Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PHP, OpenOffice, Basic
Forum PHP.pl > Forum > PHP
R@F
Witam, mam do napisnia takie zadanie: jest program w php obsługiwany przez przęglądarke, muszę zrobić aby dane z php (a właściwie z MySQLa) były zapisywane we wcześniej przygotowanym dokumencie w programie Calc (OpenOfiice) w odpowiednie pola, żeby po zapisie tych danych plik się automatycznie otwierał u klijenta. Następnie żeby po zatwierdzeniu danych plik był automatycznie konwertowany do pdf i wysyłany na serwer. I teraz niewiem jak się do tego zabrać (potrzebuje jakiś pomysłów). Mam pomysł ale niewiem czy są takie możliwości, mianowicie: php wczytuje plik calca do pamięci, następnie wpisuje dane w odpwiednie miejsce do tego pliku, następnie za pomocą odpowiedniego nagłowka zostaje otwarty program Calc. Po ewentualnych zmianach przez użytkownika i kliknięciu przycisku zapisz zostaje wywołane makro które konwertuje ten plik do pdf. Program przenosi w odpowiednie miejsce nowo utworzony plik pdf i zwalnia zasoby. Czy da się coś takiego zrobić i czego mam szukać żeby coś takiego napisać, ewentualnie prosiłbym o jakieś linki lub pomysły do zrobienia czegoś takiego. Z góry dzięki za pomoc.

To może wie ktoś jak z poziomu php wywołać makro w OpenOffice??
Cezar708
proponuję skorzystać z:

1. writeexcell
2. Lub eventualnie bezpośrednio z PEAR::Excel_Writter

za pomocą tych bibliotek bez problemu zbudujesz Excela, poza tym łatwo znajdziesz jak to zrobić
R@F
Ok, poczytałem troszke i z tego co się dowiedziłame to jedynie można utworzyć nowy plik exela a nie da sie edytować już istniejącego na serwerze (chyba że się myle). Niestety sama budowa raczej odpada. W takim wypadku pozostaje tylko pytanie czy da sie uruchomić dany plik z Calca znajdujący sie na serwerze za pomocą PHP. Oczywiście program OpenOffice te
 znajduję sie na serwerze.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.