Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dylemat - co wybrać
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
dzesi
Witam mam nadzieje ze na tym forum sa fanatycy konsol telewizyjnych i osoby które posiadają PlayStation 3 lub x-box 360 .Mam dylemat która konsole kopić ja jestem cały czas przekonany do x- boxa 360 bo jest tańszy ma więcej gier itd , ale syszałem ze są dość awaryjne .Do PlayStation chyba nie muszę nikogo przekonywać ale cena tutaj za konsole + 1 gre = 2000zł a za x360 + 3 gry + HDD 20GB = 1400Zł
Bardzo bym prosił posiadaczy tych konsol o napisanie plusów i minusów tych dwóch konsol
Moli
Ja osobiście wolę x-boxa 360, ale znam takich co wolą Ps 3. Z playstation 3 nie miałem styczności (a może i miałem, ale nie pamiętam), z x-boxem miałem i to jest dobra konsola. Fajnie działa, pady bezprzewodowe i ładna grafika. Czego chcieć więcej ? smile.gif
hwao
Na tą chwile lepiej xbox'a.

Na ps3 maja wydac dopiero poprawiona wersje, bardziej "stabilna". Ponadto braki na rynku gier. Chociaż jak potanieje to z pewnością kupie, dla takich grier jak Metal Gear Solid, Final Fantasy, Suikoden, Tekken... warto smile.gif
Dandelion
patrzac na ceny gier do ps3 i brak dostepnego chipu do tej konsoli wybor jest prosty winksmiley.jpg
stoprocent
Mam PS3 i korzystalem takze z xboxa i powiem tyle ze przy grach jak fifa moze duzych roznic nie ma w grafice ale przy grach jak skate czy nfs pro street PS3 pograza xboxa. Prawda jest to ze ps3 dalej ma mozliwosc grania tylko w oryginalne gry. Problem w tym ze jesli nawet bedzie mozna grac z ISO to jesli system sie zorjentuje to dostaniecie ban na multiplayera o ile wiem do teraz jest tak z xboxem. Powem tez ze jesli chcecie porownywac to prosty przyklad to nosnik. Blu-ray dbl layer = 50 GB , dvd dbl layer 8 z groszami. Niby do xboxa mozna dokupic HD-DVD z pojemnoscia 20 GB na dbl layerze ale to kosztuje extra i to calkiem sporo. I teraz pojawia sie kolejna rzecz jesli chcecie Xboxa z wireless HD-DVD dyskiem twardym itp itd co w ps3 juz jest wbudowane to musicie zaplacic znacznie wiecej niz za ps3.

Edit: A jeszce a propo blu-ray to dodam ze z tego co czytam to on zostanie glownym standartem fimlow w HD bo juz teraz wypycha HD-DVD tak wiece jesli ktos patrzy tez lekko w przyszlosc to lepiej juz miec odtwarzacz blu-ray + konsole (Filmy w blu-ray "$%"$%"$:@ z butow)
MarcinP
Cytat
Edit: A jeszce a propo blue-ray to dodam ze z tego co czytam to on zostanie glownym standartem fimlow w HD bo juz teraz wypycha HD-DVD tak wiece jesli ktos patrzy tez lekko w przyszlosc to lepiej juz miec odtwarzacz blu-ray + konsole (Filmy w blue-ray "$%"$%"$:@ z butow)

Prawie 80% wszystkich nośników blue ray to gry na PS3. By opanować rynek filmów musi się jeszcze trochę postarać.

Na pytanie dzesi nie odpowiem bo posiadam Wii smile.gif
Sedziwoj
Cytat(stoprocent @ 10.12.2007, 00:07:35 ) *
HD-DVD z pojemnoscia 20 GB na dbl layerze

HD-DVD na warstwę ma 15GB, dwu warstwowe ma 30GB pojemności.
Co nie zmienia faktu, że główną zaletę HD-DVD wszyscy mają gdzieś, a jest nią możliwość kompatybilności wstecz. Mimo wszystko za HD-DVD stoją takie firmy jak Microsoft, więc bym nie skazywał go na taką łatwą porażkę. Ale z różnicy pojemności, ludzie będą wybierać Blu-ray (nie Blue-ray :])...
Ale to już inny temat.
Ja wolę kompa używać do gier, więc nie pomogę w tej sprawie.
stoprocent
Ok z pojemnoscia sie pomylilem z deczka przepraszam.
Podam liste firm supportujacych nosniki dla zainteresowanych :

Blu-Ray

* Sony
* Dell
* Hewlett-Packard
* Hitachi
* LG Electronics
* Matsushita Electric Industrial (Panasonic)
* Mitsubishi Electric
* Philips Electronics
* Apple
* Pioneer Electronics
* Samsung Electronics
* Sharp
* TDK
* Thomson Multimedia

HD-DVD

* Toshiba
* NEC
* Sanyo
* Memory-Tech
* Microsoft
* Intel

...

