Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: przesyłanie zmiennej
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Chrom
Witam,
podaję na stronie uproszczone dane w formie tabeli, można zobaczyć szczegóły klikając na odnośnik gdzie w zmiennej GET umieszczam nr id wybranego rekordu, jednak podmieniając zmienną w adresie istnieje możliwość wyboru pozostałych rekordów i podglądu pozostałych danych.
W jaki sposób przesłać zmienną wybraną aby nie można było zobaczyć pozostałych danych?
dziurson
No to trzeba by zmienić metodę przesyłania na POST, ale wtedy już trzeba zrobić to jako formularz.

Można również skorzystać z sesji lub ciasteczek
Chrom
myślałem nad sesją ale zmienna sesyjna musiałaby odpowiadać wybranej wartości i nie wiem jak to pogodzić
musiałbym rejestrować kilkanaście zmiennych sesyjnych tak aby po przeniesieniu na stronę podającą szczegóły użytkownik mół przeglądać tylko swoje zasoby
dziurson
a dane pobierane są z bazy danych czy jak??

bo jeśli tak to można po prostu wstawić warunek sprawdzający czy ten kto chce to przeglądać jest autorem
nospor
pierwsza i podstawowa rzecza jaka musisz zrobic:
zabezpieczyc rekordy tak, by nawet jak ktos wejdzie w ich podglad/edycje mogl zobaczyc tylko swoje. Jak wejdzie w cudze to masz wyswietlic: "spadaj dziadu" lub cos podobnego
Jak to zrobisz to juz male znaczenie bedzie mial fakt, ze w url ktos cos zmieni.

A jak to masz zrobic? Musisz przypisywac dla kazdego rekordu kto jest jego wlascicielem i porownywac przed wyswietleniem ze stanem w sesji. zakladam ze dane usera zalogowanego trzymasz wlasnie w sesji.
Chrom
OK dzięki myślałem że jest jakiś sprytny sposób a tak nie obejdzie się bez weryfikacji
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.