Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php/mysql] pytanie o optymalizację
Forum PHP.pl > Forum > PHP
mruwek
Mam sobie stronę z newsami i innymi bajerami, ale od czasu do czasu (zwykle ze 2 razy dziennie) zalicza ona pad. Danych z zewnętrznych stron nie pobiera. Wyrzuciłem wszystko co "łączyło się samo ze sobą" (w sensie z inną subdomeną na porcie 80) i dalej co jakiś czas zwisa. Przypuszczam więc, że engine newsów jest temu winien. Wrzucam tu link do pliku z funkcjami odpowiedzialnymi za generowanie newsów, komentarzy itd... i proszę o pomoc...

funkcje.zip
kicaj
Nikomu z nas niechce sie sciagac tego pliku z nieznana zawartoscia...
Jakis komunikat dostajesz? Baza plaska, czy typu MySQL?
Wiecej informacji poprosimy:)
mesish
Cytat(mruwek @ 31.08.2007, 14:58:52 ) *
od czasu do czasu (zwykle ze 2 razy dziennie) zalicza ona pad

Mógłbyś sprecyzować stwierdzenie "pad" ? Jakieś błędy wywala etc. ?
mruwek
Cytat("mesish")
Mógłbyś sprecyzować stwierdzenie "pad" ? Jakieś błędy wywala etc.

Pad znaczy pad. Serwer nie wykonuje skryptu, bo nie ma wolnego procesu do tego. Po 60 sek. timeoutu pojawia się biała strona. Gdyby wywalało jakiekolwiek błędy to bym je wypisał chyba nie? winksmiley.jpg

Cytat("kicaj")
Baza plaska, czy typu MySQL?

MySQL

Cytat("kicaj")
Nikomu z nas niechce sie sciagac tego pliku z nieznana zawartoscia...

Oj leniuchy... A możeście się bali że jakiegoś wirusa mam zamiar wrzucić biggrin.gif ?
Wrzuciłbym tutaj kod, ale płacze, że post za długi. Tak może być? ---> funkcje.txt
Blodo
A moze zamiast bialej strony wyswietla sie error, ktory sie nie ukazuje bo error_reporting jest na off? Ja bym sugerowal dodac "error_reporting(E_ALL);" przed calym kodem strony i zobaczyc co z tego wyjdzie. Biorac pod uwage ze zalicza timeout dopiero po minucie mozna dojsc do tego ze to prawdopodobnie cos z polaczeniem bazy, i w takim razie pewnie niezalezne od ciebie.
mruwek
Cytat
A moze zamiast bialej strony wyswietla sie error, ktory sie nie ukazuje bo error_reporting jest na off?

A może mam dostęp i potrafię zajrzeć do error_log gdzie jest napisane naprzemiennie w momencie padu:

Cytat
[Fri Aug 31 10:02:04 2007] [error] [client 87.205.38.94] FastCGI: comm with (dynamic) server "/usr/local/apache/php/php" aborted: (first read) idle timeout (60 sec)
[Fri Aug 31 10:02:04 2007] [error] [client 87.205.38.94] FastCGI: incomplete headers (0 bytes) received from server "/usr/local/apache/php/php"

Co by raczej wskazywało na:
a) problem z uzyskaniem danych "z zewnątrz" (np jakiś rss generowany przez inny serwer php)
b) osiągnięto maksymalną liczbę wątków i serwer nie ma wolnego by wykonać skrypt

Problem "a" został wyeliminowany, bo strona nie pobiera żadnych danych z zewnątrz. Pozostaje problem "b" i pytanie: Dlaczego tak się dzieje? Czy też raczej: Jaki element skryptu to powoduje?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.