I moze jeszcze pojemnosci

Wykrywacz
Ja bym nie przebierał tylko wziął jedno i drugie smile.gif W najgorszym razie na raty smile.gif wyszło by pewno niecałe 200zł miesięcznie przy 20 miesiącach np. winksmiley.jpg
MarcinP
Cytat
Ja bym nie przebierał tylko wziął jedno i drugie

Najlepsze wyjście smile.gif
Wii za kontroler.
X360 za C&C
PS3 za NFS
smile.gif
Wykrywacz
+ PC za WoW'a winksmiley.jpg
Halva
Nie rozumiem dlaczego ludzie piszą że PS3 potrafi generować lepszą grafikę. Ja bym tutaj polemizował, mam X360 od pół roku i miałem styczność również z PS3, powiem szczerze że nie widzę różnic. PS3 pod względem graficznym "pogrąża" X360? Dobre sobie, stoprocent w jakim tygodniku Si-Fi to wyczytałeś?

Co do Blue-Ray to wydaje mi się, że zanim ten standard wejdzie w życie i rzeczywiście będzie stosowany na co dzień, tak jak dzisiejsze DVD to wyjdzie kolejna generacja konsol. Z tego co wiem, wszyscy najeżdżają na Microsoft'ową konsolę za brak Blue-Ray, a proszę mi podać liczbę dostępnych tytułów (filmów) dostępnych na tym nośniku. Dlaczego sądzicie że BR wypiera już tak mocno DVD? Gry na PS3 są wydawane na BR bo taki napęd ma konsola, gdyby miała DVD gry wychodziły by na DVD i nie było by gadania.

Uważam, że wybór X360 jest najrozsądniejszy, ale PS3 jak ktoś ma kasę, to proszę bardzo...
stoprocent
Szefie nie wyczzytalem tego w zadnym tygodniku tylko mowie to co widze i jesli to jest nieobiektywna ocena to przepraszam ale powiedzilem ze gry jak fifa nie roznia sie bardzo ale gralem w SKATE na xboxie i na ps3 i ps3 ma duuuuuuuzo lepsza jakosc detali tekstur etc. Co do blu-ray to 1. Standart szybko wchodzi w zycie i calkiem spora ilosc filmow juz jest. PS3 ma bluray ale dvd i cd czyta rozwniez takze nie widze problemow w grach na dvd ... ale nie robia tego ze wzgledu na lepsza jakosc detali. Czytalem wywiad z tworcami killzone 2 i powiedzieli ze gdyby nie BR o by ta gra nie powstala poniewaz 1 level zajmuj okolo 3-4 GB.
Halva
Cytat(stoprocent @ 12.12.2007, 23:03:00 ) *
Co do blu-ray to 1. Standart szybko wchodzi w zycie i calkiem spora ilosc filmow juz jest.

Podaj 10 które mogę bez problemu wypożyczyć?

Cytat(stoprocent @ 12.12.2007, 23:03:00 ) *
PS3 ma bluray ale dvd i cd czyta rozwniez takze nie widze problemow w grach na dvd ... ale nie robia tego ze wzgledu na lepsza jakosc detali.

To że czyta DVD to logiczne, czy Ty gdybyś miał do dyspozycji 50GB to wybrał być 8GB? Skoro jest to dlaczego nie używać, ja pisałem o sytuacji kiedy nie było by wyboru. Nie robią ze względu na detale tylko na pojemność nośnika, jeżeli chodzi o ścisłość.
Sedziwoj
Cytat(Halva @ 12.12.2007, 23:12:08 ) *
Podaj 10 które mogę bez problemu wypożyczyć?

