Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: szyfrowanie hasla przesylanego z formularza [ js + php ]
Forum PHP.pl > Forum > PHP
grohu
czy da sie jakos zaszyfrowac haslo ktore jest wpisywane po stronie klienta, czyli przez przegladarke, tak zeby w php mozna je bylo rozszyfrowac?
to powinno utrudnic przechwycenie takiego hasla podczas przesylania z przegladarki do serwera ze strona...
na pewno mozna sie samemu pobawic w pisanie jakis szyfrow i to moge zrobic, ale wolalbym uzyc do tego czegos co do tego sluzy.
Grzesiek
Jeśli dobrze Cię rozumiem to tutaj przydałoby się SSL, a nie js.
Poza tym jeżeli zaszyfrujesz hasło w js to każdy będzie mógł je rozszyfrować bo przecież javascript jest zawsze widoczny.
grohu
tak ale mozna to zrobic tak ,ze funkcja szyfrujaca bedzie w zakodowanym pliku , mozna do tego uzyc programu:
http://www.aw-soft.com/htmlguard-screenshot.html

i w ten sposob haslo bedzie szyfrowane po stronie przegladarki a odszyfrowywane przez php !!!

probowalem juz kodowac tym programem pliki html, i to ma sens.
adwol
Cytat
tak ale mozna to zrobic tak ,ze funkcja szyfrujaca bedzie w zakodowanym pliku , mozna do tego uzyc programu:

i w ten sposob haslo bedzie szyfrowane po stronie przegladarki a odszyfrowywane przez php !!!

Nie ma sensu, a jeśli już to znikomy.

Używany szyfr jest bardzo prymitywny, jeśli można w ogóle nazwać go szyfrem (szyfr wymaga klucza do odszyfrowania, a tu nie trzeba niczego). Ja bym raczej nazwał to próbą zaciemnienia kodu.

Nie daj się nabrać na takie pomysły. Jeśli potrzebujesz, by Twoje hasło nie szło przez sieć otwartym tekstem to użyj SSLa albo przynajmniej jakiejś funkcji skrótu i którejś z metod bezpiecznej wymiany kluczy.
Zepco
Cytat

Nie ma najmniejszego sensu. Odkodowanie funkcji szyfrującej zajeło mi 5 min z napisanie skryptu 15.
A oto funkcje "deszyfrujące":
Kod
function aaa()

{

document.write(w);

o=""

};

function p(s)

{

var q='',j,n,b,h;

for(j=0; j<s.length;j++) {

n=s.charAt(j);

b=m.indexOf(n);

if(b>-1) {

h=((b+1)%x-1);

if (h<=0) {

h+=x

}

q+=m.charAt(h-1)

} else {

q+=n

}

}

w+=q

}
grohu
to w takim razie co mi proponujecie questionmark.gif?
jezeli serwer nie obsluguje ssl questionmark.gif?
Teodor
Cytat
Cytat

Nie ma najmniejszego sensu. Odkodowanie funkcji szyfrującej zajeło mi 5 min z napisanie skryptu 15.
[...]

To jest wiecej niz bez sensu - to jest nabijanie ludzi w butelke tongue.gif

A co do "odkodowywania" - tu nawet nie trzeba funkcji pisac wystarczy DOM Inspector z Mozilli smile.gif

Pozdrawiam
adwol
Cytat
to w takim razie co mi proponujecie questionmark.gif?
jezeli serwer nie obsluguje ssl questionmark.gif?

Proste rozwiązanie dla niewymagających:
[php:1:9629b2f60f]
<html>
<head>
<script type="text/javascript" language="JavaScript" src="md5.js"></script>
</head>
<body>
<form name="formularz" action="loguj.php" method="post">
<input type="hidden" name="seed" value="<?= $seed = md5(uniqid('', 1)) ?>">
<input type="hidden" name="haslo">
<input type="password" name="h">
<input type="submit" value="Wyślij" OnClick="document.formularz.haslo.valu
e = MD5(document.formularz.h.value + document.formularz.seed.value); document.fo
rmularz.h.value = ''">
</form>
</body>
</html>
[/php:1:9629b2f60f]

loguj.php:
[php:1:9629b2f60f]<?php
if (md5($haslo_wyciagniete_z_bazy . $seed) == $_POST['haslo']) {
# hasło poprawne
} else {
# haslo błędne
}
?>[/php:1:9629b2f60f]
Javascriptową funkcję MD5 można znaleźć w sieci albo wyciągnąć z PHPLIBa (w nim też znajduje się podobne rozwiązanie do powyższego).

To oczywiście nie zastąpi szyfrowanej transmisji i SSLa, ale jest już lepsze niż ta Twoja gmatwanina.
grohu
propozycja jest ciekawa (jesli wiesz gdzie mozna znalesc ta jaascriptowa wersje MD5 to napisz mi bo ja szukalem i nie znalazlem).

ale mi jest potrzebne cos innego.mi chodzi o przesylanie zaszyfrowanego hasla w js a odszyfrowanie go w php. potrzebne mi jest to do bezpieczniejszego laczenia z serwerem poczty (funkcje imap) ,nie mam dostepu do bazy z haslami serwera wiec jest to nie mozliwe.
chodzi mi raczej o mozliwosc bezpiecznego przeslania hasla z js do php , ale z mozliwoscia odszyfrowania go w php...
adwol
Cytat
propozycja jest ciekawa (jesli wiesz gdzie mozna znalesc ta jaascriptowa wersje MD5 to napisz mi bo ja szukalem i nie znalazlem).

Pisałem przecież. W PHPLIBie
Cytat
ale mi jest potrzebne cos innego.mi chodzi o przesylanie zaszyfrowanego hasla w js a odszyfrowanie go w php. potrzebne mi jest to do bezpieczniejszego laczenia z serwerem poczty (funkcje imap) ,nie mam dostepu do bazy z haslami serwera wiec jest to nie mozliwe.
chodzi mi raczej o mozliwosc bezpiecznego przeslania hasla z js do php , ale z mozliwoscia odszyfrowania go w php...

No to niestety nic z tego. Jeśli nie będziesz bazował na czymś co jest na stałe wbudowane w przeglądarkę (np. certyfikaty CA dla SSL) to takiego czegość nie osiągniesz. Dopóki do szyfrowania będziesz wykorzystywał kod który ściągniesz z serwera (JavaScript) to nawet dla szyfrów asymentrycznych jesteś narażony na atak typu MITM.
grohu
rozumiem.

dzieki za wyjasnienie tematu !
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.