Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Problem ze zmienną
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Chupacabra
Witam.

Mam drobny problem z PHP, gdyż chcę w pewnym miejscu kodu wyświetlić tekst, który z kolei potrzebuje zmiennej znajdującej się niżej od niego, ale nic się nie wyświetla. Może to nieco dziwnie brzmi, ale może ten kawałek kodu pomoże zrozumieć o co mi chodzi:
  1. <?php
  2. if ($job=='praca'){
  3. $job_standard = TRUE;
  4. $job_array = array(
  5. => array( 
  6. var1 => $info_1 = array ( nazwa => "cokolwiek" ),
  7. var2 => ${'info_' . $n}["nazwa"] // można zmieniać
  8. )
  9. );
  10. }
  11.  
  12. if ($job_standard == TRUE){
  13. $n=1;  // można zmieniać
  14. echo $job_array[$n]['var2']; // można zmieniać
  15. }
  16. ?>

Od razu zaznaczę, że jest to mocno zmodyfikowany fragment mojego skryptu, aby był bardziej czytelny. W tej chwili niektóre rozwiązania wyglądają głupio, ale chodzi o to, aby było dobrze widać w czym problem bez zbędnych kwerend SQL i pętli, a tym problemem jest to, że var2 się nie wyświetla, gdyż nie "widzi" $n.

Oczywiście jeśli za var2 wpiszemy jakiś tekst, albo zmienimy ${'info_' . $n} na $info_1 to skrypt będzie działał, jednak nie chcę tego robić ze względu na budowę skryptu w jego oryginalnej postaci.

Więc jeśli ktoś ma pomysł co zrobić, aby var2 "widział" $n (zmieniając tylko zaznaczone linie) to byłbym wdzięczny za pomoc. Jeśli jest to niemożliwe to również będę wdzięczny za informację winksmiley.jpg

EDIT: dopisałem jeden średnik, którego brakowało (standard winksmiley.jpg) - oczywiście nie jest to rozwiązanie problemu.
sticker
zmień logike, nie da sie znać wartości zmiennej przed jej deklaracją
Chupacabra
A nie ma żadnej metody pozwalającej wczytać wartość zmiennej z innego miejsca w kodzie?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.