Pytałeś się o filmy na BR, nie o to czy można wypożyczyć, do tego założę się że się da, tylko odpowiednia wypożyczalnia.
Do tego nowy standardy się rozpowszechniają szybciej, bo ludzie już mając DVD wiedzą że to fajniejsze niz VHS, to BR jest fajniejsze niż DVD...
Po prostu VHS za długo był na rynku i ludzie bali się zmian. Teraz to wygląda inaczej, masowo kupują telewizory HD, a aby móc zobaczyć coś w lepszej jakości muszą mieć odtwarzacz czy to Blu-ray czy HD-DVD. A nowe TV HD rozchodzą się jak ciepłe bułeczki.
Cytat
To że czyta DVD to logiczne, czy Ty gdybyś miał do dyspozycji 50GB to wybrał być 8GB? Skoro jest to dlaczego nie używać, ja pisałem o sytuacji kiedy nie było by wyboru. Nie robią ze względu na detale tylko na pojemność nośnika, jeżeli chodzi o ścisłość.

Jeśli chodzi o ścisłość, to detale są powiązane z objętością.
stoprocent
Nie wiem ktore mozna wypozyczyc ale jest juz ich okolo tysiaca http://www.blu-ray.com/movies/ .

Zmiezam do jednego ... moze ps3 kosztuje wiecej ale mysle ze niedlugo sie to wyrowna. Pozatym jak pisalem wczesniej wersia pelna xboxa wireless hd-dvd etc. kosztuje tyle co ps3.
Halva
Około tysiąca ale nie w Polsce. Zanim to do polski wejdzie na stałe to jeszcze dużo gołębi puści kupę na krakowski rynek. tongue.gif a tak mi się jakoś powiedziało:)
Sedziwoj
Cytat(Halva @ 13.12.2007, 00:35:28 ) *
Około tysiąca ale nie w Polsce. Zanim to do polski wejdzie na stałe to jeszcze dużo gołębi puści kupę na krakowski rynek. tongue.gif a tak mi się jakoś powiedziało:)

Lol ciekawe o co Ci chodzi, bo PS3 ma tą możliwość a xBox nie?
Jak nie wiesz że w Polsce już można już ponad 50 filmów kupić na Blu-rey to Twój problem, zanim coś napiszesz może sprawdź?
Np. tu masz 56 do kupna http://www.bluedvd.pl/c/pl/22/1/1/0/long/blu-ray.html
Halva
No tak, pozycje wspaniałe, widać tam jakąś świeższą niż 2005, o jest Spider-Man3. Szał. Wole zapłacić mniej za konsole, i kupić BR wraz z następną generacją.
hwao
Do mnie za kupnem PS3 po prostu przemawiają lepsze gry niż na xbox'a. Nie wiem po co sie kłócić o tego br smile.gif
sztosz
Poza tym jeżeli nic się nie zmieniło to żeby na x360 pograć w sieci trzeba jakiś abonament opłacać, a PS3 wystarczy podpiąć kablem, zarejestrować się na stronie... i grać smile.gif

Inna sprawa że to monstrum które ma w sobie PS3, chodzi mi o procesor Cell z siedmioma rdzeniami przewyższa znacznie i mocą obliczeniową i architekturą 3 rdzeniowego PowerPC z X360.

To samo z RSX z PS3, karta Ati z x360 jest słabsza od RSX'a. Poza tym x360 z tego co się orientuję obsługuje tylko 1080i, a 1080p już nie. PS# zaś jest full HD. Nie będę powtarzał o wi-fi i napędzie optycznym, bo to zostało napisane, ale może warto wspomnieć że PS3 ma wbudowany adapter bluetooth + wejście na karty SD i parę innych?

Mając powyższe na uwadze, śmiało mogę stwierdzić że PS3 może więcej i kiedy M$ będzie wprowadzał nową konsolę to PS3 wciąż jeszcze nie będzie u kresu możliwości.

