Chrom
8.12.2007, 15:09:42
Witam,
podaję na stronie uproszczone dane w formie tabeli, można zobaczyć szczegóły klikając na odnośnik gdzie w zmiennej GET umieszczam nr id wybranego rekordu, jednak podmieniając zmienną w adresie istnieje możliwość wyboru pozostałych rekordów i podglądu pozostałych danych.
W jaki sposób przesłać zmienną wybraną aby nie można było zobaczyć pozostałych danych?
dziurson
8.12.2007, 15:15:21
No to trzeba by zmienić metodę przesyłania na POST, ale wtedy już trzeba zrobić to jako formularz.
Można również skorzystać z sesji lub ciasteczek
Chrom
8.12.2007, 15:19:59
myślałem nad sesją ale zmienna sesyjna musiałaby odpowiadać wybranej wartości i nie wiem jak to pogodzić
musiałbym rejestrować kilkanaście zmiennych sesyjnych tak aby po przeniesieniu na stronę podającą szczegóły użytkownik mół przeglądać tylko swoje zasoby
dziurson
8.12.2007, 15:34:14
a dane pobierane są z bazy danych czy jak??
bo jeśli tak to można po prostu wstawić warunek sprawdzający czy ten kto chce to przeglądać jest autorem
nospor
8.12.2007, 15:35:08
pierwsza i podstawowa rzecza jaka musisz zrobic:
zabezpieczyc rekordy tak, by nawet jak ktos wejdzie w ich podglad/edycje mogl zobaczyc tylko swoje. Jak wejdzie w cudze to masz wyswietlic: "spadaj dziadu" lub cos podobnego
Jak to zrobisz to juz male znaczenie bedzie mial fakt, ze w url ktos cos zmieni.
A jak to masz zrobic? Musisz przypisywac dla kazdego rekordu kto jest jego wlascicielem i porownywac przed wyswietleniem ze stanem w sesji. zakladam ze dane usera zalogowanego trzymasz wlasnie w sesji.
Chrom
8.12.2007, 15:50:19
OK dzięki myślałem że jest jakiś sprytny sposób a tak nie obejdzie się bez weryfikacji
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.