co prawda osobiście nie widziałem porównania wyników, ale wysłuchałem z uwagą recenzje ludzi, którzy byli na zjezdzie php w zeszłym roku w Poznaniu.
I - niestety - SQL lite rozczarował większość. To znaczy - jest to bardzo ciekawa opcja, jednak nie zastąpi możliwości MySQL a ... plików tekstowych. Czyli powinno to umożliwić całkowite zapomnienie o tzw. płaskich bazach tekstowych, i pomóc przy wielu prostych zastosowaniach.
Oczywiście SQL lite potrafi znacznie więcej, ale tylko w prostym pobieraniu danych jest naprawdę dobre. Szczególnie przy odczycie dużej ilości wierszy potrafi zaskakiwać - będąc nawet znacznie szybsze niż popularne bazy.
Jednak jeśli ktoś chciałby zaczać bawiś sie z JOIN i innymi bardziej złożonymi (niż SELECT * FROM tabla
) zapytaniami, to SQL lite nie ma najmniejszych szans. Z tego co pamiętam - zapytanie z 3 JOIN na wcale nie dużej bazie, na tej prezentacji w Poznaniu, zpowodowało zawieszenia bazy. Hmm - a moze nie zawieszenie, lecz trawało bardzo długo? Nie pamiętam - zpytajcie It's_me, to on przyczynił się do tego zapytania, i był z tego bardzo 'dumny'
Ja znam historie tylko z opowiadań.
Tak więc yoyo - nie ruszaj swojej wielo megowej bazy z MySQL - dobrze jej tam, i niech tam zostanie
I - niestety - SQL lite rozczarował większość. To znaczy - jest to bardzo ciekawa opcja, jednak nie zastąpi możliwości MySQL a ... plików tekstowych. Czyli powinno to umożliwić całkowite zapomnienie o tzw. płaskich bazach tekstowych, i pomóc przy wielu prostych zastosowaniach.
Oczywiście SQL lite potrafi znacznie więcej, ale tylko w prostym pobieraniu danych jest naprawdę dobre. Szczególnie przy odczycie dużej ilości wierszy potrafi zaskakiwać - będąc nawet znacznie szybsze niż popularne bazy.
Jednak jeśli ktoś chciałby zaczać bawiś sie z JOIN i innymi bardziej złożonymi (niż SELECT * FROM tabla

Tak więc yoyo - nie ruszaj swojej wielo megowej bazy z MySQL - dobrze jej tam, i niech tam zostanie

Hejka czy mogłbym prosic o prostą porade? Mam sql lite i prostą wbudowana ksiazke telefoniczna z strony startowej xampa. Chciałbym zapytac czy zrobienie tabeli z ogłoszeniami ma sens przy uzyciu sql lite? Proste ogłosznia. Po 30 na stronie. Chciałbym aby zaznaczyc np date 30 dni i starsze niz 30 i wiecej dni poprostu kasowac automatem jakos.
Druga sprawa to logowanie. Chciałem wpisac L and Pass do bazy, potem imie i nazwisko, nast rzecz to linki do stron uzywkownika, i kila podobnych rzeczy.
Uzytkownik miałby jedynie za zadanie sie zalogowac a informacje o linkach do jego strony pokazywałyby sie dla jego wiadomosci na stronie.
Czy ma to sens na SQL LITE ?
Chciałbym zapytac poprostu jeszcze jaka forma jest dla mnie najlepsza.
Planuje oferty pracy sobie zrobic, potem jakies ogłoszenia bezpłatne, itp rzeczy. Lub nawet prosty sklep - obrazej i opis produktu. Prosze mi doradzic jak sie do tego zabrac i jak po najmniejszej hehe lini oporu wykonac te rzeczy