jest oczywista, jednak ja nie potrafię jej znaleźć. Dlaczego w taki
sposób? Przecież, imho, sprawdzenie user_id w bazie jest nie tylko istniejącą alternatywą,
ale nawet lepszą, bo uniemożliwia użytkownikowi głosowanie z różnych komputerów.
Cysiaczek
Co zrobisz, gdy masz sondę, w której mogą brać udział osob niezalogowane lub nieposiadające konta w serwisie?
To o czym mówisz - user_id - jest stosowane.

Pozdrawiam
gnustikos
Aha... nie pomyśałem o tym. W sondzie to rzeczywiście zdaje egzamin, ale chodziło mi o to, że ja właśnie widziałem to w wielu przykładach oceniania zawartości (dostępnej po zalogowaniu), a tu wydaje mi się to nie do końca racjonalne.
W każdym razie dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam
wielokropek
Cytat
widziałem to w wielu przykładach oceniania zawartości (dostępnej po zalogowaniu), a tu wydaje mi się to nie do końca racjonalne.
Może ma to zapobiegać zakładaniu kilku kont aby podbić wyniki?
gnustikos
Cytat(wielokropek @ 7.08.2007, 23:58:04 ) *
Może ma to zapobiegać zakładaniu kilku kont aby podbić wyniki?

Nie wydaje mi się, żeby to był dobry pomysł. Przecież z jednego
kompa może korzystać kilku użytkowników i nie powinno to być
imho podstawą do dyskfalifikacji któregokolwiek z nich. Poza tym
zakładanie konta jest jednak zbyt czasochłonne, żeby można
było w ten sposób mieszać w wynikach.
franki01
.... Przeciez skrypt nie moze wejsc do kogos domu i zobaczyc kto siedzi przy komputerze. Tak samo nie moze zobaczyc czy to jest ten sam komputer (user niezalogowany/zalozyl nowe konto, wyczyscil cookies i zmienil IP) co przed chwila glosowal. Jest kilka problemow ktore pozostana dosc dlugo...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.