Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zakodowana wiadomość
Forum PHP.pl > Forum > PHP
piotras9000
Czy istnieje funkcja która dany ciąg znaków(Łącznie ze specjalnymi) zakoduje podanym słowem(kluczem) tak aby można było później tym samym kluczem to rozkodować. Czy jednak będę musiał sam napisać taki skrypt?
Cezar708
np w PEAR jest kilka bibliotek do tego:
Crypt
naox
Cytat(piotras9000 @ 29.08.2007, 07:59:04 ) *
Czy istnieje funkcja która dany ciąg znaków(Łącznie ze specjalnymi) zakoduje podanym słowem(kluczem) tak aby można było później tym samym kluczem to rozkodować. Czy jednak będę musiał sam napisać taki skrypt?

Zależy czy chodzi ci o kodowanie z możliwością zdekodowania czy raczej hashowanie bez tej możliwości. Jeśli chodzi ci o to drugie to robi to własnie funkcja crypt() (nie w pear, korzystanie z pear to ostateczność wg mnie) a salt tam jest własnie ciągiem służącym przy sprawdzaniu go. Na 85% zapewne powinieneś się postarać i użyc hashowania zamiast 2 stronnego kodowania/rozkodowania no chyba ze robisz cos naprawde very specjal lub dostosowujesz sie do innych very specjalnych juz napisanych rzeczy.

Jeśli chodzi o kodowanie z możliwościa rozkodowania to php nie ma nic takiego wbudowanego, mozna jednak sobie napisac takie rzeczy uzywajac funkcji operacji na stringach. Kiedys takie cos musiałem napisać bo musiałem się dostosować do ograniczeń programu napisanego przez kogoś innego...
piotras9000
Właśnie chodzi o zakodowanie i późniejsze rozkodowanie danym hasłem. Już wiem jak to mniej więcej zrobić. Szkoda tylko że nie ma gotowca smile.gif
k@mil
ja tez mam pomysl tylko jeszcze nie wiem jak to wykonac
chodzi o takie cos:

funkcja zamienia kazdy znak na dany ciag znakow
a inna funkcja zamienia ten dany ciag znakow na znak
tylko jak to zrobic... :/
Liko
hmmm, nie ma? może warto poszukać: http://pl.php.net/mcrypt
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.