Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: dodawanie surowców w grze o godzinie 00:00
Forum PHP.pl > Forum > PHP
colinQ
Tworzę grę internetową o tematyce wojennej.
Mam tam coś takiego jak surowce oraz możliwość wybudowania budynków.

Chciałbym aby po wybudowaniu na przykład cegielni na 1 poziomie o godzinie 00:00 dodawało mi 30 cegieł.

Teraz moje pytanie brzmi: jak to rozwiązać? bo umiem zrobić tylko że jeśli będę zalogowany na stronie o godzinie 00:00 to mi doda te 30 cegieł,
a wiadomo że byłoby to bez sensu.

Jak zrobić aby o godzinie 00:00 nie zależnie czy jestem na stronie czy nie do bazy zostało wysłane zapytanie?
kossa
cron - usługa na serwerze odpowiadająca za uruchamianie procesów o ustalonej porze

napisz skrypt w php odpowiadający za update surowców i skonfiguruj cron'a aby uruchamiał go codziennie o północy - więcej na google co i jak smile.gif

Łukasz
colinQ
A kto zna CRON'a??

Bo ja kompletnie nie wiem o co chodzi mogę napisać skrypt php który o 00:00 zmieni te wartości ale ktoś musiałby mi
pomóc zrobić tego CRON'a czy jak mu tam...
colinQ
Szkoda tylko że nic z tego nie kumam :/

Przypuśćmy że mam plik zamien.php a w nim pętle for która u każdego użytkownika zmienia wpis w bazie.

Co zrobić aby o 00:00 odpaliło ten skrypt??
kossa
Wystarczy kliknąć na link który podał @dr_bonzo i zajrzeć na pierwszą stronę w wynikach wyszukiwania a tam jest przykład jak skonfigurować cron'a.

Łukasz
phpion
http://pl.wikipedia.org/wiki/Crontab
Kod
0 0 * * * php /sciezka/do/zamien.php

Następnym razem więcej samodzielności winksmiley.jpg
colinQ
Dzięki, ale nadal nie wiem co z tym zrobić :/
Ja to mam do kodu php wkleić czy jak??
phpion
Czytałeś chociaż to, co jest napisane w linku, który podałem?
"Program crontab wywoływany z linii poleceń z opcją -l wyświetla aktualną tabelę użytkownika. Opcja -r usuwa ją, a -e pozwala na jej edycję."
tomeksobczak
jezeli nie masz lub nie znasz sie na cronie to mozesz tez za kazdym razem przy odwolaniu sie do surowcow sprawdzic czas od ostatniego update'u i przeliczyc/uaktualnic nowa wartosc
foka
crona mozna zastapic skrytpem, ktore po godzinie 00 jeden raz uruchamia sie podczas wywolania dowolnej strony przez uzytkownika.
Dostep do crona jest ograniczony i watpie ze mozesz go uzyc, jezeli nie masz shela na serwerze

pozdr
colinQ
Nadal nie wiem o co chodzi?

Mam wpisać takie coś:
  1. <?php
  2. 0 0 * * * php /sciezka/do/zamien.php
  3. ?>
do jakiejs lini poleceń. Co to za linia poleceń??

Gdzie ona się znajduje??

Co trzeba mieć żeby to działało??

Czy tego Crona się jakoś wgrywa na serwer??
qqrq
Cron to taki odpowiednik "zaplanowanych zadań" w Win-ie. Jeżeli masz swoje konto gdzieś na serwerze, to pewnie udostępniają ci jakiś panel administracyjny, tam pewnie są "zadania Crona", albo coś podobnego.
colinQ
Wiec tak:

Gre tworzę na localhoscie serwera Krasnal. Czy ktoś wie gdzie tam mogą być te zadania Crona?

(powoli chyba zaczynam łapać o co chodzi)
foka
zalezy od dystrybucji linuxa, ale przewaznie /etc/cron
colinQ
Ale ja mam windowsa... Czytałem że może to zastąpić aplikacja "zaplanowane zadania"...
foka
wzialem za pewnik, ze jak serwer to linux ;o)

w windows to robisz nowe zadanie (chyba) i jako polecenie podajesz:
php.exe cala_sciezka/twoj_plik.php
musisz tylko poszukac w krasnalu gdzie ma plik php.exe i podac cala sciezke do Twojego pliku php
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.