do tematu dodam jeszcze wypowiedź kolegi, posiadacza x360 od 2 tygodni
Cytat
tomek :: 19:41:11 (19.12.2007) / S 19:42:56 (19.12.2007)
wiesz co?
tomek :: 19:41:12 (19.12.2007) / S 19:42:56 (19.12.2007)
jak bym jedank na Twoim miejscu olal x360
tomek :: 19:41:12 (19.12.2007) / S 19:42:56 (19.12.2007)
i kupil juz PS3
ja od siebie dodam że jeśli nie jesteś przesiąknięty grafiką hd to na przeczekanie możesz spokojnie łyknąć ps2 - grafika może już niedzisiejsza ale jeśli nie miałeś styczności z nową generacją a nie wiesz którą konsolę kupić to wybierz ps2.
ja jestem w sytuacji że po kupnie hdtv myślę o zmianie generacji, która na dzień dzisiejszy mnie nie przekonuje prawie niczym. jednak jeśli już gdzieś się przechylam to chyba jednak w stronę ps3, ale to i tak głównie z powodu wad x360 a nie jej zalet. x360 przede wszystkim
- jest niesamowicie głośne, a po włożeniu płyty chodzi prawie jak odkurzacz.
- awaryjność urządzenia na niespotykanym poziomie. szacuje się że ok 30% konsol przeżyło słynny ring of death. z moich znajomych to jeden ma konsole 2 tyg a drugiem padł x360 po graniu non-stop przez 3 dni (dreamcast wytrzymał ponad tydzień niewyłączania).
- brak napędy br/hddvd. już teraz płyty br z grami na ps3 są wypełnione po brzegi. na x360 wszystko mieści się chyba tylko dzięki trikom (konsola jest na rynku ponad 2 lata więc wiedzą jak ten sprzęt opanować). nowy format szybciej zdobędzie najważniejsze zachodnie rynki (bo nie ma co ukrywać - w Polsce jeszcze długa droga), a jako nośnik gier już się zadomowił.
- brak dysku w standardzie - ogromny krok wstecz. powoli zaczyna się narzekanie przez developerów.
- płatny online i w dalszym ciągu brak polskiego marketplace. sony oferuje darmowe granie oraz polską wersję psstore
- ogólnie ubogie wyposażenie - dokupienie napędu hddvd, płacenie za granie online, dokupienie wifi, dysk twardy (lub wersja z dyskiem. najbliżej wyposażeniem ps3 jest wersja elite, która mimo wszystko ustępuje wyposażeniem a jest droższy o 300zł.
ps3 nie ma żadnej z wymienionych wad, a jago główną wadą jest jak do tej pory mniejsza ilość gier, co się powoli zmienia...
ja czekam na dalszy rozwój wydarzeń po drodze grając na ps2