Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [skrypt]ShoutBoxChmura v3
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
b_chmura
Witam
Chciałbym abyście wypróbowali, ocenili i poradzili co zmienić/dodać/usunąć/polepszyć.

Linki:
- Przykład działania
- JavaScript/Ajax
- PHPs
- Index

Z góry śliczne dzięki

Pozdrawiam
Chmura

P.S: Kolejna wersja już w oparciu o bazę MySQL

EDIT
Może dodam że istnieje rarytas który na pierwszy rzut oka jest niezauważalny.
Wybór "Ukryj/Pokaż" jest zapisywany w ciasteczku dzięki czemu zostaje zapamiętany a opcje którą wybraliśmy nie trafia szlag przy przeładowaniu strony :)

EDIT
W następnej wersji oczywiście Panel administracyjny.
W kolejnych rejestrowani użytkownicy.
SHiP
Nie analizowałem dokładnie kodu źródłowego ale mam kilka uwag:
- wyglad dema, popracuj nad tym bo jest marnie. I najlepiej poszerz całego shouta bo jest imho lekko za wąski.
- target="_blank" w generowanych linkach. Z tego co wiem to jest to poprawne(xhtml strict). Uzytkownik powinien decydowac czy to ma byc nowe okno czy nie...
- <font color="red"> - chyba nie musze tłumaczyc winksmiley.jpg
- ta mini funkcja dotycząca BBcode. Niby jest ok ale nie ma żadnej ochrony przed np przeplataniem znacznikow. Polecam uzycie czegos zewnetrznego(np. moj handyCode ^^)
- nie wiem po co włączyłes advAjaxa to tego samego pliku js co plik shouta, ja wole miec porządek winksmiley.jpg (wiem wiem czepiam sie)
- widze ze nie jestes przyzwyczajony do petli for winksmiley.jpg
  1. <?php
  2. for($i=0; $i < $max; $i++) 
  3. { 
  4. $dana = explode('||', $dane[$i]); 
  5. $color = ($dana[0]%2)'': '#E1E1E1'; 
  6. echo '<div style="background-color: '.$color.';"><b>['.$dana[1].']</b> '.strip_tags($dana[2]).' <br />'.chmuraCode($dana[3]).'</div><hr />'; 
  7. }
  8. ?>
b_chmura
kolejno
- chodziło mi głównie o spenetrowanie kodu źródłowego. Sam wygląd zostawiłem sobie na koniec
- wydaje mi się ze "mi" (jako właścicielowi strony) idzie na rękę jeśli linki podane przez ludzi z zewnątrz są otwierane w nowym oknie/karcie niż jeśli miałby wczytać sie na moją...
- nie musisz ;-)
- mógłbyś zagłębić się w temat i wytłumaczyć mi dokładniej (chciałbym sie jakoś zabezpieczyć przed tym). Mogłbyś także podać link do Twojego HandyCodu chętnie bym go przejrzał smile.gif
- nie chce żeby było dużo plików... advAjax zawse jest na końcu wiec w niczym mi nie przeszkadza smile.gif
- z początku używałem for jednak coś mi nie pasowało i nie mogłem tego zniwelować zastosowałem while() (btw: jest jakaś poważniejsza różnica w działaniu?)

dzięki za uwagi:)
SHiP
Imho, ładny wygląd przyciąga winksmiley.jpg.

Co do przeplatania kodu wystarczy ze sie wpisze

[ b ] sdfsdf [ u ] fs fsdf [/ b ] sdfsdfsdf [ /u ]

I skrypt szaleje tzn tworzy sie niesemantyczny kod, niepoprawny ze standardami w3c.

Co do handyCode:
Temat na forum: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=55195
Katalog z demami i maualem: http://srodek.info/examples/handycode/
A pobrac mozna z http://srodek.info/files/

A róznicy w pętlach nie ma winksmiley.jpg. Ale for jakoś tak ładniej wygląda ^^

ps: ktos z tego forum pisał kiedys podobny skrypt tylko nazwał go chat w ajaxie czy coś takiego. Myśle, że warto byłoby poszukac winksmiley.jpg
dzobert
Jeśli chodzi o podobne skrypty to nospor też napisał shoutbox'a.
b_chmura
Cytat(dzobert @ 13.08.2007, 01:19:20 ) *
Jeśli chodzi o podobne skrypty to nospor też napisał shoutbox'a.

szczerze mówiąc to jego shoutbox zainspirował mnie do napisania własnego smile.gif (na mój gust jego jest zbyt skomplikowany...)
XDocTorX
a mnie się podoba ten skrypt prosty i sympatyczny

pozdrawiam DocTor winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.