Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Odnalezienie Danych W Logach Serwera
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
lectric
Hej

Zostalem poproszony o udzielenie informacji: nr IP / naglowki przegladarki itp. z logow serwera http (access) do konkretnego zamowienia w serwisie.

Sprawa wyglada tak:

Gosc w serwisie dokonal zamowienia, mam wszystkie dane ktore zapisal w zamowieniu oraz date zamowienia (zapisu do bazy). Niestety nie mam zapisanej godziny. Gdybym dodatkowo dysponowal godzina/minuta/sekunda bylo by to proste odnalezienie w logach.
Odnalazlem logi z tego dnia, przefiltrowalem je pod katem wystapienia adresu http://domena.pl/zapis_zamowienia.php
Tak wlasnie wyglada kazdy url po zakonczeniu zamowienia, bez zadnych zmiennych w adresie wszystko oparte na sesjach.
Po przefiltrowaniu jest okolo 30 adresow IP. Potrzebuje konkretnie wiedziec ktore to IP. Czy wogole mozna zrobic cos wiecej ?
tiraeth
Jak nie masz godziny, to masz bubel. Kto to widział zapisywać logi akcji bez timestamp. Masz nauczkę ma przyszłość...
lectric
Logi serwera sa ok, jest czas, sa pelne. Nie ma zapisanego czasu w bazie danych (przy skladaniu zamowienia).
tiraeth
Mówie o logach akcji, czyli w tym przypadku wysłania zamówienia. Takie rzeczy należy zapisywać z datą i godziną (analogicznie z timestamp).
lectric
nie ja projektowalem baze, coz wiec mam lipe sad.gif
Kicok
Chodzi ci o zamówienia w czymś w rodzaju sklepu internetowego?

Jeśli tak, to pogrupuj logi względem IP, i każdą grupę posortuj sobie według daty. Będziesz mógł wtedy prześledzić jakie strony odwiedzał poszczególny klient i kiedy wysyłał jakieś dane POST'em. Możesz po porównać z produktami, które zostały zamówione przez tego nieszczęsnego użytkownika.

Jeśli nie znajdziesz nic ciekawego, to sprawdź jeszcze poprzedni dzień. Być może użytkownik dodawał produkty do koszyka o 23:50 a zamówienie złożył o 00:10
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.