Nie lubię, wręcz pałam niechęcią do Sony, ale nie można powiedzieć że PS3 to słaby lub chociaż przeciętny produkt. Ja na pewno bym wybrał PS3, ale na szczęście mam PC, a konsoluję sobie u kumpla winksmiley.jpg
dzesi
Dziekuje za odpwoiedzi , ale nadal nie wybrałem która konsole chce kupić ale chyba bardziej ps3 bo - ma sławne gry takie jak nfs , mgs,resident evil ,mof,grand turismo itd , ale 400zł dopłacić bym musiał do ps3 z 1 gra a tu mam 3 gry hdd + xbox360 za 1300zł , ale na xa nie bedzie tak dobrych kultowych gier jak na ps
MarcinP
dzesi, aktualnie ps3 chyba nie ma tytułów exclusive dla których warto by zakupić tą konsole. Wybierz sobie tytuły "muszę mieć" i policz na którą konsole jest tego więcej.
Halva
Lepsze? Pod jakim względem?
stoprocent
Chlopie doplac 400 i nie bedziesz zalowal. Roznica jest tylko w grach ze tu masz 3 a tam 1 a co do HDD to przeciez kazda wersja PS3 ma hdd. od 20 do 60 choc slyszalem ze ma byc albo juz jest 80 GB. To prawda ze nie ma jeszce wielu gier wylacznie na PS3 ale z online strore mozesz sobie sciagnac np War Hawk, GT w wersji niby to demo niby to pelna gra bardziej prezentacja mozliwsoci. Ja teraz gram wieczorami w NFS Pro Street na PS3 ale wczoraj wieczorem akurat gralem u sasiada na xboxie tez w nfs ps i to nie jest to samo.
pawel_k
do tematu dodam jeszcze wypowiedź kolegi, posiadacza x360 od 2 tygodni
Cytat
tomek :: 19:41:11 (19.12.2007) / S 19:42:56 (19.12.2007)
wiesz co?
tomek :: 19:41:12 (19.12.2007) / S 19:42:56 (19.12.2007)
jak bym jedank na Twoim miejscu olal x360
tomek :: 19:41:12 (19.12.2007) / S 19:42:56 (19.12.2007)
i kupil juz PS3

ja od siebie dodam że jeśli nie jesteś przesiąknięty grafiką hd to na przeczekanie możesz spokojnie łyknąć ps2 - grafika może już niedzisiejsza ale jeśli nie miałeś styczności z nową generacją a nie wiesz którą konsolę kupić to wybierz ps2.

ja jestem w sytuacji że po kupnie hdtv myślę o zmianie generacji, która na dzień dzisiejszy mnie nie przekonuje prawie niczym. jednak jeśli już gdzieś się przechylam to chyba jednak w stronę ps3, ale to i tak głównie z powodu wad x360 a nie jej zalet. x360 przede wszystkim
- jest niesamowicie głośne, a po włożeniu płyty chodzi prawie jak odkurzacz.
- awaryjność urządzenia na niespotykanym poziomie. szacuje się że ok 30% konsol przeżyło słynny ring of death. z moich znajomych to jeden ma konsole 2 tyg a drugiem padł x360 po graniu non-stop przez 3 dni (dreamcast wytrzymał ponad tydzień niewyłączania).
- brak napędy br/hddvd. już teraz płyty br z grami na ps3 są wypełnione po brzegi. na x360 wszystko mieści się chyba tylko dzięki trikom (konsola jest na rynku ponad 2 lata więc wiedzą jak ten sprzęt opanować). nowy format szybciej zdobędzie najważniejsze zachodnie rynki (bo nie ma co ukrywać - w Polsce jeszcze długa droga), a jako nośnik gier już się zadomowił.
- brak dysku w standardzie - ogromny krok wstecz. powoli zaczyna się narzekanie przez developerów.
- płatny online i w dalszym ciągu brak polskiego marketplace. sony oferuje darmowe granie oraz polską wersję psstore
- ogólnie ubogie wyposażenie - dokupienie napędu hddvd, płacenie za granie online, dokupienie wifi, dysk twardy (lub wersja z dyskiem. najbliżej wyposażeniem ps3 jest wersja elite, która mimo wszystko ustępuje wyposażeniem a jest droższy o 300zł.

ps3 nie ma żadnej z wymienionych wad, a jago główną wadą jest jak do tej pory mniejsza ilość gier, co się powoli zmienia...
ja czekam na dalszy rozwój wydarzeń po drodze grając na ps2 winksmiley.jpg
Sh4dow
Jesli chodzi o brak gier to tutaj masz liste zapowiadanych gier na przyszly rok dla ps3. Ja osobicie jestem za PS3 tylko dlatego ze mam PSP ktore jest niezle polaczone ze stacjonarna konsola. A co do kupna, to sa przeciez starterpack ktore posiadaja 2 gry + 2 pady+ 2 filmy + konsola z dyskiem chyba 80 albo 40 bo 20 juz wycofali dawno temu. albo byly bo widzialem takie pack'i jakis czas temu.
Sony dopiero bedzie sie rozwijal jesli chodzi o rynek gier. Xbox na rynku jest rok dluzej co samo przez sie tlumaczy dlaczego ma wiecej gier.
Za Sony jeszcze stoii to że konsole tworza od jakiegoś czasu, wiec doświadczenie maja.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.