Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] aktualizacja calej tabeli
Forum PHP.pl > Forum > PHP
jawka7
witam mam taki problem mam w bazie danych 2 tabele o strukturze login|stan konta obie inaczej sie nazywaja

i teraz chce za pomoca zapytania przejsc za pomoca indeksu przes wszystkie rekordy wuciagnac z kazdego rekordu osobny login i przeniesc stan konta do drugiej tabeli w to miejsce gdzie jest taka sama nazwa uzytkowniki w tym przypadku chodzi mi o login i tak zrobic ze wszystkimi rekordami pod tym wzgledem ze nie wiem ile ich jest wiem jedynie ze obie tabnele maja tyle samo rekordow i kazdemu jest przypisany jakis login jedynie stan konta ma sie przerzucac kazdemy za jednym machnieciem stan konta z jednej tabeli do drugiej

za wszelka pomoc z gory dziekuje

jesli ktos nie zrozumial mnie dokladnie to napisac postaram sie dokladniej wyjasnic cho teraz postaralem ie to zrobic jak najdokladniej potrafie
wieprzucpp
czyli masz przykładowo:

login | stan
aa1 | lotny tongue.gif
aa2 | gazowy
aa3 | stały
aa1 | gazowy

login aa1 się powtarza. Więc jego drugi stan (gazowy) ma zostać zastąpiony lotnym?? O to tylko chodzi w tym skrypcie? Dobrze Cię rozumiem?
Darti
  1. UPDATE `dwa`, jeden SET dwa.stan = (SELECT stan FROM jeden WHERE login = dwa.login) WHERE jeden.login = dwa.login
jawka7
ej powiedzcie mi jescze jedno bo zrobilem tak jak mowil darti i teraz jak aktualizuje to niby wszystko sprawnie dziala ale w rzecxzywistosci nic w bazie sie nie zmienia ;/ mam taki kod np;

Kod
$zapytanie="UPDATE `finanse 3`, `finanse 2` SET `finanse 3.wplywy sponsorzy` = (SELECT `wplywy sponsorzy` FROM `finanse 2` WHERE login = `finanse 3.login`) WHERE `finanse 2.login` = `finanse 3.login`";
$wykonaj=mysql_query($zapytanie);
Darti
staraj sie nie używać spacji w nazwach tabel i kolumn, a czemu nie działa - też nie wiem sciana.gif
DawidF
Wstaw or die(mysql_error()) i zobacz, jaki komunikat się pokazuje. I wklej go tutaj.
domis86
albo najpierw probuj skompikowane zapytania w phpmyadminie, a pozniej laduj je do php
ayeo
albo wypróbuj NaviCat MySQL winksmiley.jpg To takie narzędzie do replikacji baz danych.
jawka7
Nieznana kolumna 'finanse 3.wplywy sponsorzy' w field list

to mi wyskakuje ale ta kolumna napewno istnieje tylko moze sama struktura w jakiej to zapisalem jest zla??

teraz zrobilem tak

'finanse 3'.'wplywy sponsorzy'

i kurde wszedzie jest to samo jak wczesniej juz nie wyskakuje blad ale nie aktualizuje w rzeczywistosci

ok juz dziala naprawilem dzieki ;];]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.