Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL] jakie zapytanie lepsze?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Regyam
Wyciagam dane z 3 tabel z ktorych potrzebuje tylko dane z polowy pol. Wiec ktore zapytanie jest lepsze?
Dluzsze z 20 polami?
  1. SELECT a.cos, a.cos2, a.cos3 ..... b.ktos, b, ktos2.... FROM a,b,c

Czy krotkie ale zawierajace niepotrzebne pola takie jak np hasla uzytkownikow. I dluzsze teksty nie potrzebne do wyswietlenia.
  1. SELECT * FROM a,b,c

Co bardziej polecacie? BO jak sprawdzilem czas generowania strony to byl on jednakowym w obu przypadkach nawet wachal sie na korzysc drugiego zapytania. Ale moze jednak to pierwsze jest lepsze?
SirZooro
Ja bym sugerował to pierwsze, bo wtedy mniej danych jest do przesłania.
Quentin
Ja też polecam to 1 - sze zapytanie. Co prawda więcej się trzeba opisać ale wyjdzie to na Twoją korzyść smile.gif
sticker
A ja jestem za wersją numer 2 przede wszystkim dlatego zę korzystam z propela i każdy rebuild bazy zmuszałby mnie do zmiany wszystkich zapytań Wiec * jest jak najbardziej ok smile.gif
SongoQ
Oczywiscie nie ma sensu sprzeczac sie co lepsze bo lepsze i wydajnejsze jest polecenie 1.

@sticker Co do propela to owszem wyciaga wszystko ale nie wiem czy wiesz ale propel ma mozliwosc wyciagniecie pol ktore Cie interesuja. Domyslnie i wielu przypadkach wyciaganie wszystkich pol bedzie odpowiednio wydajne.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.